6 interessante fakta om den menneskelige hjerne

Den menneskelige hjerne har været, er og vil altid være en stor kilde til mystik og fascination. I dag ved vi imidlertid meget mere om, hvordan den fungerer, end nogensinde før.
6 interessante fakta om den menneskelige hjerne
Sergio Alonso Castrillejo

Bedømt og godkendt af Farmaceut Sergio Alonso Castrillejo.

Sidste ændring: 28 marts, 2023

Der er blevet skrevet mange bøger om det vigtigste organ i menneskekroppen: Hjernen. Men på trods af dette er det stadig et mysterium for videnskaben, hvordan den fungerer og hvilket potentiale den kan have. I denne artikel vil vi dele nogle interessante fakta om den menneskelige hjerne, som du måske ikke kender.

Som årene går, gør den videnskabelige forskning om dette fascinerende organ fremskridt og kaster lys over dets gåder. Læs videre for at få interessante fakta om den menneskelige hjerne, som vil forbløffe dig!

6 interessante fakta om den menneskelige hjerne, som du måske ikke kendte

1. Nysgerrighed

En lille model af den menneskelige hjerne

Nysgerrighed er en medfødt egenskab i vores hjerne, som afhænger af vores hjernekemi.

Er du en nysgerrig person? Det er du sandsynligvis, og det er derfor, du læser denne artikel om hjernen. Du skal dog vide, at det, der har bragt dig hertil, har en forklaring.

Når noget fanger din opmærksomhed, kan man sige, at din hjernekemi ændres. På den måde forbereder det dig på at fastholde mere information og øger din indlæringsevne takket være dopamin. Derfor er det altid lettere at lære om ting, der interesserer dig, ifølge forskning offentliggjort i 2014 i tidsskriftet Cell.

2. Den menneskelige hjerne kan overleve op til 5 minutter uden ilt

Hjernen har brug for en konstant tilførsel af ilt og næringsstoffer for at kunne fungere. Men har du nogensinde spekuleret på, hvor længe du kan holde ud uden ilt (cerebral hypoxi)?

Nogle hjerneceller ville begynde at dø mindre end 5 minutter efter, at tilførslen af ilt blev afbrudt, ifølge MedlinePlus. Dette kan f.eks. ske, hvis du indånder røg i en brand, på grund af kvælning eller i høje højder.

Du er måske også interesseret i: Hjernebroen: Karakteristika og funktioner

3. Hjernens størrelse

Illustration af hjernen

Hjernens størrelse har ændret sig gennem evolutionen som følge af forskellige tilpasninger.

Generelt er mænds hjerner ca. 10 % større end kvinders hjerner. Det skyldes dog, at man skal tage højde for, at deres kroppe har en tendens til at være større.

Der er dog en del af hjernen, der har en tendens til at være større hos kvinder: Hippocampus. Denne er relateret til hukommelsen. Dette bekræftes af undersøgelser som den, der blev offentliggjort i 2014 af tidsskriftet Neuroscience & Biobehavioral Reviews.

En anden interessant information om hjernens størrelse er, at neandertalerne havde den største hjernestørrelse, som vi kender til. Dette bekræftes af forskning, der blev offentliggjort i 2012 i tidsskriftet Evolutionary Biology.

4. Den menneskelige hjerne og GPS

Vidste du, at det er dårligt for dig at bruge din GPS eller navigator til at finde eller nå din destination i stedet for din egen retningssans? Brug af en GPS forringer denne hjernekapacitet, som mennesker har udviklet siden oldtiden.

Dette bekræftes af forskning, der blev offentliggjort i 2017 i tidsskriftet Nature. Ved hjælp af MR-scanning kunne det forskerhold, der gennemførte denne undersøgelse, observere ændringer i nogle dele af hjernen, der er relateret til orientering.

Denne medfødte evne er baseret på visse neurale forbindelser. Ved ikke at bruge denne involverede del af hjernen regelmæssigt har vi ikke længere brug for den, og derfor udvikler vi den ikke længere. På samme måde kan det samme ske med andre evner, som i dag erstattes af forskellige teknologiske systemer.

5. Den bedste alder for hjernen

Scanning af hjernen

Hjernen ændrer sig ikke bare i løbet af evolutionen. Dens struktur ændrer sig også med årene i løbet af et menneskes liv.

Hjernen begynder at blive langsommere i en alder af 24 år. Overrasker og bekymrer det dig? Du bør også vide, at forskellige kognitive færdigheder når deres højdepunkt i forskellige aldre.

Dette bekræftes af forskning, der blev offentliggjort i tidsskriftet PLOS ONE i 2014. Forfatterne gennemførte en undersøgelse for at bestemme kognitive præstationer i ungdomsårene og voksenalderen hos et udvalg af videospilspillere.

Gennem denne undersøgelse kunne de observere, at der fra 24-årsalderen var et fald i responstiden hos deltagerne i undersøgelsen.

6. Hjernen, det mystiske organ

Afslutningsvis vil hjernen altid være genstand for studier. Sandsynligvis vil vi aldrig kunne forstå alle mysterierne omkring den, da hver person er unik, og mange faktorer påvirker hjernens udvikling.

Det, vi ved, for det er objektive data, er, at hjernen udgør ca. 2 % af vores samlede kropsvægt, men bruger en femtedel af vores energi og iltforbrug.

Desuden består tre fjerdedele af vand. Med blot 2 % dehydrering kan man begynde at få kognitive vanskeligheder. Derfor bør du ikke glemme at drikke nok vand i løbet af dagen, især uden for måltiderne og især hvis du sveder meget!


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Gruber, M. J., Gelman, B. D., & Ranganath, C. (2014). States of Curiosity Modulate Hippocampus-Dependent Learning via the Dopaminergic Circuit. Neuron. https://doi.org/10.1016/j.neuron.2014.08.060
  • Grady, C. L., & Craik, F. I. (2000). Changes in memory processing with age. Current Opinion in Neurobiology. https://doi.org/10.1016/S0959-4388(00)00073-8
  • Esiri, M. M. (2007). Ageing and the brain. Journal of Pathology. https://doi.org/10.1002/path.2089
  • (2018). Retrieved 21 May 2020, from https://www.elsevier.com/es-es/connect/medicina/pesos-y-medidas-de-los-organos-del-cuerpo-humano
  • cerebral, H. (2020). Hipoxia cerebral: MedlinePlus enciclopedia médica. Retrieved 21 May 2020, from https://medlineplus.gov/spanish/ency/article/001435.htm
  • Gruber, M. J., Gelman, B. D., & Ranganath, C. (2014). States of curiosity modulate hippocampus-dependent learning via the dopaminergic circuit. Neuron, 84(2), 486-496.
  • Ruigrok, A. N., Salimi-Khorshidi, G., Lai, M. C., Baron-Cohen, S., Lombardo, M. V., Tait, R. J., & Suckling, J. (2014). A meta-analysis of sex differences in human brain structure. Neuroscience & Biobehavioral Reviews, 39, 34-50.
  • Leigh, S. R. (2012). Brain size growth and life history in human evolution. Evolutionary Biology, 39(4), 587-599.
  • Javadi, A. H., Emo, B., Howard, L. R., Zisch, F. E., Yu, Y., Knight, R., … & Spiers, H. J. (2017). Hippocampal and prefrontal processing of network topology to simulate the future. Nature communications, 8(1), 1-11.
  • Thompson, J. J., Blair, M. R., & Henrey, A. J. (2014). Over the hill at 24: Persistent age-related cognitive-motor decline in reaction times in an ecologically valid video game task begins in early adulthood. PloS one, 9(4).

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.