Bleg eller hvid afføring: Årsager og behandlinger

Hvis din afføring er hvid, er der sandsynligvis et problem. I dagens artikel fortæller vi dig, hvorfor det kan ske, og hvorfor det kræver øjeblikkelig opmærksomhed.
Bleg eller hvid afføring: Årsager og behandlinger

Sidste ændring: 30 oktober, 2020

Din afføring kan variere fra forskellige nuancer af brun til endda grøn eller sort. Men hvid afføring er ikke normalt og kræver øjeblikkelig opmærksomhed.

Din afføring kan give dig oplysninger om tilstanden i dine tarme og dit fordøjelsessystemet. En farveændring kan være et advarsels tegn på en infektion eller en sygdom.

Bleg eller hvid afføring

Når din afføring er hvid eller bleg i dens farve, betyder det, at du har et problem med dit bili (bugspytkirtel, lever eller galdeblære). Den brune farve på din afføring kommer fra galdesaltene, som din lever udskiller.

Hvis afføring er hvid, betyder det, at du har en infektion i leveren, som sænker din galdeproduktion, eller at du har en hindring i galdekanalerne. Dit fordøjelsessystem kan også måske ikke absorbere fedt korrekt. På den anden side, hvis din afføring er lys (gul eller grå) og olieagtig, er denne tilstand kendt som “acolitis”.

Det er almindeligt at opleve en slags problem med din affæring i løbet af din levetid. Der er ændringer, der kan variere fra simpele og midlertidige til alarmerende og livstruende.

Du kan se ændringer i farven ved at kigge i toiletet når du er færdig samt ved særligt at observere sammensætning eller lugt.

 

Derfor får du hvid afføring

Hvis du indser at du har hvid afføring, kan det come fra en af følgende grund:

1. Medicin

Medicin kan give hvid affoering

Forbruget af visse medikamenter kan ændre farven på din afføring.

Særligt antibiotika kan være skyld i dette, især det slags der bruges til at behandle infektioner som tuberkulose eller intestinale problemer som diarré. Antiinflammatoriske lægemidler og p-piller kan også forårsage hvid afføring. Anabolske steroider kan forårsage medicin induceret hepatitis og udløse en hvid afførings produktion.

Disse symptomer vil normalt forsvinde inden for få uger efter at du holder op med at tage medicinen.

2. Hepatitis

Hepatitis er, når din lever bliver betændt og dette forårsages normalt af en virus, hvilket resulterer i hepatitis A, B eller C. Desværre er hepatitis C den farligste, hvis du ikke behandler den, kan den endda være dødelig.

Et af symptomerne på hepatitis er bleg eller hvidfarvet afføring forårsaget af en leverfunktion.

3. Alkoholisk hepatitis

Person siger nej til alkohol

Denne sygdom skyldes overdreven forbrug af alkohol. Det udløser betændelse i leveren. Dette tager dog tid at manifestere sig og afhænger af, hvor meget alkohol du drikker. Symptomer omfatter træthed, hævelse og hepatisk encefalopati

Alkoholisk eller viral hepatitis kan resultere i levercirrhose.

4. Biliær cirrose

Biliær cirrose er en kronisk og irreversibel leversygdom i den terminale fase. Dette sker, når dine leverceller ødelægges.

Det forårsager irritation og betændelse i galdekanalerne i leveren. Væsken i dine galder stopper grundet de forårsagede skader på levercellerne. Cirrhosis er den ardannelse, der opstår som følge heraf.

En af de mange virkninger af cirrhosis er, at din afførring bliver hvid.

5. Kræft

Kraeftsvulster

Nogle typer af kræft kan forårsage bleg eller hvid afføring, ledsaget af træthed. Fordøjelseskræft, galde tumorer og andre kræftformer, der blokerer galdekanalerne, vil medføre, at dine afføring får en lysegul eller ler agtig farve på grund af manglen på enzymer fra bugspytkirtlen.

Dette kan også resultere i træthed, fordi din mad ikke fordøjes fuldstændigt, og de rette næringsstoffer ikke kan absorberes, hvilket resulterer i underernæring.

6. Galdesten

Gallesten er størknet affald i galdeblæren, som i sidste ende hindrer galdestrømmen.

Stenene består af hærdet kolesterol eller bilirubin. Når galdesten er meget store, kan de blokere galdekanalerne, hvilket får din afføring til at blive blege.

Hvis de ikke forsvinder med medicin, kan det være nødvendigt med en operation for at fjerne dem.

7. Primær skleroserende cholangitis

Primær skleroserende cholangitis er en sygdom, hvor galdekanalerne er betændte eller at der har dannet sig arvæv i dem.

Denne tilstand forårsager et fald i galdestrømningen, hvilket resulterer i en mangel på farve i din afføring.

Imidlertid behandles denne sygdom ved medicin eller kirurgi.

Diagnose og behandling af hvid afføring

Kvinde der sidder på toilettet

Hvis din afføring har et hvidt udseende er dette en alvorlig tilstand, der skal diskuteres hurtigt med din læge, der så kan give dig den korrekte behandling, når den faktiske årsag er blevet identificeret.

Du har brug for følgende tests for at få en nøjagtig diagnose:

  • Blodprøver, for at afgøre, om der er en form for anomali,
  • En CT-scanning, for at få et billede af indersiden af din krop,
  • Endoskopisk retrograd kolangiopancreatografi (ERCP), en speciel type MR, der fanger detaljerede billeder af galdesystemet,
  • En abdominal ultralyds scanning kan blive foretaget for at generere et billede af dine organer og kontrollere, at alt er på plads,
  • Leverfunktionstest,
  • Kirurgi for at identificere defekter i galdevejen.

Når du har behandlet årsagen til hvid afføring, burde den efterfølgende vende tilbage til dens normale farve. Men hvis dit problem ikke kan helbredes, kan ændringen være permanent.

Hvid afføring hos børn – Årsager og behandling

Det er altid vigtigt at være opmærksom på dine barns afføring, fordi det kan hjælpe dig med at identificere sundhedsproblemer.

Hvid fæces eller diarré er almindeligt hos børn, nogle gange på grund af mælk eller andre produkter, der ikke passer til dem.

Du bør altid være opmærksom på årsagen til hvid afføring og hvad den mest passende behandling kan være.

Årsager til hvid afføring hos børn

  • Kvalitet, mængde og indhold af ting som de spiser,
  • Forbrug af kolde fødevarer,
  • Dårlig absorption af mad på grund af en parasit, der beskadiger tarmene,
  • Hepatitis, fordi leveren ikke fungerer korrekt og derved sikre den nødvendige galdeproduktion.

Behandling for hvid eller bleg afføring hos børn

Det første du skal gøre er at gå til lægen. Der vil der blive foretaget nødvendige test relateret til afføringsproblemet.

Det vigtigste er at få dem til at drikke rigeligt med væsker for at undgå dehydreringBørn kræver mange vand- og mineralsalte.

Nogle gange er der bakterier, der forårsager hvid afføring, og en antibiotikabehandling kan være nødvendig.

Administrer aldrig anti-diarré medicin der indeholder loperamid til dit barn uden recept.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.