Hvorfor har du hvide pletter på huden?

Har du hvide pletter på huden? Det er ikke ualmindeligt at få mærkelige hvide plamager, hvis du for eksempel solbader.
Hvorfor har du hvide pletter på huden?
Valeria Sabater

Skrevet og kontrolleret af psykolog Valeria Sabater.

Sidste ændring: 30 juli, 2023

Hvorfor får du hvide pletter på huden? Måske får du dem i ansigtet eller på ryggen. Men hvor kommer de fra? Og kan du slippe af med dem? Vi fortæller dig alt, du bør vide om de hvide pletter. Husk at gå til lægen, hvis du er bekymret.

Hvide pletter på huden kan skyldes Tinea versicolor

Tinea versicolor er en normal type hvide pletter, der kan opstå på huden. Men tag det roligt, det er ikke alvorligt og har en tendens til at forsvinde. Tinea versicolor har tendens til at manifestere sig som hvide mærker på huden, især på:

 • Bryst og ryg
 • Arme og ben
 • Steder, der er udsat for sollys

De dukker især op, hvis du har tilbragt meget tid i solen og kommer derfor ofte sidst på sommeren eller efteråret. Unge mennesker har større risiko for at få dem, fordi de sveder mere og er mere påvirkede af hormonelle forandringer. Det er ikke farligt, smitsomt eller smertefuldt. Det eneste problem med pletterne er, at de ikke ser så flotte ud.

Hvordan behandler du Tinea Versicolor?

Tinea versicolor er en slags svamp, og det er derfor bedst at behandle den. Det er som regel nemt at behandle. Du kan prøve de her metoder:

 • Svampemedicin såsom terbinafin eller miconazol kan behandle infektionen.
 • Selen-svovl-shampoo kan også bruges. Smør shampooen på det angrebne område om aftenen, og lad det virke natten over. Vask det af om morgenen.
 • Du kan også prøve at behandle pletterne med aloe vera, hvis det ikke er så alvorligt. Massér geleen på huden, og rens huden med vand bagefter.
 • Hvis pletterne ikke går over to uger efter, du har startet behandlingerne, er det bedst at gå til en hudlæge.

Læs også: Få flot hud med disse 5 hudplejetips

Hvide pletter på huden kan også være et symptom på vitiligo

Kvinde med vitiligo

Vitiligo er en mere alvorlig sag. Det skyldes tab af pigment i huden på grund af problemer med immunforsvaret. Kroppen angriber og ødelægger melanocyterne, som er en slags celler. Her er nogle af de mest almindelige symptomer:

 • Hvide pletter, der kan opstå overalt på kroppen. De kan være store eller små og have enhver form.
 • De giver ingen smerte, udslæt, eller irritation. De dukker op uden symptomer, men ofte svære at overse.
 • Vitiligo rammer oftere mennesker, der bor i fugtige områder.
 • Sommetider kan disse hvide mærker blive brune og afgive lidt flager. Det kan være generende.

Kan man behandle vitiligo?

 • Desværre findes der ingen effektiv behandling af vitiligo. Denne autoimmune sygdom har ofte en genetisk komponent, og det kan derfor være svært at behandle.
 • Nogle gange er re-pigmentering forsøgt med anvendelse af steroider eller immunmodulatorer, men giver ikke altid resultater. Eksperter anbefaler at bruge solcreme for at beskytte underpigmenterede områder imod solens stråler.
 • Med hensyn til naturmedicin, er der en masse mennesker, der tyr til for eksempel aloe vera, og gurkemejebandager og sennepsolie for at forhindre pletterne i at dukke op. Naturligvis vil hvide mærker på huden ikke forsvinde, men du kan pleje dem og forhindre dem i at blive alt for store.

Læs også: 5 hjemmelavede midler mod vitiligo

Hvide pletter på huden kan komme, hvis du er i ernæringsmæssigt underskud

Frugt og grønt.

Kosten kan påvirke dit helbred på mange forskellige måder. En dårlig kost kan for eksempel give dig et underskud af vigtige vitaminer og mineraler. Hvis du pludseligt får hvide pletter på huden, kan din læge hjælpe med at teste dig for følgende mangler:

 • Nogle gange kan hvide mærker på huden skyldes en mangel på calcium, D-vitamin og E-vitamin. Glem aldrig disse calcium-rige fødevarer! Husk at mælkeprodukter ikke er det eneste som er rigt på dette mineral. Grøntsager indeholder også store mængder af disse næringsstoffer som er vigtige for din hud og knoglers sundhed.
 • Hvide pletter er ikke altid et faresignal. Men de kan indikere en ubalance i din kost. Spørg altid din læge til råds.
 • Du kan spise kosttilskud for at styrke din hud. Men det er altid bedre at prøve at spise en afbalanceret og varieret kost for at forebygge mangelsygdomme.
Det kan interessere dig ...
Ser du altid træt ud? Sådan løser du problemer
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Ser du altid træt ud? Sådan løser du problemer

Ser du altid træt ud? Har du mørke rander under øjnene? Vi har løsningen. Faktisk har vi ni gode metoder til at se frisk og vågen ud igen.


Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.