10 naturlige midler mod kløende øjne

Dagens artikel vil give dig nogle naturlige midler mod kløende øjne. Denne form for ubehag opstår af forskellige årsager.
10 naturlige midler mod kløende øjne

Sidste ændring: 26 august, 2022

Dagens artikel vil tage et kig på nogle naturlige midler mod kløende øjne. Denne form for ubehag opstår af forskellige årsager, selv om det normalt skyldes en allergi. En af vores første reaktioner, når dette sker, er naturligvis at gnide øjnene, da det giver en kort fornemmelse af “lindring”.

Eksperter anbefaler dog, at man undgår at gøre dette, da det kan forværre det problem, der kan være årsag til kløen. Så hvad kan man gøre for at lindre irriterende kløende øjne?

Midler mod kløende øjne

Der findes flere naturlige midler, der kan hjælpe med at lindre irritation og kløe forårsaget af visse allergier, som en undersøgelse af Loyola Medicine påpeger, da den omhandler allergier generelt.

I denne artikel vil vi dele 10 midler, der er meget enkle at forberede. De kan hjælpe med at bekæmpe visse allergier eller irritationer, der kan påvirke øjnene.

1. Kolde omslag

En af de første foranstaltninger, som eksperter foreslår, når en allergi dukker op, er at anvende koldt vand. Det kan hjælpe med at lindre ubehaget midlertidigt.

Når du har vasket øjet med koldt vand, skal du pakke nogle isterninger ind i et rent bomuldshåndklæde og lægge det på dine lukkede øjenlåg. Glem ikke at være forsigtig, da du kan skade huden.

2. Agurkeskiver

Kvinde med agurker på øjnene som midler mod kløende øjne
Dette populære middel har en beroligende virkning for at lindre irritationer og allergier.

Ud over at hjælpe med at reducere den betændelse, der dannes under øjnene, har dette populære middel en beroligende virkning for at lindre irritationer og allergier, som er hovedårsagerne til svie og kløe i øjnene.

For at bruge det anbefales det at skære to agurkeskiver og lægge dem i blød i et glas koldt vand med is i 10 minutter. Når de er kolde, skal du lægge dem på lukkede øjenlåg og lade dem virke i 5 minutter.

3. Teposer er gode midler mod kløende øjne

På grund af sit høje indhold af bioflavonoider hjælper bitter te med at bekæmpe virus- og bakterieinfektioner, som også kan påvirke øjnene og forårsage konjunktivitis. Denne infusion har også en antiinflammatorisk virkning, som kan bidrage til at reducere inflammation og kløe.

For at bruge den skal du blot lægge en våd pose med grøn te eller sort te på det berørte område (enten det ene eller begge øjne) og lade den sidde på i ca. fem minutter. Hvis øjet er meget betændt, skal du gentage denne behandling op til fire gange om dagen. Sørg for, at teposen er kold.

Vi tror også, at du vil kunne lide at læse: Øjenbetændelse hos børn: Hvad skal man gøre?

4. Kølede skeer: Et af de ældste midler mod kløende øjne

Selv om der ikke er nogen medicinsk dokumentation for dette middel, antyder den folkelige tro, at den kolde temperatur i metalskeer hjælper med at forsnævre blodkarrene, hvilket igen reducerer betændelse og rødme i det berørte øje.

Ved de første tegn på ubehag i øjet skal du dyppe et par skeer i et glas med is. Vent 10 minutter, og læg derefter skeen på det berørte øjenlåg. Når skeen er varm, erstattes den med den kolde ske, og gentag behandlingen i ca. 10 minutter.

5. Skov-elm

Denne lægeurt, der er almindelig i Nordamerika, har egenskaber, som i årevis er blevet brugt til at bekæmpe kløende øjne og den omkringliggende hud.

For at bruge den skal du tilberede en infusion med skov-elm, lægge en vatrondel eller absorberende vat i væsken og derefter påføre den på det berørte øje i et par minutter.

6. Aloe vera-saft er blandt de velkendte midler mod kløende øjne

Kvinde påfører aloe vera på hud
Aloe vera har utallige gavnlige egenskaber.

Denne plante med mange anvendelsesmuligheder fungerer også som et naturligt middel til at reducere betændelse og ubehag i øjnene.

Du skal blot udvinde aloe vera-gel og lægge det i fryseren for at afkøle det helt. Når det er frosset, blandes det med koldt vand. Det dyppes derefter med et stykke bomuld for at påføre det på øjet.

7. Ricinusolie

Ricinusolie er en ingrediens med antiinflammatoriske egenskaber, der hjælper med at reducere hævelse og irritation i øjnene og samtidig mindsker kløe.

For at bruge det er det bedst at bruge 100 % ren ricinusolie. Ved hjælp af tidligere steriliseret gaze eller vatrondel anbringes et par dråber og påføres omkring det område af øjet, der er ramt af allergien, men lad det aldrig komme ind i øjet. Sidstnævnte er meget vigtigt.

Vi tror, at du måske vil finde dette interessant: Alt du skal vide om ricinusolie

8. Sød kartoffel

Dette er et andet naturligt alternativ, der bruges som et middel takket være dets antimikrobielle og antiinflammatoriske egenskaber, som opfrisker og reducerer betændelse.

For at bruge det anbefales det at rive en sød kartoffel og lægge den på det berørte øje i et par minutter. Du kan også bruge den i form af et omslag ved at lade den ligge på det berørte område i 15 minutter.

9. Korianderfrø

Kløende øjne kan også opstå, når øjnene bliver tørre og mister deres naturlige fugt. Folk, der lider af tørre øjne, har ofte dette problem.

For at bekæmpe det og give en følelse af lindring kan du komme en spiseskefuld korianderfrø i en kop kogende vand. Lad det derefter køle af, si det og skyl dine øjne med væsken.

Korianderfrø kan bruges til at lave midler mod kløende øjne

10. Gurkemeje er et af de bedste midler mod kløende øjne

Som det sidste er denne ingrediens takket være sine antibakterielle og antiinflammatoriske egenskaber ideel til at reducere betændelse i øjnene, især når årsagen er en infektion.

For at bruge det skal du blot tilberede kogt vand med gurkemeje. Lad det derefter køle af og fugt en ren vatpind for at tørre rundt om øjenområdet.

Nu hvor du kender nogle naturlige alternativer til kløende øjne, håber vi, at du kan bruge dem, og at de vil hjælpe dig med at afhjælpe problemet. Hvis du hyppigt oplever kløende øjne, anbefaler vi dog, at du opsøger en læge.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Lee, M. H., Sarossy, M. G., & Zamir, E. (2015). Vitamin A deficiency presenting with “itchy eyes.” Case Reports in Ophthalmology. https://doi.org/10.1159/000441969
  • Takano, H., Osakabe, N., Sanbongi, C., Yanagisawa, R., Inoue, K. I., Yasuda, A., … Yoshikawa, T. (2004). Extract of Perilla frutescens Enriched for Rosmarinic Acid, a Polyphenolic Phytochemical, Inhibits Seasonal Allergic Rhinoconjunctivitis in Humans. Experimental Biology and Medicine. https://doi.org/10.1177/153537020422900305
  • Hodge, C., & Ng, D. (2004). Itchy eyes case study: Eye series – 17. Australian Family Physician. https://doi.org/10.5593/SGEM2015/B11/S6.105

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.