Skader i blødt væv og behandling af det

Det er ikke ualmindeligt, at folk, der træner meget, kan opleve skader i sener, ledbånd og muskler.
Skader i blødt væv og behandling af det
Alejandro Duarte

Bedømt og godkendt af bioteknolog Alejandro Duarte.

Sidste ændring: 22 december, 2022

Blødt væv er sådan noget som sener, ledbånd og muskler. De mest almindelige skader i blødt væv er forstuvninger og blå mærker. Men en person kan også opleve skader ved overanstrengelse, såsom tendinitis (senebetændelse) eller bursitis (slimsækbetændelse). Find ud af, hvordan man behandler den slags skader her!

Skader i blødt væv forekommer i de bløde dele af det muskoloskeletale system. Dette system består af sener, ledbånd og muskler. Muskler er sammensat af en samling af fibre, som kan trækkes sammen og strækkes ud, takket være deres elasticitet.

Samtidig er senerne de dele af musklerne, som forbinder muskel med knogle. Senerne sender energi til knoglen, hvilket medfører bevægelse.

Ledbånd har også en struktur, der minder om senerne. Men deres opgave er at sammenbinde og stabilisere de enkeltdele, der danner et led. Skader i blødt væv deles op i to kategorier: Akutte og overbelastnings-relaterede.

Akutte skader i blødt væv

Person med ispose på skulder

Denne type skader kommer af en pludselig hændelse, som for eksempel et fald eller et slag. Forstuvninger, forvridninger og blå mærker hører til denne kategori.

Forstuvning

En forstuvning er et ledbånd, der er forstrukket og/eller forrevet. Ankel, knæ og vrist er de dele af kroppen, der er mest udsatte for forstuvninger. Afhængig af graden, kan de klassificeres som:

  • 1. grad eller mild: Der er en let forstrækning og små skader på ledbåndets fibre.
  • 2. grad eller moderat: Delvis overrivning af ledbåndet.
  • 3. grad eller kraftig: Fuldstændig overrivning af ledbåndet, der giver ustabilitet.

Selvom de varier i styrke, er smerte, misfarvning, hævelse og inflammation almindeligt ved alle 3 grader af forstuvninger.

Forvridning

En forvridning er en skade i blødt væv, der ofte skyldes overanstrengelse, forstrækning eller ekstrem belastning. Forvridninger kan være alt fra et enkelt vrid til en delvis eller fuldstændig overrivning i sammenføjningen af musklen og senen. Her er de mest almindelige symptomer ved forvridning:

  • Muskelspasmer
  • Kramper
  • Slaphed i musklen
  • Inflammation

Du bør også læse: Fem lindrende øvelser mod betændelse i senerne

Blå mærker

Et blåt mærke, eller hæmatom, er resultatet af en ydre påvirkning eller slag. Da blodkarrene under huden brister, opstår der farveændringer. Det kan også hæmme bevægelse.

Behandling af akutte skader i blødt væv

Behandlingen varier, afhængigt af både typen og graden. Når den slags skader opstår, sker den umiddelbare behandling efter det princip, der på engelsk kaldes RICE: Rest (hvile), Ice (nedkøling med is), Compression (forbinding), Elevation (skaden løftes over hjertehøjde).

At holde en pause fra den aktivitet, der forårsagede skaden, er vigtigt, sammen med påføring af is eller kolde forbindinger i 20 minutter, flere gange om dagen. For at forhindre betændelse anbefaler eksperterne derudover, at man bruger en elastisk forbinding og løfter det skadede område over hjertehøjde.

Behandling af mindre forstuvninger er også RICE. Dog har moderate forstuvninger ofte brug for en periode, hvor det slet ikke bevæges. Og alvorlige forstuvninger kan endda kræve operation, for at skaden kan udbedres.

Hvad angår forvridninger, anbefaler eksperterne også, at man hviler, nedkøler, forbinder og løfter. Du bør følge denne retningslinie, sammen med lette øvelser, for at lindre smerter, og genopbygge bevægelighed. De fleste milde forvridninger responderer godt på RICE princippet.

Skader i blødt væv ved overanstrengelse

Tendinitis er en irritation i senen

Denne typer skader opstår gradvist, som tiden går. De viser sig, når nogen laver en fysisk aktivitet så ofte, at kroppen ikke har nok tid til at komme sig. Tendinitis og bursitis er de mest almindelige vævsskader i denne kategori.

Tendinitis

Denne skade i det bløde væv er en inflammation eller irritation i senen. Den opstår typisk ved en stribe gentagede bevægelser, der involverer senen. De sædvanlige symptomer på tendinitis er hævelser, og smerter der forværres ved aktivitet.

Denne artikel kunne måske interessere dig: Årsagerne til biceps tendinitis – en smertefuld tilstand

Bursitis

Bursa er de små slimsække, der findes omkring skuldre, albuer, hofter, knæ og ankler. De indeholder en lille smule væske og sidder mellem knoglerne og det bløde væv. På den måde agerer de som stødpuder, der skal reducere gnidninger. Bursitis er en betændelsestilstand i en bursa. Tilstanden opstår som resultat af små, gentagne bevægelser.

Behandling af skader i blødt væv, der skyldes overanstrengelse

Eksperterne anbefaler hvile, anti-inflammatorisk medicin og øvelser, der øger fleksibiliteten, når man skal behandle tendinitis. Hvis hævelsen fortsætter, kan det medføre alvorlige skader i senen, som kan kræve kirurgisk indgreb.

Du kan lindre bursitis ved at ændre dine aktiviteter. Derudover skal du tage anti-inflammatorsik medicin. Hvis det ikke bliver bedre, kan det være nødvendigt at fjerne væsken fra en bursa.

Det kan interessere dig ...
Fem lindrende øvelser mod betændelse i senerne
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Fem lindrende øvelser mod betændelse i senerne

Muskel- og seneskader bliver mere og mere hyppige blandt professionelle og amatører. Det er derfor, alle bør forsøge at undgå betændelse i senerne.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Saavedra Lozano, J., Santos Sebastián, M., González, F., Hernández Sampelayo Matos, T., & Navarro Gómez, M. . (2011). Infecciones bacterianas de la piel y tejidos blandos. In Protocolos de la AEP: Protocolos de Infectología.

  • C.L Rodrígues Pérez, D.J. Fernández Gutiérrez, J.A. Ruiz Caballero, J.F. Jiménez Díaz, M. E. B. O. (2005). Tratamiento del esguince de tobillo. XIX JORNADAS CANARIAS DE TRAUMATOLOGIA Y CIRUGIA ORTOPEDICA. https://doi.org/10.1016/S0048-7120(04)73454-4

  • Parker, R. H. (2015). Bursitis. In Clinical Infectious Disease, Second Edition. https://doi.org/10.1017/CBO9781139855952.079


Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.