Brændende fornemmelse under vandladning: Årsager og behandling

Brændende fornemmelse under vandladning er en almindelig oplevelse, der påvirker os mindst én gang i livet. Vi ser på årsager og behandling.
Brændende fornemmelse under vandladning: Årsager og behandling
Diego Pereira

Bedømt og godkendt af læge Diego Pereira.

Sidste ændring: 18 maj, 2023

Brændende fornemmelse under vandladning, også kendt som dysuri, er en almindelig tilstand, som millioner af mennesker lider under. Det beskrives som en brændende eller stikkende fornemmelse, når man tisser. De fleste tilfælde opstår, når urinen kommer i kontakt med slimhinden i urinrørets vægge. Vi viser dig de vigtigste årsager og behandling.

Når urinen interagerer med den betændte eller irriterede slimhinde, sker der en sammentrækning af detrusormusklen og urethral peristaltik. Som følge heraf stimuleres submucosale receptorer, hvilket forårsager smerte, brændende fornemmelse eller kløe. Find ud af, hvad der kan forårsage denne proces, og hvilke muligheder der findes for at behandle den.

Hovedårsager til en brændende fornemmelse under vandladning

Ifølge forskere opdeles årsagerne til smertefuld vandladning i infektiøse og ikke-infektiøse årsager. Der er beskrevet hundredvis af tilstande, der direkte eller indirekte kan generere dette symptom. Her er fem af de mest almindelige udløsende faktorer.

1. Blærebetændelse

Som Harvard Health Publishing minder os om, er blærebetændelse den førende årsag til svie under vandladning. Blærebetændelse er mere almindelig hos kvinder end hos mænd. Det skyldes, at urinrøret er kortere og mere lige, hvilket gør det lettere for patogener at stige op i blæren.

De fleste tilfælde af blærebetændelse er milde, er ikke forbundet med komplikationer, varer kun et par dage og er lette at behandle. Forskere advarer om, at vedvarende eller ubehandlede infektioner er forbundet med et immunsupprimeret system, nyresvigt, graviditet, anatomiske urinvejsanomalier, overaktiv blære og bækkenmuskelmangel.

2. Urinrørsbetændelse

Mand har underlivssmerter

Infektioner i urinrøret, også kendt som uretritis, er en anden årsag til smertefuld vandladning. De fleste af disse infektionsprocesser, der udløser betændelse i urinrøret, er forårsaget af virus og bakterier. Af de grunde, der er forklaret i det foregående afsnit, er det mere almindeligt for kvinder at udvikle denne tilstand.

At have nyresten, prostatabetændelse, diabetes, graviditet og at være en ældre voksen øger risikoen for at udvikle urinrørsbetændelse. Ofte har de, der udvikler denne tilstand, øget hyppighed af vandladning, feber og ændringer i urinmønsteret (lugt, konsistens og farve).

3. Seksuelt overførte sygdomme

Seksuelt overførte infektioner kan forårsage svie ved vandladning. Klamydia, gonoré, trichomoniasis, genital herpes, syfilis m.fl. kan stå bag disse episoder.

Da alle disse tilstande måske ikke har nogen symptomer, kan du bare udvikle dette symptom uafhængigt af andre symptomer. Som Johns Hopkins Medicine med rette minder os om, øger øget hyppighed af samleje, især med forskellige partnere, sandsynligheden for at få kønssygdomme og andre årsager til brændende vandladning.

4. Medicinindtagelse kan forårsage brændende fornemmelse under vandladning

Enhver medicin, du tager, kan medføre, at du udvikler bivirkninger. Indtagelse af nogle af dem kan irritere eller betænde vævene, der beklæder blæren eller urinrøret. Derfor kan årsagen til den brændende fornemmelse under vandladning skyldes, at du har påbegyndt behandling for en anden tilstand.

Hvis du har mistanke om, at dette er tilfældet, kan du tjekke indlægssedlen eller rådføre dig med din specialist om denne bivirkning. Hvis du selvmedicinerer, skal du søge kompetent lægehjælp om den pågældende medicins nytte til behandling af den pågældende tilstand.

5. Nyresten

Nyresten kan også ligge bag disse episoder. Det er ophobninger af calcium eller urinsyre, der hærder i eller omkring nyrerne og kan bevæge sig ind i de nedre urinveje og forårsage smertefuld vandladning. De kan være ledsaget af følgende symptomer:

 • Lændesmerter.
 • Ændringer i urinens farve (brun eller lyserød).
 • Feber og kuldegysninger.
 • Vandladning med lav mængde, men meget hyppig.
 • Kvalme og opkastninger.

De fleste sten er godartede, og selv om de kan forårsage smerte og svie, påvirker de normalt ikke urinvejene. Når de er større, kan man vælge kirurgisk fjernelse og andre procedurer for at opløse dem.

Andre mulige årsager til brændende fornemmelse under vandladning, som vi ikke kan undlade at nævne, er prostatainfektioner, pyelonefritis, vaginitis, fremmedlegemer i urinrøret, cyster i æggestokkene, traumer, tumorer, overgangsalder, kemisk overfølsomhed og blærekræft (når de er udskudt i flere dage og med moderate/intense symptomer).

Behandling af brændende fornemmelse under vandladning

Læge med urinprøve og medicin til at behandle brændende fornemmelse under vandladning

Behandlingen af dysuri varierer alt efter den underliggende årsag. Da infektiøse processer er de mest almindelige, og disse er normalt milde, bør smerter under vandladning forsvinde i løbet af et par dage. Derfor vil de fleste mennesker ikke kræve behandling.

Når symptomerne er meget akutte, bør du søge lægehjælp for at finde den udløsende faktor. Specialisten kan ordinere antibiotika, når der er tale om en bakterieinfektion, eller bruge specifikke lægemidler til den tilstand, der er blevet påvist i diagnosen. Husk, at dysuri ikke altid er relateret til en infektion i blæren eller urinrøret, så du bør undgå at nedtone dens betydning.

Som et supplement er det tilrådeligt at gennemføre en række livsstilsændringer for at reducere sandsynligheden for lignende episoder i fremtiden. Her er nogle anbefalinger:

 • Undgå at bruge parfumeret sæbe eller sæbe med stærke kemikalier, der kan forårsage irritation af kønsorganerne.
 • Brug barriereprævention, når du har sex.
 • Undgå douching.
 • Drik rigeligt med væske i løbet af dagen.
 • Rengør kønsorganerne efter samleje – det anbefales også at tisse umiddelbart efter samleje.
 • Reducer forbruget af alkohol og kaffe, to stoffer, der normalt forårsager irritation.
 • Undgå at bære tætsiddende tøj og skift undertøj for at reducere interaktionen med bakterier.

Hvis du oplever en brændende fornemmelse under vandladning flere gange om året, må du ikke tøve med at konsultere en specialist. Sammen kan I finde en udløsende faktor for episoderne, hvilket vil reducere dem. Generelt forhindrer ordentlig hygiejne i høj grad udviklingen af denne tilstand.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.