Medicin og behandlinger til OCD

Antidepressiv medicin er den mest anvendte behandlingsform, der vælges af sundhedsfagfolk til at behandle OCD. I ethvert tilfælde bør man anvende dem sammen med kognitiv adfærdsterapi.
Medicin og behandlinger til OCD
Leonardo Biolatto

Bedømt og godkendt af læge Leonardo Biolatto.

Sidste ændring: 24 november, 2022

OCD (obsessive complusive disorder) er en gængs medicink lidelse, der kan behandles. Nutildags er der en række lægemidler, der er effektive til generel behandling af denne psykiske lidelse, især antidepressive midler. Hvis du ikke anvender de korrekte behandlinger til OCD, kan det forårsage pine og gøre ens daglige aktiviteter komplicerede.

Der er ingen grund til at skamme sig over at søge den passende behandling til denne lidelse. Det er en sygdom som enhver anden såsom Parkinsons eller sukkersyge. Det er derfor vigtigt at undersøge alt det nødvendige om denne lidelse, så man bedre kan forstå den og lægge sine forudfattede idéer bag sig.

Der har været mange studier, hvis resultater viser, at behandlingen kendt som kognitiv adfærdsterapi sammen med medicin er en af de mest effektive behandlinger til OCD. Så i denne artikel vil vi se på forskellige lægemidler, man kan bruge i behandlinger til OCD, samt hvad disse behandlinger indebærer.

Kognitiv adfærdsterapi

Det første valg til at behandle enhver form for OCD er kognitiv adfærdsterapi. Denne type terapi har faktisk været anbefalet af store institutter såsom National Institute of Mental Health og Harvard School of Medicine.

En type af kognitiv adfærdsterapi, som specialister ofte anvender, er eksponering med reaktionsforebyggelse. Denne metoder indebærer gradvis eksponering for den frygtede genstand eller besættelse såsom jord og forsøg på at lære patienten sunde måder at håndtere den angst, det kan skabe.

Eksponering med reaktionsforebyggelse kræver indsats og øvelse, men det giver effektive resultater og forbedrer ens livskvalitet, når man lærer at kontrollere sine besættelser og tvangshandlinger. Man kan udføre denne form for terapi både som individuelle sessioner eller som familie- eller gruppesessioner.

Klient og terapeut illustrerer behandlinger til OCD

Hvilke lægemidler bliver brugt i behandlinger til OCD?

Antidepressive midler er den mest gængse behandlingsform blandt sundhedsfagfolk. Mere specifikt er det selektive serotonin genoptagelseshæmmere (SSRI). Disse lægemidler kan sænke ens niveau af pine og hjælpe en med ens behandling.

Antidepressive midler bør blive ordineret af en psykiater, og de bliver som regel anvendt midlertidigt, indtil man er i stand til at håndtere lidelsen med behandlingen, vi nævnte ovenstående. Hver patient reagerer dog forskelligt på lægemidler og terapi.

Nogle personer ser gode resultater ved det første valg af medicin, men andre har brug for at prøve forskellige lægemidler for at kunne mindske deres symptomer. Nogle gange kombinerer læger derfor genoptagelseshæmmere med andre lægemidler for at prøve at få bedre resultater. Lægemidlerne, der bliver anvendt i behandlinger til OCD, er:

  • Clomipramin – til personer over 10 år.
  • Fluoxetin – til patienter over 7 år.
  • Fluvoxamin – til personer over 8 år.
  • Paroxetin – dette anvendes kun til voksne.
  • Sertralin – til voksne og børn over 6 år.

Det er værd at bemærke, at når man anvender denne type af antidepressive middel, begynder de at virke 10 uger efter, at man begyndte at tage dem. Nogle gange er det derfor svært at sige, om de virker eller ej. Lægen bør dog altid være den, der træffer beslutningerne.

Piller som eksempel på behandlinger til OCD

Du vil måske også være interesseret i at læse: Sådan giver du slip på tvangstanker

Kombinerede behandlinger til OCD

Selvom vi har adskillige lægemidler, som vi kan anvende til OCD, har studier vedvarende påstået, at raterne for tilbagefald er lavere ved kognitiv adfærdsterapi end ved medicin. Man bør ikke se dette som en generalisering, eftersom alle personer er forskellige. Det er dog et interessant faktum, der kan hjælpe os med at håndtere dette problem.

Den mest effektive måde at mindske sine symptomer på er ved at kombinere terapi med medicin. Eksperter siger faktisk, at farmaceutisk behandling bør være et supplement til kognitiv adfærdsterapi. Derudover bør man kun anvende medicin, når det er ordineret af en sundhedsprofessionel.

Det kan interessere dig ...
Sådan kan man håndtere tvangstanker
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Sådan kan man håndtere tvangstanker

Der er teknikker til at lære at håndtere tvangstanker. Det centrale er, hvordan du interagerer med disse tanker. Læs med for at lære mere.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • García, Nathaly Berrío, and Daniel Luciano Restrepo. “Instrumentos de evaluación del trastorno obsesivo compulsivo: revisión.” Poiésis 1.32 (2017): 101-115.
  • Kodysz, S., & Esquirol, E. D. (2006). Trastorno Obsesivo-Compulsivo (T.O.C.). Breve Revisión Bibliográfica. Hojas Clinicas de Salud Mental.
  • Sanz Vellosillo, P., & Fernández-Cuevas Vicario, A. (2015). Trastorno obsesivo compulsivo. Medicine (Spain). https://doi.org/10.1016/j.med.2015.07.010
  • Vallejo Pareja, M. A. (2001). Tratamientos psicológicos eficaces para el trastorno obsesivo compulsivo. Psicothema.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.