Irritabel tyktarm og dets rolle i din kost

Irritabel tyktarm er i øjeblikket en af de mest almindelige gastrointestinale lidelser blandt mennesker. Det er vigtigt at holde øje med din kost for at holde det under kontrol.
Irritabel tyktarm og dets rolle i din kost
Eliana Delgado Villanueva

Skrevet og kontrolleret af ernæringsekspert Eliana Delgado Villanueva.

Sidste ændring: 26 august, 2022

Hvis du har irritabel tyktarm, kan du føle dig usikker på at fortsætte med din regelmæssige rutine. Imidlertid er kontrol af din kost en god måde at forhindre udbrud, ubehag og smerter.

Dette er grunden til, at vi gerne vil give dig nogle tips til, hvordan du forbedrer din kost, hvis du har irritabel tyktarm.

Hvad er irritabel tyktarm?

Irritabel tyktarm (ofte benævnt colon irritabile eller IBS – forkortelse for irritable bowel syndrome) er en kronisk funktionel lidelse i mave-tarmkanalen. Dets vigtigste symptomer er mavesmerter eller ubehag, hævelse i maven og ændrede tarmvaner (forstoppelse eller diarré).

Dette syndrom er den hyppigst diagnosticerede mave-tarmforstyrrelse og den næsthyppigste årsag til arbejdsfravær. Statistikkerne placerer det lige bag forkølelse. Mellem 10-20% af befolkningen oplever irritabel tyktarm på et tidspunkt i deres liv. Imidlertid konsulterer kun 15% af de ramte en læge om det.

Læs også: 3 helbredende smoothies til irritabel tyktarm

En kost til kontrol af symptomerne

Kost til dem med irritabel tyktarm skal tilrettelægges fra person til person. Her er dog nogle generelle retningslinjer:

 • Moderer dit forbrug af uopløselige fibre for ikke at bidrage til ubalance i passagetiden i tarmkanalen. Almindelige kilder til uopløselige fibre er bønner, hele hvede- og klidprodukter, grønne bønner, kartofler, blomkål og nødder.
 • Forøg dit forbrug af opløselige fibre i din kost. Spis masser af grøntsager, der hjælper med din fordøjelsessundhed.
 • Derudover er havre og havregryn, bælgfrugter såsom ærter, bønner, linser, byg, frugt og grøntsager såsom appelsiner, æbler og gulerødder alle gode kilder til opløselige fibre.
 • Sænk dit forbrug af fedtholdige fødevarer.
 • Sænk forbruget af fruktose og vælg frugter med mindre sukker og mere pektin, såsom hele æbler. Reducer også dit indtag af frugtjuicer.
 • Fjern dit forbrug af kunstige sødestoffer, krydret mad, kulsyreholdige drikkevarer, kaffe og te.
 • Prøv at drikke cirka to liter (8 glas) vand om dagen. Korrekt hydrering er vigtigt under episoder med diarré. Drik også lindete, også kendt som lime-blomst te og jernurt (Verbena bonariensis) infusioner. Disse har ingen afførende virkning. Derudover vil en tilstrækkelig tilførsel af væsker også hjælpe dig med forstoppelse.

Læs også: Fem teer til at berolige irritabel tarm

Irritabel tyktarm og FODMAP-diæt

FODMAP-diæten blev udviklet af forskere ved Monash University i Australien. FODMAP er et forkortelse, der kommer fra Fermenterbare Oligosakkaride, Disakkarider, Monosakkarider og (And) Polyoler. Disse er alle kortkædede kulhydrater.

FODMAP-diæten indeholder således lidt eller ingen fruktose, laktose, fruktaner, galaktaner og polyoler, som normalt findes i disse fødevarer:

 • Frugt som æbler og pærer.
 • Grøntsager som løg, asparges og hvidløg.
 • Bælgplanter som ærter, sojabønner og linser.
 • Korn som hvede og derivater deraf samt rug og byg.
 • Nødder.
 • Mejeriprodukter, herunder mælk, ost, is og yoghurt. Du kan vurdere din tolerance over for disse.
 • Kunstige sødestoffer, normalt forarbejdede produkter, der indeholder sorbitol (E420), mannitol (E421), isomalt (E953), maltitol (E965) og xylitol (E967) osv.

Forholdet mellem irritabel tyktarm og FODMAP-diæten

Fødevarediagram til at undgå irritabel tyktarm

Fermenterbare oligosakkarider, disakkarider, monosakkarider og polyoler kan ikke absorberes fuldstændigt af tyndtarmen hos nogle mennesker. Derfor kommer disse ikke-absorberede molekyler til tyktarmen, hvor de fodrer kolonierne af bakterier, der regelmæssigt er i den.

Derefter fermenterer bakterierne FODMAPs, og dette kan føre til symptomer som smerter eller kramper, forstoppelse, diarré, skiftende forstoppelse og diarré, ændringer i tarmbevægelsesvaner, gas og oppustethed, fødevareintolerance, træthed og problemer med at sove, angst og depression.

Derfor kan en diæt, der er lav på FODMAP, hjælpe med at reducere symptomerne på irritabel tyndtarm såvel som andre inflammatoriske sygdomme i tarmen, såsom colitis ulcerosa og endda Crohns sygdom.

Hvad siger undersøgelserne?

Efter den første undersøgelse i 2005 blev der udført adskillige undersøgelser for at vurdere den mulige virkning af FODMAP-diæt på irritabel tyktarm.

Som sædvanlig bekræfter nogle undersøgelser de positive effekter af denne diæt på mennesker med irritabel tyktarm og fremfører bevis for brugen af ​​FODMAP-diæt som en behandling. Der er dog andre undersøgelser og sundhedsfagfolk, der er uenige i anvendeligheden af ​​denne diæt i behandlingen af ​​denne lidelse.

Skepsis omkring denne diæt skyldes det faktum, at der ikke findes mange beviser til at understøtte den. Derudover er de tilgængelige studier begrænsede.

På trods af dette kan du måske tale med din læge eller ernæringsfysiolog om tilrettelæggelse og overvågning af en diæt, der passer til dine behov.

Det kan interessere dig ...
Sådan kan du lindre irritabel tarmsyndrom – 5 helbredende urter
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Sådan kan du lindre irritabel tarmsyndrom – 5 helbredende urter

Irritabel tarmsyndrom (ITS) er en kronisk lidelse med mavesmerter og ændringer i tarmrytmen. Hvordan kan man lindre irritabel tarmsyndrom? Find sva...


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • El-Salhy M., Ystad SO., Mazzawi T., Gundersen D., Dietary fiber in irritable bowel syndrome. Int J Mol Med, 2017. 40 (3): 607-613.
 • Altobelli E., Del Negro V., Angeletti PM., Latella G., Low FODMAP diet improves irritable bowel syndrome symptoms: a meta analysis. Nutrients, 2017.
 • Hill P., Muir JG., Gibson PR., Controversies and recent developments of the low FODMAP diet. Gastroenterol Hepatol, 2017.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.