Sådan påfører man topiske kortikosteroider

Topiske kortikosteroider bliver anvendt til lokale eller generaliserede hudlidelser. Effekterne afhænger af typen af hud, du har, og medicinen, der bliver anvendt.
Sådan påfører man topiske kortikosteroider
Mariel Mendoza

Bedømt og godkendt af læge Mariel Mendoza.

Sidste ændring: 22 december, 2022

Vær forsigtig, hvis du bruger topiske kortikosteroider til nogle hudlidelser. Der er to gængse situationer. En er frygten for at bruge disse lægemidler, og den anden er de mulige reaktioner, som kan opstå, hvis man anvender dem.

Frygten for at bruge kortikosteroider kommer fra at tænke, at de kan have bivirkninger, der minder om dem ved systematiske kortikosteroider, selvom de bliver anvendt topisk.

Nogle af bivirkningerne fra systematiske kortikosteroider er hævelse, vægtøgning og risikoen for at udvikle knogleskørhed. Man bør dog vide, at hvis man misbruger topiske kortikosteroider, så kan de have lignende effekter. Dette er faktisk især tilfældet, hvis de er meget kraftfulde eller hvis man skal bruge dem på større områder.

På den anden side kommer det takyfylaksi, som du kan opleve, fra misbrug af kortikosteroider. Dette sker, fordi det hjælper, og man vil få det bedre, når man anvender det. På grund af det gentager og gentager man det, selvom der er konsekvenser.

Bivirkninger ved at anvende topiske kortikosteroider

Bivirkningerne ved at anvende topiske kortikosteroider er primært på huden på grund af måden, man påfører det. For eksempel er den mest gængse bivirkning atropi på det ydre lag hud.  Nogle mindre gængse bivirkninger er dog strækmærker, overdreven hårvækst og akne.

Hvis man anvender topiske kortikosteroider og ikke ser nogen forbedring, skal man gå til sin læge med det samme. Lægen vil tjekke ens skade og vil måske ændre behandlingen.

Person påfører topiske kortikosteroider på hænderne

Hvilke faktorer påvirker optagelsen af topiske kortikosteroider?

Når man anvender topiske kortikosteroider, skal man have i baghovedet, at deres effekt og aktive ingrediens afhænger af nogle få forskellige faktorer. For eksempel er nogle af dem:

Hudens permeabilitet

Med hensyn til, hvordan det optages af din hud, er der nogle få faktorer, som påvirker dette:

  • Alder. Huden er mere modtagelig hos børn og ældre. Jo mere modtagelig huden er, jo større effekter vil der være.
  • Placeringen af lidelsen. Forskellige områder vil have forskellige effekter. De mest modtagelige områder er slimhinderne.
  • Typen af lidelse og hudens tilstand. Når der er læsioner på huden, er det nemmere at optage lægemidlet. Med kroniske læsioner bliver huden dog tykkere. Det er dermed sværere at optage det i huden.

Typen af produkt

Der er forskellige typer af produkter, når det kommer til topiske kortikosteroider. Blandt andet skal det se godt ud, hvilket hjælper patienten med sin behandling.

Lotion og gel bliver som regel brugt til at behandle akut dermatitis. Emulsioner og cremer bliver dog brugt ved subakutte læsioner. Generelt bliver salve brugt til at behandle kroniske lidelser såsom meget tør hud.

Person kommer creme på indersiden af albue

Er alle topiske kortikosteroider ens?

Hvert lægemiddel består af forskellige typer kortikosteroider og styrker. Din specialist vil kunne fortælle dig, hvilken behandling der er bedst til dig. De vil derudover tage styrken og de mulige bivirkninger for hver behandling med i overvejelserne. Når man vælger et lægemiddel, indebærer det at tænke på typen af patient, placeringen og typen af læsion.

Kortiokosteroider med lav styrke bruges til at behandle læsioner i ansigtet, og man anvender dem i maks fem dage. Hvis man skal behandle et område på kroppen, anvender man som regel midler med mellem styrke, og man bruger dem i maks ti dage.

Man bør aldrig afslutte en behandling pludseligt. Hvis det ikke virker, kan man blive nødt til at gå fra en højere styrke til en lavere. Nogle læger anbefaler faktisk, at man skifter til fugtgivende cremer for at forhindre et tilbagefald.

Valg af den bedste variant til dig

Når du skal anvende topiske kortikosteroider, er det vigtigt at vælge det bedste lægemiddel til dig afhængig af din behandling. Som vi har forklaret, er en akut lidelse ikke det samme som en kronisk en, og ikke alle placeringer kræver samme behandling.

Det kan interessere dig ...
Kortikosteroider: Hvad er det?
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Kortikosteroider: Hvad er det?

Kortikosteroider kan bruges til en lang række forskellige ting, på grund af antallet af fysiologiske processer, de kan påvirke.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Azparren, A., Servicio, A., & Farmacéuticas, D. P. (2009). Corticoides tópicos. Boletín de Información Farmacoterapéutica de Navarra.

  • Grau, P. S. (2006). Corticoides tópicos. Actualización Topical steroids. Un update. Med Cutan Iber Lat Am.

  • Casado-Verrier, B., Sanz-Canalejas, L., Gómez-Fernández, C., Pagán, B., López, M., & Casado-Jiménez, M. (2012). Síndrome de Cushing iatrogénico por corticoides tópicos en dos adultos. Medicina Cutanea Ibero-Latino-Americana. https://doi.org/10.4464/MD.2012.40.2.5012


Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.