Hvorfor vil nogle mennesker ikke se folk i øjnene?

Det kan have flere forklaringer at undgå øjenkontakt under kommunikation. Vi vil samle nogle af dem og reflektere over dem her.
Hvorfor vil nogle mennesker ikke se folk i øjnene?

Sidste ændring: 09 august, 2022

Når vi kommunikerer med nogen, er det, vi rent faktisk siger, lige så vigtigt som det, vi gør med vores hænder, ansigtsudtryk og bevægelser. Faktisk er det blevet sagt, at gestikulationer udgør op til 65 % af den kommunikative proces. På trods af dette har du helt sikkert mødt nogen, der ikke vil se folk i øjnene, når de taler. Hvorfor er det sådan?

I denne artikel vil vi forsøge at forklare dette, og vi vil gøre det på baggrund af videnskabelige forklaringer, der forklarer, hvorfor nogle mennesker ikke vil se folk i øjnene. Det er naturligvis vigtigt at undgå overgeneraliseringer og antagelser, f.eks. at antage, at personen er forelsket i dig eller føler anger over noget, han eller hun har gjort.

Hvis dette er en hyppig forekomst, er det sandsynligt, at en eller anden underliggende tilstand er årsag til, at personen ikke er i stand til at få øjenkontakt.

Årsager til, at nogle mennesker ikke vil se folk i øjnene, når de taler

Før vi præsenterer dig for årsagerne til, at nogle mennesker ikke ser andre i øjnene, når de taler, må vi advare dig om noget: Der vil ikke altid være en tilstand, der forklarer denne vane. I virkeligheden er der nogle mennesker, der simpelthen ikke skaber øjenkontakt af præference, eller endda fordi det afbryder kommunikationsprocessen.

I denne henseende påpeger en artikel offentliggjort i Cognition i 2016, at øjenkontakt kan afbryde visse kognitive processer under samtalen. Hos nogle mennesker kan denne mekanisme være mere følsom, så de foretrækker at se ned i gulvet, på deres hænder eller ud i det blå for at koncentrere sig om det, de siger, og det, de lytter til.

Udover dette er der andre forhold, der forklarer, hvorfor folk ikke ser andre i øjnene. I denne artikel har vi samlet 5 af de vigtigste og vil forklare, hvad der ligger bag dem.

1. Social angstlidelse

En kvinde med social angst

Det er muligt at identificere en person med social fobi ved at tale med vedkommende. Det er også meget karakteristisk, hvad de gør med deres blik.

Social angstlidelse, også kendt som social angst, beskrives som den irrationelle frygt for at være bange for verden. På den anden side henviser en social fobi til den irrationelle frygt, der opstår hos en person i en bestemt sammenhæng.

I denne forstand kan det f.eks. blive en uudholdelig situation at tale i offentligheden, dele rum med mange mennesker og håndtere fremmede mennesker, hvis nogen har en social fobi.

Vi tror, at du måske også vil nyde at læse denne artikel:Antisocial adfærd og hjernens struktur

Ifølge forskere lider op til 6,5 % af befolkningen af social fobi, så det er en meget almindelig lidelse. Den inkluderer mere end generthed, da den manifesterer sig kronisk. Hele den ramte persons liv bliver ofte vendt på hovedet, så arbejde, venskaber, studier og fritid ofte bliver kompromitteret.

Denne lidelse udvikler sig dog forskelligt hos forskellige mennesker, selv om det at undgå øjenkontakt er et af de klassiske symptomer. Lad os tage et kig på andre tegn på social fobi:

  • Stiv kropsholdning under kommunikation.
  • Taler med en meget blød stemme.
  • Sved, rysten og rødme.
  • Takykardi.
  • Skræmt holdning (især over for fremmede).
  • Det ukontrollable behov for at undgå steder, hvor der er mange mennesker.

Disse er blot nogle af symptomerne på en sådan forstyrrelse, så det er normalt ikke noget, der kan gå ubemærket hen. Det er til tider så intenst, at folk endda kan gå glip af arbejde, droppe ud af skolen og isolere sig helt fra samfundet.

2. Ikke at se folk i øjnene: Aspergers syndrom

Dette er en af de tilstande, der udgør autismespektrumforstyrrelser (ASF). Generelt set påvirker det evnen til at socialisere og kommunikere med andre.

Undersøgelser viser, at op til 87 % af personer med dette syndrom undgår øjenkontakt. De anser det for unødvendigt samt irriterende og tvunget. På den anden side ved de nogle gange simpelthen ikke, at de skal have øjenkontakt.

