Colitis ulcerosa: Årsager, symptomer og behandling

Da disse behandlinger kan hjælpe med at forbedre din tilstand, er det vigtigt, at du taler med en specialist og ikke opgive din ordinerede medicin, uden at underrette din læge om det.
Colitis ulcerosa: Årsager, symptomer og behandling

Sidste ændring: 09 oktober, 2018

 Colitis ulcerosa er en tilstand, der bliver diagnosticeret oftere og oftere i dag. Det er en inflammation, der påvirker hele din fordøjelseskanal, og det udvikler sig ofte til noget kronisk med mere eller mindre regelmæssige udbrud.

Det er almindeligt at finde denne tilstand i tyktarmsområdet, men det kan stråle ud til hele fordøjelseskanalen. Colitis ulcerosa forårsager smerte, ubehag, og påvirker negativt din livskvalitet, når du lider af opblussen. Det er derfor, det er vigtigt at være under lægeligt tilsyn for altid at holde dine symptomer under kontrol.

I dagens artikel vil vi lære mere om colitis ulcerosa, så du ved, hvordan man genkender de udløsende faktorer og gennemføre nogle nemme hjemmehandlinger, der kan supplere din ordinerede medicin.

Hvad er årsagen til colitis ulcerosa?

kvinde med colitis ulcerosa

Man ved endnu ikke præcist, hvad der forårsager colitis ulcerosa. Det figurerer blandt andre tilstande, der er forbundet med inflammation af tarmene, og inkluderer Crohns sygdom.

Det bør også bemærkes at selvom det er sandt der ikke er nogle data for hvorfor patienter lider den måde, de gør, er der nogen enighed blandt lægerne om dette spørgsmål:

 • Colitis Ulcerosa er relateret til en type af autoimmune sygdomme. Det betyder at kroppen begynder at angribe visse dele af dens egne tarme – i dette tilfælde området omkring tyktarmen – og ødelægger væv og danner sår.
 • Stress er en fælles faktor, der påvirker opblussen blandt en stor procentdel af den berørte befolkning.
 • Det sker normalt i alderen mellem 20 og 30, og bliver mere vedvarende, når du når 50 til 70 år.
 • Colitis ulcerosa udløses normalt ved en startende inflammation af tarmen.
 • Der er mistanke om at være relateret til en type bakterier eller virus, der er fundet i tyktarmen. På trods af at der ikke er nogen kur, er den eneste måde helt at eliminere denne betingelse i næsten 80% af tilfældene er at fjerne tyktarmen.

Hvad er symptomerne på colitis ulcerosa?

Colitis Ulcerosa

 

Symptomerne kan variere fra person til person. I første omgang vil mange mennesker lide af diarré med mulige spor af blod. Andre patienter klager over alvorlige mavesmerter.

Alligevel er der nogle generelle symptomer, der følger de følgende mønstre:

 • Svær mavepine. Disse er gentagende kramper der kommer og går. Du kan høre dæmpede lyde fra dit tarmområde, som om du havde intern gas.
 • Tilstedeværelsen af blod eller pus i afføringen.
 • Tilfælde af diarré.
 • Feber.
 • Stigende vægttab.
 • Når colitis ulcerosa er mere alvorlig, kan den være ledsaget af ledsmerter.
 • Blister i munden.
 • Generel kvalme.

Naturlig behandling af colitis ulcerosa

Aloevera

Det bør være klart at du altid skal sætte din lid til din læge til at hjælpe dig med at identificere det mest hensigtsmæssige behandlingsforløb i henhold til dit særlige tilfælde og symptomer. Som vi antydede i begyndelsen, reagerer alle ikke på samme måde på denne tilstand, så din behandling vil blive bestemt af din alder og andre faktorer.

For at supplere den medicinske behandling hjemme, kan du imidlertid følge nogle enkle retningslinier til at forbedre din livskvalitet. Læs mere nedenfor.

Sørg for at du får de rigtige vitaminer

Colitis ulcerosa har den særlige evne til at sænke din krops naturlige forsvar og gøre at du ikke kan optage næring.

Dette kan være meget farligt, så du har brug for at bekæmpe den. Tage kosttilskud for at dække følgende:

 • Spirulina: Spirulina er meget rig på vitaminer, fibre og protein, og hjælper dig med at styrke dit immunforsvar og forbedre din livskvalitet.
 • Ølgær: Dette er et andet tilskud, der giver dig en masse af de næringsstoffer, du har brug for i løbet af et døgn, og styrker dit immunforsvar. Det kan findes i helsekostforretninger.
 • Folsyre eller B9-vitamin: Når dine tarme ikke absorberer næringsstoffer ordentligt på grund af colitis, er det almindeligt at have mangel på folsyre. Det er en god ide at tage et tilskud af dette vigtige vitamin.
 • Aloevera-juice: Aloe vera hjælper med at reducere inflammation, og samtidig lindre smerte. Prøv at drikke noget aloeverajuice hver morgen. Tlsæt blot en teskefuld aloeveragel (5 g) til en kop vand (200 ml) og drik det.
 • Gulerodsjuice: Rig på vitaminer og fremragende til at lindre tarmsmerter.
 • En teskefuld hørfrøolie: Start denne fridag med dette. Hørfrøolie er rig på omega-3 fedtsyrer, som er meget nyttig mod betændelse.
 • Aftenprimula-olie: Dette er en anden effektiv behandling for symptomer på colitis ulcerosa. Det kan findes i helsekostforretninger og på apoteker. Husk at tage det på tom mave for at reducere inflammation og ubehag, der er forbundet med denne tilstand.

Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • General, C. (2006). Conceptos actuales en colitis ulcerativa crónica inespecífica.
 • Otero Regino, W., González, A., & Gomez Zuleta, M. (2009). Prevalencia de diferentes tipos de colitis en personas adultas mayores. Rev Col Gastroenterol
 • Pérez Lázaro del Valle, Macías Abraham Consuelo, Torres Leyva Isabel, Socarrás Ferrer Bertha B, Marsán Suárez Vianed, Sánchez Segura Miriam. Effect in vitro of Spirulina on the immune response. Rev Cubana Hematol Inmunol Hemoter  [Internet]. 2002  Ago;  18( 2 ). Disponible en: http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0864-02892002000200006&lng=es

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.