10 nøgler til at koble af fra mobiltelefonen

Måske er du også en af de mange, der har meget svært ved at lægge telefonen fra sig.
10 nøgler til at koble af fra mobiltelefonen

Sidste ændring: 02 juli, 2020

Brug af mobiltelefonen kan være skadeligt for dit helbred, hvis det bliver en afhængighed. I denne artikel giver vi dig 10 nøgler til at koble af fra mobiltelefonen. Det vil gavne dit velvære.

Disse 10 nøgler til at koble af fra mobiltelefonen er meget nyttige, hvis du har planlagt at tage på ferie, eller bare føler, at du ikke kan klare mere stress. Det er ikke nogen tilfældighed, at mange mennesker har besluttet at gå på “mobil detox”, i det mindste i et par timer, for at pleje deres mentale og følelsesmæssige helbred.

Sandheden er, at mobiltelefoner kan være så opmærksomhedskrævende, at de forhindrer os i at få et øjebliks fred, da der kan komme mange notifikationer fra sociale medier, eller arbejdsrelaterede emails. På den måde bliver du ved med at få beskeder, selvom arbejdsdagen egentlig er slut. Dette kan afholde dig fra at nyde din fritid sammen med andre.

På dette grundlag har flere studier understreget, at brugen af mobiltelefoner, samt mange andre elektroniske enheder, ender med at blive en besættelse, hvor man tjekker dem tvangsmæssigt og rituelt, hvert andet øjeblik. I denne artikel kan du læse, hvordan du kan modvirke dette.

Derfor bør du koble af fra mobiltelefonen

Den store mængde information, som den nye teknologi giver os, skaber nye udfordringer for, hvordan vi bruger den, så den ikke bliver skadelig for os. De nye adfærdsmønstre, som kommer med brug af teknologien, er ikke altid sunde.

Undersøgelser underbygger dette. Der opstår ganske enkelt nye ord, efterhånden som teknologien udvikler sig. Der er for eksempel nomofobi, en irrationel frygt for at forlade hjemmet uden sin mobiltelefon, som giver angst hos dem, der lider af det.

Der er også et konstant behov for at vide, hvad ens kontakter foretager sig, hvilket er kendt som FOMO, eller “fear of missing out” – frygten for at gå glip af noget.

Derfor kan det, trods alle fordelene ved teknologiske apparater, ofte være nødvendigt at lære at koble af. Herunder giver vi dig 10 nøgler til at koble af fra mobiltelefonen, og hjælpe dig på vej mod et liv uden stress.

Opdag også: Farvel til stress: 5 strategier enhver kvinde bør bruge

10 nøgler til at koble af fra mobiltelefonen

Din mobil kan give dig stress

Uden at være klar over det, kan du udvikle en afhængighed af din mobiltelefon. Derfor bør du øve dig i nogle strategier til at koble af.

1. Behold kun de mest nyttige apps

Dette kunne for eksempel være kalenderen. Men fjern dem, der kun dræner dig og telefonens batteri for energi, på grund af deres evige notifikationer. For at vælge, hvilke apps du skal beholde eller slette, kan du tænke over, hvor meget du bruger hver enkelt.

2. Del udfordringen med en anden

Det kan være din kæreste, en ven eller familiemedlem. Hvis en, der står dig nær, også prøver at koble fra, kan du føle dig mere motiveret. På den måde kan i planlægge ture eller velgørende aktiviteter sammen, i stedet for at fokusere på mobiltelefonen.

En rigtig god idé er at have en regel om, at når I er sammen uden for hjemmet, skal mobilen sættes på lydløs. Så kan I nyde rare stunder sammen, og samtidig styrke jeres forhold.

Når du hele tiden er opmærksom på dine notifikationer, kan det give en bekymring, der får dig til at overse de spændende ting, der faktisk sker i dit daglige liv.

3. Undgå at synkronisere dine konti, når du vil koble af fra mobiltelefonen

Lav i stedet et skema. Hvis du synkroniserer din arbejdsmail, vil det blive sværere for dig at koble fra. Der er jo altid en kunde, der vil have fat i dig, eller et problem, du lige skal løse. Brug et skema til at få dig organiseret, og lad arbejdet ligge, når du forlader kontoret. Så får du også mere tid til at nyde at slappe af.

Måske vil du også synes om at læse: Opretholdelse af sunde vaner under lockdown

4. Læg din mobiltelefon væk

Kvinde nyder en kop te

Det er umagen værd, at lægge mobiltelefonen væk i noget tid. Du kan så bruge den tid på andre ting, du godt kan lide.

Den behøver ikke at ligge på bordet, når du spiser aftensmad. Du behøver heller ikke at have den med dig overalt, når du er hjemme. Læg den væk og nyd din mad, læs, drik en kop te, og brug noget tid på dig selv. Husk på, at hvis der opstår noget akut, skal du nok finde ud af det alligevel. Du er jo ikke fuldstændig afskåret fra omverden.

5. Afsæt nogle tidsrum, hvor du bruger din telefon

Selvfølgelig har du altid noget, der venter på at blive løst, eller ordnet. Men prøv kun at bruge din telefon i et begrænset tidsrum, og læg den så væk. Lige som du ved, at du skal sove i adskillige timer, kan du også sætte et bestemt tidsrum, hvor du bruger din telefon, og bagefter laver noget andet.

6. Sæt din telefon på lydløs

Hvis din telefon ikke vibrerer eller bipper, kan du koncentrere dig om andre aktiviteter, og være nærværende. Din hjerne kan fokusere på det, du er i gang med, uden at tænke på alt mulig andet. Derfor bør du jævnligt vælge denne løsning, især omkring sengetid.

7. Brug et traditionelt ur, for at koble af fra mobiltelefonen

Undlad at bruge din mobiltelefon som vækkeur. På den måde kan du vågne op og ligge et øjeblik i sengen helt afslappet, uden at mærke presset fra alle dine afventende beskeder.

8. Lav noget andet

Lær et nyt sprog, prøv at skrive en bog, mal eller engagér dig i ting, du altid har drømt om. For at opnå dette, må du koble af fra mobiltelefonen i et stykke tid. Nogle mennesker bruger timevis på at udveksle vittigheder eller nyheder, når de kunne have brugt tiden på noget, de virkelig føler for.

9. Sæt din mobiltelefon på flytilstand

Flytilstand kan være en af metoderne, når du vil koble af fra mobiltelefonen

Væn dig til at sætte din telefon på flytilstand, når du gerne vil koncentrere dig om andre, vigtige aktiviteter.

Dette er et godt valg, når du dyrker sport, eller fokuserer din opmærksomhed på noget andet. Når du er færdig, kan du gå ud af flytilstand, og tjekke det, du vil.

10. Sluk den

Hvis du, trods alle de gode råd, stadig har svært ved at frigøre dig fra din mobiltelefon, så sluk simpelthen for den, og tænk over, hvordan du bruger apparatet.

Konklusion

Hvis du har brugt disse 10 nøgler til at koble af fra mobiltelefonen, men stadig føler, at du ikke kan klare det, så er det måske på tide at tale med en psykolog. Det kan jo være, at du lider af en afhængighed.

Det vigtigste er at holde hovedet koldt. Måske har du i starten svært ved at frigøre dig fra din telefon. Men langsomt vil du opdage, at du godt kan leve uden den. Forsøg dig med mindfulness eller yoga, for at få lidt ro over din tilværelse. Husk på, at det vigtigste er, at du har det godt med dig selv.

Hvis du i sidste ende synes, at du har brug for ekstra hjælp, så tøv ikke med at opsøge en professionel behandler.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.