Symptomer og forebyggelse af gigt

For at få et langt og godt liv, bør du spise en sund kost og få regelmæssig motion for at forebygge fedme og andre lidelser.
Symptomer og forebyggelse af gigt

Sidste ændring: 27 november, 2018

Gigt, også somme tider kaldes slidgigt, er en sygdom, der angriber leddene, og som gør, at brusken, som sidder i enden af knoglerne, nedslides. Det ses hyppigst hos ældre mennesker. Læs med her for at lære om symptomerne på gigt og om, hvordan det kan forebygges. I denne artikel vil vi snakke om symptomer og forebyggelse af gigt!

Forebyggelse af gigt i leddene

Flere forskellige faktorer kan have indflydelse på sygdommens opståen, blandt andet en persons alder. Alle over 45 år har en forhøjet risiko for at få gigt. Køn har også indflydelse på sygdommen. For selv om gigt opstår både hos mænd og kvinder, får kvinder det ofte tidligere. Den største risikofaktor for at få gigt er dog overvægt. Hvilket kan firedoble risikoen på grund af at en høj vægt slider mere på dine led.

Gigt forårsager hævelse, smerte og bevægelsestab i leddene. Dette sker på grund af det konstante slid på brusken som sidder i enden af knoglerne i dine led. Brusken beskytter knoglerne mod friktion, men i ekstreme tilfælde af gigt kan al brusken forsvinde helt. Hvilket får knoglerne til at støde mod hinanden og skaber store ledsmerter. Over længere tid vil gigten skabe misdannelser i de kropsdele, den rammer.

Gigt kan opstå i alle led i kroppen, men de mest almindelige steder er i ryggen – især i nakken og i lænden – sammen med knæ, fingre og hænder.

Symptomer

Person med knaesmerter

Gigt er en sygdom, som langsomt viser sig, og det første symptomer kan være smerter i leddene under hård fysisk aktivitet. Gigt i hænderne fremkommer ofte efter man er fyldt 50 år og menes at være genetisk. Så derfor vil nogle familiemedlemmer arve gigten, mens andre ikke vil få det.

Under gigtens første fase, vil man opleve at ens led i det gigtplagede område gør ondt efter hver bevægelse, og at smerten lettes, efter man har hvilet sig. I den anden fase vil man både mærke smerte under fysisk aktivitet, men også når man er i hvile. Perioderne med smerte vil blive længere, og det vil være til konstant gene for personen.

Et andet symptom på gigt er stivhed i leddene. Smerten forhindrer en i at bevæge det gigtplagede område i kroppen normalt. Med tiden vil man opleve en større grad af smerte i området.

Forebyggelse af gigt

Gigt er en sygdom som kan undgås ved at begynde at inkorporere flere sunde kostvaner i dagligdagen og samtidig påbegynde en mere aktiv livsstil. Det er også vigtigt at forebygge eller nedsætte mængden af aktiviteter som kræver meget fysisk anstrengelse af dine led, som for eksempel at løfte tunge ting.

De som allerede har gigt bør undgå bevægelser, der giver dem smerter og prøve at flytte trykket over på de led, som ikke er påvirket af gigten. I de områder, som er plagede af gigt, bør man dog stadig lave nogle korte og lette øvelser uden at lægge noget pres på leddene, da dette kan være til større skade end gavn. På et tidspunkt vil man måske være nødt til at skulle bruge krykker eller en stok for at lette trykket på leddene. Vi anbefaler at man påfører varme og kulde på de led, som er plaget af gigt, da dette vil lindre smerten og give mulighed for mere bevægelighed i leddene.

Person med smerter i albuen

Gigt er en sygdom som typisk viser sig hos ældre mennesker, selv om der er tilfælde af tidligere udbrud. Det forhindrer fri bevægelighed og regelmæssig fysisk aktivitet for den person, som har det. Da det griber ind i de daglige aktiviteter og bevægelser og giver ekstrem smerte og udmattelse på grund af, at brusken mellem knoglerne langsomt forsvinder. Gigt kan skyldes en genetisk disposition for sygdommen eller kan simpelthen opstå på grund af en usund livsstil fyldt med dårlige vaner.

En god og sund kost kombineret med regelmæssig fysisk aktivitet vil sikre dig et godt liv ind i alderdommen. Disse to nøglefaktorer er ikke kun essentielle for at forhindre gigt.  Men også for at forhindre mange andre sygdomme, som påvirker forskellige dele af kroppen. Det er vigtigt at kende den mad man spiser, dens næringsmæssige værdi, og hvad den gør ved vores krop.

Det er også vigtigt at overveje forholdet mellem din kropsvægt og din højde for at kontrollere dit daglige indtag af mad. Du bør spise nok til, at din krop kan fungere ordentligt, men ikke mere end det. Hvis du ender med at være overvægtig eller fed, vil du ende med at have mange flere problemer senere i livet.

Nu kender du symptomerne og kender til forebyggelse af gigt, så du forhåbentlig er bedre rustet i fremtiden.

Kender du nogen der har symptomer eller har brug for forebyggelse af gigt?


Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.