Carcinofobi eller frygten for kræft

Det er helt rimeligt at have lidt frygt for kræft, så længe det ikke er overdrevent eller fører til tvangsmæssig adfærd. Hvis du konstant er bange for at få kræft, og denne frygt begrænser dit liv, bør du måske tale med en psykolog.
Carcinofobi eller frygten for kræft

Skrevet af Edith Sánchez

Sidste ændring: 09 august, 2022

Carcinofobi er en irrationel frygt for kræft. Det er normalt at have en frygt for kræft. Det er jo en alvorlig sygdom, der kan være uforudsigelig. Normalt har du brug for seriøse behandlinger for at bekæmpe det. Næsten alle er bange for sygdomme og død til en vis grad.

Denne frygt bliver imidlertid et problem, når den begynder at være irrationel og besættende. I dette tilfælde er det en fobi. Derfor fører det til at tage unødvendige forholdsregler, der endda kan være kontraproduktive.

Den overdrevne frygt for at lide af kræft fører også til unødvendig følelsesmæssig lidelse. Du kan begynde at se ethvert symptom som et muligt tegn på kræft, og enhver situation kan føles som en trussel. Dette skader dog både din fysiske og mentale sundhed.

Carcinofobi: En overdreven frygt for kræft

Fingre peger på skræmt kvinde med carcinofobi

Carcinofobi er den overdrevne og irrationelle frygt for kræft. Ordet “irrationel” betyder ikke, at det er skørt eller at der ikke er nogen grund til at være bange. Grundlæggende betyder det, at frygten er overdrevet eller ikke er baseret på kendsgerninger.

Ligeledes, når der er for meget frygt, og det bliver en fobi, påvirker det din hverdag. Du undgår muligvis solen, fordi det kan føre til hudkræft. På den anden side spiser du måske ikke visse fødevarer, fordi der er rygter om, at de forårsager kræft.

Carcinofobi gør dig konstant ængstelig, fordi du ser risici, hvor der ikke er nogen. Faktisk minder det meget om det, der sker med hypokondere. Mennesker med denne lidelse tror, ​​at ethvert symptom er verdens ende, selvom der ikke er nogen grund til det.

Læs også: De første tegn på kræft som 90% af alle mennesker ignorerer

Vejen til undgåelse

En af de stier, folk med carcinofobi tager, er undgåelse. Med andre ord undgår de alt, hvad de tror kan forårsage kræft. Det er en flugtadfærd.

Generelt er der to typer undgåelse:

  • I den første type bliver de overdrevent forebyggende. De er ekstra omhyggelige med deres kost, brug af mobiltelefoner osv. Faktisk kan de endda tro, at hvis de har kontakt med kræftpatienter, kan det også give dem kræft.
  • For den anden type gælder det, at de på grund af frygten for kræft for enhver pris undgår at gå til lægen. Nogle gange føler de sig sikre på, at de har sygdommen, men er bange for, at lægen vil bekræfte deres selvdiagnose. De foretrækker at fortsætte med at leve med tvivl og ængstelse.

Carcinofobi: Den besættende frygt for kræft

Kvinde gemmer sig bag lænestol

En anden almindelig ting blandt mennesker med carcinofobi er besættende frygt. Faktisk kan du sige, at dette er det modsatte af undgåelse. I stedet for at ændre eller distrahere sig selv fra emnet, blive de besatte af at lære alt, hvad de kan om det.

Hver gang deres krop gør ondt eller føler ubehag, går de desperat til lægen. Dette skyldes, at de er bange for, at ethvert symptom er en advarsel om kræft. Dog ender de med at fejlfortolke det, de hører. Hvis de går til lægen, og han/hun ikke finder kræft, mener de, at fagpersonen tager fejl. Derefter går de til en ny læge eller afviser endda medicin generelt.

Disse mennesker er konstant bange, og det gør det værre i stedet for bedre, at gå til lægen.

Læs også: Få ro på angsten med fem beroligende naturmidler

Myter og fakta om kræft

Du skal huske, at fra det øjeblik, du bliver født, begynder du at dø. Før eller senere vil vi alle dø af en eller anden årsag. Dette er ikke let for nogle mennesker at tackle, men det bliver lettere, når vi accepterer, at det er en kendsgerning.

I dag er kræftfrekvensen steget over hele verden. Imidlertid mener mange mennesker, at dette kan være tilfældet, fordi læger kan diagnosticere kræft tidligere end før. Det er sandsynligvis blevet nemmere at diagnosticere sygdommen, hvilket ikke betyder, at selve sygdommen er blevet mere udbredt.

Både kræft og andre sygdomme kan i nogen grad forebygges. Det er dog umuligt at forhindre dem fuldstændigt. I de fleste tilfælde er der mange forskellige årsager, og vi kan ikke kontrollere dem alle. En sund livsstil, fysisk og mentalt, hjælper meget med at forhindre sygdomme.

Hvis du tror, ​​du har carcinofobi, skal du kontakte en psykolog.

Det kan interessere dig ...
Lær uselvisk at håndtere døden
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Lær uselvisk at håndtere døden

Lær uselvisk at håndtere døden. At miste nogen tæt på os er en del af livet. Faktisk, hvis der er noget, der er sikkert i dette liv, så er det død.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • del Pino, M. M. (2014). Algunas reflexiones sobre el tabú a la palabra cáncer. Archivo Médico Camagüey, 10(5).
  • García, R. F. (2000). Aplicación de la terapia de aceptación y compromiso en un ejemplo de evitación experiencial. Psicothema, 12(3), 445-450.
  • Reich, M., Gaudron, C., & Penel, N. (2009). When cancerophobia and denial lead to death. Palliative & Supportive Care, 7(2), 253-255.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.