10 berømtheder, der måske har Aspergers syndrom

Genier med Aspergers syndrom er tilbagevendende i film og serier. Findes de i virkeligheden? Vi ser på kendte, der måske har Aspergers.
10 berømtheder, der måske har Aspergers syndrom
Leonardo Biolatto

Skrevet og kontrolleret af læge Leonardo Biolatto.

Sidste ændring: 13 marts, 2023

Film og tv har bidraget til det sociale billede af mennesker, der er genier, fordi de lever med Aspergers syndrom. Der synes at være eksempler på det i det virkelige liv, men vi skal være forsigtige med udtalelser om kendte, der måske har Aspergers.

Geni har ikke en enkelt definition. Det er den evne, som nogle mennesker har til at opnå kendsgerninger, som ikke har noget fortilfælde i menneskeheden. Derfor har vi genier inden for sport, videnskab, kunst og dagligdags aktiviteter.

Aspergers syndrom er en udviklingsforstyrrelse. Den indgår i autismespektrumforstyrrelser (ASF) og er kendetegnet ved en markant vanskelighed i sociale relationer samt gentagelse af mønstre af tvangstypen.

Er der berømte genier med Aspergers syndrom? Ja, og vi vil nu gennemgå dem. Men der er også andre personer, som mistænkes for at have diagnosen, selv om der ikke er nogen bekræftelse.

Berømtheder, der måske har Aspergers syndrom

Diagnosen Aspergers syndrom bør stilles med omhu og gennem evaluering af et tværfagligt team, der omfatter en psykiater, talepædagog, genetiker, ergoterapeut og neurolog. Hvis kriterierne opfyldes, og i henhold til det, som disse berømtheder har rapporteret i deres udtalelser, ville vi stå over for specifikke tilfælde af forstyrrelsen.

1. Carl Sagan

Den berømte videnskabsmand (på forsidefotoet), som bragte kosmos tættere på den brede befolkning, mens han rådgav NASA i forbindelse med ekspeditioner, blev diagnosticeret med en autismespektrumforstyrrelse. Efterhånden som klassifikationen ændrede sig, blev han mere identificeret med Aspergers.

Mange patientorganisationer bringer Sagans tilfælde på banen. Han er et klart bevis på, at der er brug for neurodiversitet i verden for at fremme menneskeheden.

2. Susan Boyle

Susan Boyles stemme er anerkendt og beundret af mange. Da hun blev berømt efter sine optrædener på tv, måtte sangerinden håndtere aggressioner, der henviste til hendes påståede lave intellektuelle niveau og hendes fysiske udseende.

I 2009 erobrede hun juryen i Britain’s got talent, men det var først i 2013, at hun bekræftede sin diagnose. I udtalelser til pressen præciserede hun, at hun altid havde troet, at hun bar på et neurologisk efterspil fra sin fødsel, indtil psykologer hjalp hende med at afkode hendes vanskeligheder i sociale relationer.

Høretelefoner og noder

3. Dan Aykroyd

Den første Ghostbusters-filmsaga havde på sin rolleliste denne skuespiller, som allerede var kendt i de engelsktalende miljøer for sin deltagelse i Saturday night live. Ifølge hans egne ord hjalp hans besættelse af spøgelsestemaer ham med at komponere karakteren i den film der gjorde ham til en verdensomspændende stjerne.

Gennem en analyse af hans adfærd diagnosticerede en psykiater ham med Aspergers syndrom. De forskellige tics, han bærer på, spillede også en grundlæggende rolle i bekræftelsen.

4. Anthony Hopkins

Den britiske skuespiller, ubestridte filmstjerne fra de sidste 50 år, afslørede, at det tog lang tid for ham at få stillet diagnosen Aspergers syndrom. Det var først i 2017, at han åbent kommenterede på det.

Det er værd at præcisere, at det ikke var et problem i hans karriere. Hopkins har spillet mindeværdige roller, med bemærkelsesværdige kunstneriske evner og endda fået relevante priser for sine evner.

5. Vernon Smith

Måske mindre kendt end de andre i offentligheden, men et geni inden for sit vidensområde. Smith fik Nobelprisen for sine tilgange til anvendelsen af eksperimentel teknik inden for økonomi.

I nogle interviews har han hentydet til, at hans lidelse havde noget at gøre med den måde, han ser verden på. Og faktisk ville dette syn ligge bag hans nye hypoteser til analyse af realøkonomien.

Genier, der måske har Aspergers syndrom, selv om der ikke foreligger nogen bekræftelse

Som sagt har populærkulturen en tendens til at tillægge genier visse egenskaber. Derfor er der berømtheder og uovertrufne personligheder, som måske har en autismespektrumforstyrrelse. Men på denne liste er der ikke andet end antagelser uden bekræftelse.

6. Lionel Messi: Rygter om, at han måske har Aspergers

Nogle biografier om PSG-stjernen og verdensmesteren med Argentinas landshold vovede at postulere, at Messi har Aspergers syndrom. Sandheden er, at der ikke er nogen pålidelige elementer, der understøtter diagnosen.