Andre aspekter af kommunikationen, der påvirkes af Aspergers syndrom, er ansigtsudtryk, kropsholdning og brugen af hænder som ledsager til tale. Derfor kan deres kommunikation også virke robotagtig, standardiseret og endda kodet.

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: Hud mod hudkontakt: Essentielt efter fødslen

3. Generthed

I tråd med social fobi er generthed. Det er dog ikke alle generte personer, der lider af social fobi, hvilket er noget, der bør tages i betragtning på forhånd. De har dog nogle træk til fælles, som udvikler sig i mindre grad. Dette er heller ikke en unik eller generel holdning, men manifesterer sig forskelligt hos hver enkelt person.

Derfor har nogle eksperter foreslået følgende klassifikation: Genert-socialt, genert-asocialt, ikke særlig genert-socialt og ikke særlig genert-asocialt. Et symptom, som alle i større eller mindre grad har til fælles, er, at de afviger blikket, så meget, at de ikke har øjenkontakt, når de taler med andre mennesker.

Generthed er ikke i sig selv en lidelse, selv om det kan kompromittere en persons sociale interaktioner. Det kan også udvikle sig til episoder af angst eller depression, så det anbefales at søge professionel hjælp for at overvinde generthed og dermed forebygge disse og andre følgesygdomme.

4. Ikke at se folk i øjnene: Lavt selvværd

Kvinde undgår at se i et ødelagt spejl

En dårlig eller lav selvopfattelse kan påvirke den måde, hvorpå en person forholder sig til andre. Dette omfatter det simple faktum at vende blikket væk, når man taler sammen.

En anden mulig forklaring på, hvorfor nogle menensker ikke vil se folk i øjnene, er lavt selvværd. Dette henviser til en række negative opfattelser, følelser og tanker om sig selv. Der er mange måder, hvorpå lavt selvværd manifesterer sig hos en person, og nogle af dem er tydelige i kommunikationsprocessen.

Nogle tegn er f.eks. at tale med meget lav stemme, at være bange for at udtrykke eller forsvare meninger eller synspunkter, at føle sig utilpas i store grupper og naturligvis at undgå øjenkontakt. Personer med lavt selvværd frygter at blive bedømt hele tiden, så de vil forsøge at gå ubemærket hen på alle mulige måder.

5. Attention Deficit Hyperactivity Disorder

Som det sidste er det også sandsynligt, at folk, der ikke ser andre i øjnene, lider af Attention Deficit Hyperactivity Disorder. Dette er en kronisk tilstand, der har flere manifestationer, som begynder i barndommen og kan strække sig ind i voksenalderen.

En række forskellige elementer kombineres for at få disse mennesker til at undgå øjenkontakt. For eksempel er det ofte svært for dem at lave lektier, de har en tendens til at blive let distraheret, nogle aktiviteter gør dem rastløse, og de er ude af stand til at udføre ordrer eller kommandoer.

Der er ikke altid en grund

Husk på det, vi nævnte i begyndelsen: Nogle gange er der ingen objektiv grund til denne adfærd. Nogle foretrækker at fokusere på deres idéer og tanker, når de taler, for ikke at miste tråden i det, de siger. Dette kan føre til, at de forsømmer gestikulært sprog, herunder at skabe eller ikke skabe øjenkontakt.

Og selvfølgelig kan mange andre ting forklare, at folk undgår at skabe øjenkontakt under kommunikation. Faktisk er der endda forbigående situationer, såsom distraktion på grund af bekymring, usikkerhed og træthed, der kan forklare dette.

Heldigvis kan alle ovenstående situationer løses, og personen kan lære interaktionsfærdigheder og præstere bedre under kommunikationen. På den måde kan der etableres normative sociale relationer.

Det kan interessere dig ...
Hvad betyder krydsede arme?
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Hvad betyder krydsede arme?

Vores kropssprog siger meget mere, end vi tror. I dag vil vi tale om 8 mulige betydninger af krydsede arme. Krydser du tit dine arme?


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Cheek, J. M., & Buss, A. H. Shyness and sociability. Journal of personality and social psychology. 1981; 41(2): 330.
  • Faravelli, C., Zucchi, T., Viviani, B., Salmoria, R., Perone, A., Paionni, A., … & Abrardi, L. Epidemiology of social phobia: a clinical approach. European Psychiatry. 2000; 15(1): 17-24.
  • Kajimura, S., & Nomura, M. When we cannot speak: Eye contact disrupts resources available to cognitive control processes during verb generation. Cognition. 2016; 157: 352-357.
  • Roy, M., & Wolfgang, D. Eye contact in adult patients with Asperger syndrome. Fortschritte der Neurologie-psychiatrie. 2015; 83(5): 269-275.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.