Borreliose og risiciene

Mens de mest alvorlige udbrud af borreliose er forekommet i det Nordøstlige og Midtvestlige USA, forekommer det også på andre kontinenter.
Borreliose og risiciene

Sidste ændring: 26 august, 2022

I løbet af sommeren drager mange mennesker fordel af det gode vejr ved at bevæge sig udendøre. Enten på en campingtur, vandretur eller har picnics på plænen med venner og familie. I denne artikel vil vi bringe dig information om  borreliose og risiciene!

Mens disse er sjove aktiviteter for at reducere stress og nyde lidt tid sammen med dine kære, risikerer du også at få borreliose, en infektion der spredes via flåtbid.

Sundhedsstyrelsen har i årevis advaret folk om de risici, som flåter udgør for menneskers sundhed, herunder komplikationer forbundet med borreliose.

Det er derfor, det er vigtigt at vide om denne sygdom og gøre alt for at reducere din risiko.

Hvad er borreliose?

Borreliose er en smitsom sygdom forårsaget af en bakterie kaldet en spirochete, der hovedsageligt findes i skovflåter eller sorte flåter i det Nordøstlige og Midtvestlige USA.

Fordi de er bærere af denne bakterie, kan flåter udgøre en risiko for både menneskers og dyrs sundhed, da bare ét bid kan sprede sygdommen og føre til en række symptomer, der alvorligt påvirker din livskvalitet.

De fleste tilfælde af borreliose er forekommet på flåternes hjemmebane i det Nordøstlige og Midtvestlige USA. Men denne sygdom har også forekommet i andre dele af USA, Europa, Asien og Australien.

Symptomer

Person med roede knopper

En af de første indikatorer for borreliose er et udslæt på huden. Det vises normalt mellem tre og 30 dage efter det første bid.

Sædvanligvis vil udslæt begynde ved bidstedet, som en rød plet, der gradvist vil vokse og spredes over huden.

Andre symptomer på borreliose er:

 • Feber
 • Rysten eller kuldegysninger
 • Hovedpiner
 • Udmattelse
 • Muskel- og ledsmerter

Mens dette kun sker i meget få tilfælde, kan borreliose i tidlige stadier sprede sig til hjertet og centralnervesystemet.

Hvis noget som dette sker, kan den smittede også opleve symptomer såsom en langsom eller uregelmæssig hjerterytme, facialisparese, følelsesløshed i arme og ben og hævelse af membranen, der omgiver hjernen.

Hvad sker der når borreliose udvikler sig?

Hvis du ignorerer de tidlige tegn på borreliose og ikke søger behandling, kan bakterierne sprede sig til andre dele af kroppen, og med tiden vil din symptomer forværres.

Person med ledsmerter

I de senere stadier kan en person der lider af borreliose, begynde at opleve gigt (smertefulde, hævede led) og problemer med deres centrale nervesystem. Gigt vil normalt påvirke knæ og sjældent beskadige andre led.

Det er ualmindeligt, at denne sygdom fremskrider til de senere stadier, men når den gør, kan du også opleve følgende symptomer:

 • Problemer med at koncentrere sig
 • Humørsvingninger
 • Ændring i søvnvaner
 • Hukommelsestab
 • Muskelsvækkelse

Hvem er i risikozonen for borreliose?

Folk der bruger en masse tid udendørs, især hvor der er dyr til stede, har en højere risiko for at pådrage sig borreliose. Fordi der som regel er flere flåter til stede i disse områder.

Flåter foretrækker at bebo spidserne af græsstrå og lave buske, fordi mennesker alle dyr ofte strejfer mod dem.

Flaat

Ofte vil en skovflåt kravle under dit tøj, før den klæber sig til huden. Desuden, når de bider dig, er det svært at opdage dem, fordi det normalt ikke forårsager nogen ubehag. Det er derfor en skovflåt kan gå ubemærket hen i temmelig lang tid.

Ikke alle flåter er bærere af borreliose, men nogen af dem kan udgøre denne sundhedsrisiko. Derfor er det meget vigtigt, at du forsøger at holde dem væk fra dit hjem, have og udendørsområder så omhyggeligt som muligt.

Hvad er behandlingen?

Hvis du er blevet diagnosticeret med borreliose, skal du starte et forløb af antibiotika, der varer fra to uger til næsten en måned.

Hvis det ikke er avanceret til de senere stadier, vil antibiotika arbejde hurtigt for at fjerne dine symptomer på kort tid.

Hvis sygdommen har udviklet sig betydeligt, kan du dog være nødt til at fortsætte din behandling og modtage intravenøs antibiotika.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Cortés-vecino, J. A. (2011). Garrapatas : estado actual y perspectivas. In XX congreso latinoamericano de parasitologia.
 • Cortes, J. A. (2010). Cambios en la distribucion y abundancia de las garrapatas y su relacion con el calentamiento global.(Report). Revista Facultad de Medicina Veterinaria y de Zootecnia. https://doi.org/10.1017/CBO9781107415324.004
 • Márquez-jiménez, F. J., Hidalgo-pontiveros, A., Contreras-chova, F., Vectores, G., & Rickettsia, B. (2005). Las garrapatas ( Acarina : Ixodida ) como transmisores y reservorios de microorganismos patógenos en España. Enfermedades Infecciosas y Microbiología Clínica. https://doi.org/10.1157/13071613

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.