Kan du blive gravid naturligt i 45-års-alderen?

Mange kvinder forsinker at blive gravid indtil deres sidste reproduktive år. Sandheden er, at en kvindes fertilitet påvirkes af mange faktorer, og en af dem er alder.
Kan du blive gravid naturligt i 45-års-alderen?
Mario Benedetti Arzuza

Skrevet og kontrolleret af læge Mario Benedetti Arzuza.

Sidste ændring: 09 august, 2022

Kvinder bliver gravide senere og senere. Men kan du blive gravid naturligt i 45-års-alderen?

Der er mange økonomiske, akademiske, sociale og andre faktorer, der får kvinder til at forsinke gravid indtil deres sidste reproduktive år.

Der er tilfælde af kvinder, der er blevet gravide i alderen 45 år eller derover. Men mange ved ikke, om disse graviditeter er naturlige eller ej. I denne artikel undersøger vi sandsynligheden for at blive gravid i denne alder naturligt.

Din fertilitet

Fertilitetsændringer med alder. Begyndelsen af ​​en kvindes reproduktive liv begynder med ægløsning og menstruation. Denne fase begynder i ungdomsårene, omkring 14 år, selv om hver kvindelig organisme udvikler sig i et andet tempo.

Men en kvindes reproduktive liv har også en ende. De små chancer for at blive gravid i 45 års alderen har at gøre med dette. Men for at forstå årsagerne til dette, skal du vide, hvad der sker i menstruationscyklussen.

Læs om: Sådan forbedrer du din fertilitet

Hvad sker der under menstruationscyklussen?

Menstruationen.

Follikler eller små, væskefyldte bolde findes i æggestokkene. Æggene er inde i disse follikler. Men i begyndelsen af ​​hver menstruationscyklus producerer hjernen et follikelstimulerende hormon, der stimulerer follikelvækst. Når en follikel modnes, frigiver den et æg, og det æg er klar til at blive befrugtet af sæd.

Hvis dette sker, bliver kvinden gravid. Cellerne implanteres i endometriet, dvs. livmoderforingen og udvikler sig til dannelsen af en baby.

Men hvis ægget ikke befrugtes, skyller livmoderen sin foring og kasserer det fra kroppen som en menstruationsstrøm og genstarter cyklusen. Fra en alder af 16 år er den typiske længde af hver menstruationscyklus 26 til 35 dage.

7 år efter er kvinder i deres mest frugtbare stadium, hvor kroppen er mere tilbøjelig til at blive gravid. Denne frugtbare periode varer indtil slutningen af ​​trediverne eller begyndelsen af ​​fyrrerne.

Men frugtbarheden begynder at falde gradvist efter det. Menstruationen bliver mindre hyppige på grund af aldersrelaterede ændringer. Hvorfor sker dette?

Du har et begrænset antal æg – så det kan være sværere at blive gravid naturligt senere i livet

I modsætning til mænd har kvinder et vist antal oocytter eller follikler. Dette er kendt som æggestoks reserve, og det er en af ​​de vigtigste elementer i form af kvindelig fertilitet.

Piger er født med ca. en million oocytter. Men når en pige når puberteten, falder reserven til omkring 400 tusind. Af disse oocytter vil kvinden kun have 300 til 400 tilgængelige til ægløsninger for at blive gravid i hele deres reproduktive liv.

Den bedste reproduktive alder

Gravid kvinde.

Det bedste reproduktive stadium er en kvindes 20’ere. Men som tiden går og kvinden aldrer, falder hendes æggestokkarre. På denne måde komplicerer det frugtbare landskab sig selv, og chancerne for at blive gravid falder.

En 30-årig sund kvinde har kun 20% chance for at blive gravid. Men ifølge specialister begynder oocytreserven at falde dramatisk mellem 35 og 37 år. 40-årige kvinder har kun 5% chance for at blive gravid.

Med andre ord vil kun 5 ud af 100 kvinder blive gravid og resten skal prøve igen. Derfor er de biologiske chancer for at blive gravid ved 45 år meget slanke. Alt bliver også mere kompliceret på grund af overgangsalderen.

Find ud af: De fire mest almindelige menstruationsproblemer

Oddsene for at blive gravid naturligt i 45-års-alderen

Man kan tro at frugtbarheden ikke slutter, før en kvinde når overgangsalderen. Muligheden for naturlig graviditet ophører dog mange år før, omkring 45 års alderen. Denne tilstand mindsker også chancerne for andre fertilitetsbehandlinger som in vitro befrugtning.

Imidlertid forsøger forskerne at øge chancerne for at blive gravid i en ældre alder gennem assisteret reproduktiv teknologi (ART). For eksempel viser en undersøgelse, at sandsynligheden for at blive gravid i 40 års alderen er på nuværende tidspunkt 27,6%; i 41 års alderen, falder procentdelen til omkring 20%; og i 43 års alderen er der kun 10% chance for at blive gravid.

Det er vigtigt at bemærke, at 43 år er den nye aldersgrænse for at blive gravid gennem assisterende reproduktionsteknikker. Disse behandlinger vil dog være meget dyrere for ældre kvinder. Det betyder, at chancerne for at blive gravid ved 45 år er meget lave.

Konklusionen

Lykkelig gravid kvinde.

Efterhånden som kvinder bliver ældre, falder chancerne for at blive gravid naturligt, især efter 35 års alderen. Dette omfatter kvinder, der ønsker at blive gravid i alderen 45 år. Derfor er det vigtigt for kvinder, der planlægger eller venter på at blive gravid for at have dette i tankerne.

Det er også vigtigt for dem at informere sig selv, overveje forskellige muligheder og huske på et realistisk billede af chancerne for succes. Dette vil hjælpe dem med at træffe de bedste familieplanlægningsbeslutninger.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.