Hvad er omega fedtsyrer 3, 6 og 9?

Har du nogensinde hørt om omega fedtsyrer? I denne artikel fortæller vi dig alt om omega 3, omega 6 og omega 9. Udforsk deres mange fordele!
Hvad er omega fedtsyrer 3, 6 og 9?

Sidste ændring: 09 august, 2022

På det seneste er det, som om alle taler om omega fedtsyrer 3, 6 og 9. Hvad er de egentlig, og hvorfor har vores krop brug for dem? I denne artikel fortæller vi dig alt, hvad du behøver at vide for at forstå deres ernæringsmæssige betydning.

Tøv ikke med at gøre dem til en del af din kost!

Omega fedtsyrer er grundlæggende, når det kommer til vores kroppes funktion. Desuden giver de en række fordele for vores sundhed, som vi vil beskrive nedenstående.

Omega fedtsyrer 3, 6 og 9: Hvad du skal vide

Kilder til omega fedtsyrer
Vores krop har brug for omega fedtsyrer for at fungere korrekt.

Grundlæggende er fedtsyrer “gode” fedtstoffer, som hjælper vores krop på mange forskellige måder. Afhængigt af de dobbeltbindinger, som de består af, klassificeres de med en bestemt generation. Med andre ord bestemmer deres sammensætning, om de er omega 3, omega 6 eller omega 9.

Hvad er de essentielle fedtsyrer?

Såkaldte “essentielle” fedtsyrer er de fedtsyrer, som vores krop ikke selv syntetiserer. Derfor skal vi indtage fødevarer, der indeholder dem. Disse essentielle fedtsyrer er omega 3 (alfa-linolensyre eller ALA) og omega 6 (linolsyre). De tal, der ledsager dem, angiver deres strukturelle dannelse:

 • Omega 3-fedtsyre har en dobbeltbinding i sin struktur i position 3.
 • Samtidig har omega 6 en dobbeltbinding i position 6.

Når disse syrer kommer ind i kroppen, omdannes de til andre flerumættede fedtstoffer som f.eks. icosapentaensyre, arachidonsyre eller docosahexaensyre. Det er værd at nævne, at flerumættede fedtstoffer er med til at holde vores cellemembraner i god stand .

Desuden er de også ansvarlige for produktionen af prostaglandiner, hormoner, der regulerer en række af kroppens processer som f.eks. blodkoagulationen. De hjælper også med at optage og transportere fedtopløselige vitaminer (A, D, E og K).

Vi vil nu se nærmere på hver af disse forskellige fedtsyrer og deres særlige fordele.

Du vil måske også gerne læse: Fedt er essentielt i en sund kost

1. Fordelene ved omega 3 fedtsyrer

Fødevarer, der indeholder omega-3

Der findes forskellige typer omega 3-fedtsyrer afhængigt af deres sammensætning. Nedenstående vil vi se på de vigtigste fordele, som de giver hele familien, når vi inddrager dem i vores kost:

  • Omega 3 øger vores “gode” kolesterolniveau og reducerer også tilstedeværelsen af triglycerider.
  • Desuden bidrager det til at sænke blodtrykket.
  • Indtagelse af omega 3 kombineret med regelmæssig fysisk træning reducerer risikoen for hjerte-kar-sygdomme.
  • Nogle undersøgelser peger på, at indtagelse af omega 3 kan forebygge fedtleversygdom.
  • Det kan også bidrage til at forebygge demens.
  • Omega 3-fedtsyrer hjælper med at udvikle hjernen hos spædbørn.

Derfor anbefaler lægerne, at mødre tager omega 3-fedtsyrer under graviditet og amning. Desuden anbefaler de senere hen, at det indgår i børns kost.

 • Det er med til at fremme en forbedret knogletæthed.
 • Omega 3-fedtsyrer bidrager til blodkoagulationen.

Verdenssundhedsorganisationen anbefaler mindst to portioner fed fisk om ugen på grund af deres rige indhold af omega 3-fedtsyrer.