Der cirkulerede rygter om et notat, som læger fra stjernens barndom havde udarbejdet. Denne rapport skulle antyde en grad af autisme. Under alle omstændigheder kan dokumentets rigtighed ikke verificeres.

7. Tim Burton

De utrolige verdener, som instruktøren er i stand til at skabe, er et bevis på hans genialitet. For nogen tid siden sagde hans ekskone, Helena Bonham Carter, at Burton måske har Aspergers.

I virkeligheden var det bare en vurdering af hans besættelse af de opgaver, han påtager sig. Han har aldrig bekræftet det.

8. Isaac Newton

Selvfølgelig fik Newton ikke en diagnose for noget, der ikke var katalogiseret i hans tid. Fitzgerald, en psykiater med baggrund i autisme og ikke så lidt kontroversiel, hævder imidlertid, at fysikeren havde klare træk af lidelsen.

Der er ingen måde at nå frem til en konklusion på. Det er en hypotese, som ikke kunne valideres alene med skrifter og historier om den person, der allerede er gået bort. Alligevel sår den tvivl.

Isaac Newton

9. Bill Gates: En af de kendte, der måske har Aspergers

Entreprenøren og milliardæren har et øgenavn, som kan virke mærkeligt: Asperger’s Leader. Nogle siger også, at hans forretningssucces skyldes hans praksis med isolation og besættelse af de emner, han beskæftiger sig med. Det skulle give ham mulighed for at være et skridt foran og fokusere på specifikke mål.

I virkeligheden er Gates ikke diagnosticeret som sådan. Han har et par gange udtalt, at han måske har kompatible træk, men ikke mere.

10. Andy Warhol

De gentagne værker og stilen i hans kunst synes at tyde på, at der var Aspergers mønstre i Andys kreationer. Dette geni, som er ubestrideligt og uundgåeligt, når man taler om popkunst, ændrede måden at forbinde den folkelige med den kunstneriske verden på.

Er der virkelig genier, der er det på grund af Aspergers syndrom?

Det er ikke en regel, at Aspergers syndrom er en generator for genier. Det vil heller ikke være omvendt: Ikke alle genier skal have en autismespektrumforstyrrelse for at være genier.

Ifølge undersøgelser har personer med Aspergers syndrom bedre resultater på intelligenstests sammenlignet med resten af patienterne med ASF. Desuden er der i forhold til den generelle befolkning fremkommet data, der tyder på bedre flydende intelligens, især når det drejer sig om højtfungerende autisme.

Flydende intelligens er den opfindsomme måde at tilpasse sig til forandringer på.

Især den verbale intelligens synes også at være bedre hos personer med Aspergers syndrom. På trods af dette påvirker denne evne ikke deres sociale relationer positivt. Vanskeligheder med at skabe kontakt med andre sætter dem faktisk i en situation med diskrimination og stigmatisering.

En meget interessant bog i denne henseende er Et strejf af geni: en håbefuld guide til at være forældre til et barn med Aspergers syndrom. Forfatteren er en far, der modtager sin søns diagnose og søger efter humane måder at hjælpe ham på.

I processen opdager han netop det, som titlen på hans værk udtrykker: Han må lede efter det geniale strejf i sit barn for at styrke det.

Afslutningsvis vil den audiovisuelle kultur fortsat bruge figurer, der i en tilsyneladende psykologisk vanskelighed udtrykker genialitet. Lad os mindes Rain Man, The accountant eller The big bang theory. Men vi kan ikke lade som om, at disse fiktive historier er virkelighed.

Bag Aspergers syndrom er der ikke genier eller ikke-genier, men neurodiverse mennesker, som vi kan inkludere og hjælpe.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Chen, F., Planche, P., & Lemonnier, E. (2010). Superior nonverbal intelligence in children with high-functioning autism or Asperger’s syndrome. Research in Autism Spectrum Disorders4(3), 457-460.
  • Hayashi, M., Kato, M., Igarashi, K., & Kashima, H. (2008). Superior fluid intelligence in children with Asperger’s disorder. Brain and cognition66(3), 306-310.
  • Ignesius, N. C. (2022). The Genius Painter and Other Stories: A Children Picture Book About Stigma of Autistic Children. Kata Kita: Journal of Language, Literature, and Teaching10(3), 416-426.
  • Motlani, V., Motlani, G., & Thool, A. (2022). Asperger Syndrome (AS): A Review Article. Cureus14(11).
  • Nass, R., & Gutman, R. (1997). Boys with Asperger’s disorder, exceptional verbal intelligence, tics, and clumsiness. Developmental Medicine & Child Neurology39(10), 691-695.
  • Soulières, I., Dawson, M., Gernsbacher, M. A., & Mottron, L. (2011). The level and nature of autistic intelligence II: what about Asperger syndrome?. PloS one6(9), e25372.
  • Stamford, L. (2019). A Touch of Genius: A Hopeful Guide to Parenting a Child with Asperger’s. Archway Publishing.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.