Chalazion: Alt, hvad du behøver at vide

En chalazion er en af de hyppigste inflammatoriske lidelser, der påvirker øjenlågene. Vi fortæller dig alt, hvad du bør vide om det.
Chalazion: Alt, hvad du behøver at vide
Leidy Mora Molina

Bedømt og godkendt af sygeplejerske Leidy Mora Molina.

Sidste ændring: 10 februar, 2023

Hævelser i øjenlåget er ofte meget irriterende og vanskeliggør hverdagen. I denne henseende er chalazion en af de to tilstande, der i de fleste tilfælde forårsager disse små øjenlågsknuder. Her er alt, hvad du bør vide om det.

Denne forandring beskrives som en lille inflammatorisk proces med oprindelse i øjenlåget, der normalt ledsages af rødme. Ligeledes er det resultatet af okklusion eller ikke-infektiøs obstruktion af de meibomiske kirtlers afløbskanaler.

De meibomiske kirtler er små talgstrukturer, der er placeret bag øjenlåget og er ansvarlige for udskillelsen af lipider, der smører øjet. Derfor vil enhver ændring, der øger mængden eller viskositeten, øge risikoen for at udvikle en chalazion.

Forskelle mellem en chalazion og bygkorn

Bygkorn er et akut og smertefuldt fremspring i øjenlåget som følge af en infektiøs proces eller en komplikation af en anden lidelse, f.eks. blefaritis. På den anden side føler patienter med en chalazion sjældent smerte eller ømhed omkring den, og dens oprindelse er normalt ikke infektiøs.

På samme måde er bygkorn placeret i niveau med palpebralranden på grund af okklusion af Zeiss- eller Moll-kirtler. Men chalazionen er normalt placeret i øjenlågets indre på grund af okklusion af de meibomiske kirtler.

Bygkorn forårsager ofte betændelse i hele øjenlåget og går spontant væk indenfor mindre end en uge. På den anden side forårsager en chalazion sjældent en generaliseret hævelse af øjenlåget og forsvinder i løbet af 2 til 8 uger.

Barn med chalazion

Årsager til chalazioner

En chalazion dannes ved tilbageholdelse af lipidsekret fra de meibomiske kirtler på grund af en obstruktion af deres udskillelseskanaler. Denne tilstopning er af inflammatorisk oprindelse og skyldes en direkte ændring eller dysfunktion af kirtlerne.

De vigtigste årsager er følgende:

 • Støvholdigt miljø.
 • Acne rosacea.
 • Dysfunktion af kirtlerne.
 • Seborrhea.
 • Angst.
 • Dyslipidæmi.
 • Diabetes.
 • Allergier.

Infektiøs ætiologi bør dog ikke udelukkes på trods af dens lave frekvens. Det anslås, at de vigtigste agenser, der er ansvarlige for øjeninfektioner, tilhører stafylokok-familien.

Symptomer på en chalazion

En chalazion er karakteriseret ved præsentationen af en palpabel og ikke-smertefuld knude i det øvre eller nedre øjenlåg. I første omgang viser den sig normalt som en generaliseret hævelse af øjenlåget og sætter sig derefter i midten eller i øjenlågets indre efter et par dage.

Den er også normalt ledsaget af rødme og en fornemmelse af varme i området. Derudover kan den, afhængigt af dens størrelse og placering, trænge ind i hornhinden og ændre synet, hvilket kan forårsage øjentræthed og sløret syn.

Du er måske interesseret i: 10 naturlige midler mod kløende øjne

Medicinsk behandling

Den terapeutiske behandling har til formål at kontrollere symptomerne og styre den gunstige udvikling af chalazionen. I denne forstand anbefaler specialister brugen af varme omslag på området i 5 til 15 minutter, 2 til 3 gange om dagen, for at forsøge at fjerne obstruktionen.

På den anden side kan lægen vælge administration af kortikosteroider, såsom kortison eller triamcinolon, hvis den er stor, generende eller varer i mere end 2 uger. Hvis den desuden ikke aftager og de visuelle symptomer forværres, kan der anvendes curettage og kirurgisk drænage under lokalbedøvelse.

Brugen af antibiotika bør være efter specialistens skøn, hvis læsionen er af infektiøs ætiologi. Kun lægen er i stand til at afgøre fordele og ulemper ved de enkelte lægemidler.

Tips til pleje af en chalazion

Hjemmeplejen er fokuseret på at opretholde øjenlågshygiejne og anvende metoder, der hjælper med at frigøre de tilstoppede kirtelkanaler. For at gøre dette kan man anvende varme omslag et par gange om dagen og massageteknikker på knuden.

Det første, man skal gøre, er at vaske begge hænder grundigt med vand og sæbe, før man rører ved området. Lav derefter små cirkulære bevægelser med fingerspidserne på pegefingeren eller langefingeren i op til 5 minutter.

Det er vigtigt at undgå at lægge pres på eller gnide i lang tid, da det kan fremme betændelse og infektion i området og forværre symptomerne. Tilsvarende bør brugen af ethvert topisk eller oralt farmakologisk stof ske under nøje lægelig overvågning.

Tips til forebyggelse

Forekomsten af denne tilstand kan ikke altid forhindres, især ikke hvis du har en disposition for denne type lidelse. Det er dog vigtigt at anvende forebyggende foranstaltninger. Blandt indikationerne er følgende:

På samme måde er det vigtigt, hvis man lider af kirtelpatologier i øjeæblet, at holde det under tilsyn, ledelse og behandling af en speciallæge.

Chalazioner er almindelige

Øjenlidelser er normalt en meget hyppig årsag til konsultation i oftalmologi, så det er vigtigt ikke at undervurdere forekomsten af knuder på øjenlåget. En chalazion kan være tegn på en systemisk proces eller en komplikation af en anden lidelse.

Specialisten er den eneste, der er kvalificeret til at identificere, skelne og behandle øjensygdomme og deres følger på passende vis. Derfor er det tilrådeligt at opsøge en specialist så hurtigt som muligt i tilfælde af symptomer.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Özdal P, Codère F, Callejo S, Caissie A, Burnier M. Accuracy of the clinical diagnosis of chalazion. Eye. 2004;18(2):135-138.
 • Arbabi E, Kelly R, Carrim Z. Chalazion. BMJ. 2010;341(aug04 1):c4044-c4044.
 • Unal M. Chalazion Treatment. Orbit. 2008;27(6):397-398.
 • Jordan GA, Beier K. Chalazion. 2020 Aug 8. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2020 Jan–.
 • López-Cerero L, Etxebarria J, Mensa J. Diagnóstico microbiológico de las infecciones oculares. Enfermedades Infecciosas y Microbiología Clínica. 2009;27(9):531-535.
 • Fano Machín Yey. Complicaciones de la Blefaritis. Presentación de caso. Rev haban cienc méd  [Internet]. 2016;  15( 1 ).

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.