Hvis du ikke kan lide fisk, er der dog ingen grund til bekymring. Du kan også finde omega 3 i andre fødevarer. F.eks. fisk og skaldyr (østers), spinat, rosenkål, agurk, jordbær, ananas, mandler, valnødder m.m.

2. Fordelene ved omega 6-fedtsyrer

Olivenolie hældes op i skål

Vores kroppe bruger Omega 6-fedtsyrer primært som energikilde. Nogle undersøgelser har dog vist, at indtagelsen af dem giver flere fordele end blot energi :

 • Gamma linolsyre, en af omega 6-fedtsyrerne, bidrager til at mindske symptomerne på leddegigt.
 • Ifølge en undersøgelse fra 2007 reducerer indtagelse af linolsyre regelmæssigt også kropsfedt.

De fordele, som både omega 3 og omega 6 giver, afhænger naturligvis af, om de indtages i tilstrækkeligt omfang. Med andre ord vil et utilstrækkeligt indtag af en af dem ikke give disse fordele. På samme måde kan en ubalance mellem indtaget af begge omega fedtsyrer føre til sundhedsproblemer.

Blandt de vigtigste kilder til omega 6 finder vi solsikkeolie, squash, nødder, æg og hvedekim. Tal med din læge om muligheden for at øge dit indtag af omega 6-fedtsyrer. Husk, at du skal indtage en tilstrækkelig, men ikke for stor mængde.

3. Fordelene ved omega 9 fedtsyre

Olivenolie hældes op i skål

Omega 9 er en enkeltumættet fedtsyre med en enkelt dobbeltbinding i position 9. I modsætning til essentielle fedtsyrer kan vores krop syntetisere denne type olie. To af dens vigtigste syrer er erucinsyre, som findes i rapsolie, og oliesyre. Sidstnævnte findes i en af grundpillerne i middelhavskosten: Olivenolie.

Eksperter anbefaler, at man regelmæssigt indtager omega 9. Selv om vores krop syntetiserer det, giver indtagelsen heraf en række fordele. Faktisk er omega 9-fedtsyrer de fedtstoffer, der er flest af i vores celler :

 • En analyse af forskellige undersøgelser viste, at kost med et højt indhold af omega 9-fedtstoffer bidrager til at øge HDL-kolesterolniveauet (det gode kolesterol) uden at forårsage en stigning i det dårlige kolesterolniveau.
 • I en anden undersøgelse blev det konstateret, at personer, der følger en kost med enkeltumættede fedtstoffer, har en højere insulinfølsomhed.

Sørg for at inkludere tilstrækkelige mængder af omega fedtsyrer 3, 6 og 9 i din kost. Hvis du er i tvivl eller har bekymringer, må du ikke tøve med at tale med en ernæringsekspert eller læge. Han eller hun vil kunne vejlede dig og udforme en kostplan, der opfylder dine ernæringsmæssige behov.

Det kan interessere dig ...
Find omega 3 i flere fødevarer end bare olieholdige fisk
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Find omega 3 i flere fødevarer end bare olieholdige fisk

Fedtsyrer kan findes i specifikke fødevarer for at få dem. Find omega 3 i hørfrø, chiafrø og soja og i mange andre kilder som vi skriver om her.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Hill AM., Buckley JD., Murphy KJ., Howe PRC., Combining fish oil supplements with regular aerobic exercise improves body composition and cardiovascular disease risk factors. Am J Clin Nutr, 2007. 85 (5): 1267-74.
 • Whighma LD., Watras AC., Schoeller DA., Efficacy of conjugated linoleic acid for reducing fat mass: a meta analysis in humans. Am J Clin Nutr, 2007. 85 (5): 1203-11.
 • Dong Soon I., FF4 (GPR120) as a fatty acid sensor involved in appetite control, insulin sensitivity and inflammation regulation. Mol Aspects Med, 2018. 64: 92-108.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.