Den bedste måde at rense et akvarium

Generelt kræver fisk ikke meget arbejde. De har kun brug for lidt mad, rent vand og ilt. I dette indlæg viser vi dig, hvordan du rengør et akvarium på den rigtige måde, så du kan holde dine fisk sunde og rolige.
Den bedste måde at rense et akvarium

Skrevet af Jose Popoff

Sidste ændring: 09 august, 2022

Normalt bør vi placere vores fisk i et ventileret område af vores værelse. Vandet fanger stoffer fra det mijø, der sætter sig på væggene. Endvidere gør fiskene også vandet beskidt. Uanset hvor tanken er, er det dog vigtigt at holde akvariet rent. Så hvad er den bedste måde at rense et akvarium? Bliv ved med at læse og du vil finde ud af det.

Hvad er den bedste måde at rense et akvarium?

Akvarium med fisk

For at starte er det vigtigt, at du har alt klart, før du starter, herunder håndklæder, fordi det er sandsynligt, at du spilder noget vand, fra akvariet, mens du rengør.

Husk, at din prioritet bør være at få den mindst mulige indvirkning på fiskene. Derfor skal vandet fjernes lidt efter lidt. De materialer du skal have til rådighed for at begynde at rengøre:

 • 1 tom spand
 • Rene håndklæder
 • 1 sifon
 • 1 algeskraber

Hvordan renses et akvarium korrekt?

Stort akvarium i en stue

Igen vil vi gerne minde om, at du skal være meget forsigtig med ikke at forstyrre fiskene for ikke at skade dem.

 1. Sæt det rene håndkæde omkring dit akvarium for at absorbere vand, du spilder. Placer flere håndklæder rundt om det, hvis et ikke er tilstrækkelig.
 2. Fjern forsigtigt alle ornamenterne fra akvariet og rengør dem ved hjælp af en svamp og varmt rindende vand.
 3. Sørg for at fjerne de alger, der nu er. Brug ikke slibende rengøringsmidler, da de kan efterlade rester inde i ornamenterne og beskadige dine fisk. De kemikalier, der er i rengøringsmidler er giftige for dine fisk.
 4. Rengør akvariet med en algeskraber. Udfør vertikale bevægelser langsomt. Brug først den hårdeste del af skraberen og derefter den glatte overflade.
 5. Brug derefter nettet til at fjerne snavs, som akkumuleres på overfladen.
 6. Fortsæt derefter med at fjerne en del af vandet med pumpen. Placér den mindste ende af sifonen inde i akvariet og den bredeste del inde i den tomme spand.
 7. Lav blide men hurtige bevægelser med sifonen inde i akvariet, indtil vandet begynder at komme ud gennem den. Hvis du har adgang til en, kan du også bruge en lille pumpe, der gør jobbet nemmere.
 8. Placér sifonen på gruset, der er snavset, så den suger den del af snavset op. Pas på ikke at suge nogle sten op, de kan sidde fast i sifonen.
 9. Når du har 15-20% vand i akvariet, skal du fjerne sifonen. Du behøver ikke rense alt gruset i akvariet, kun nogle dele.
 10. Nu er du klar til at komme ornamenterne tilbage i akvariet.
 11. Kom rent vand fra hanen i akvariet for at afslutte. Når du hælder rent vand, skal du være forsigtig med at gøre det langsomt, i et hjørne for ikke at forstyrre fiskene.

Anbefalinger til den bedste måde at rense et akvarium på

Stort favierigt akvarie
 • Rens akvariet mindst en gang om ugen.
 • Brug ikke blegemiddel eller sæbe af nogen art, du kan forgifte dine fisk.
 • Hvis du ser alger, der vokser på fiskene, er det nødvendigt at rengøre straks.
 • Brug rengøringsredskaber til dit akvarium og kun til det. Ellers kan du introducere bakterier, der kan skade dine fisk.
 • Der er nogle fisk der er kendt som “rengøringsfisk” (små havkatte), der spiser urenheder, der flyder i vandet. Du skal være sikker på at de passer til de fisk du allerede har i dit akvarium, før du anskaffer dig nogle.
 • Sørg for, at det nye vand, du kommer i akvariet, er af samme temperatur, som det der allerede er i akvariet for at undgå, at fiskene lider af termisk chok.
 • Til sidst er det vigtigt at være opmærksom på, at jo flere fisk der er i et akvarium, jo hurtigere bliver vandet snavset.
 • Hvis du har planter, skal du sørge for at fjerne dem forsigtigt og vaske dem godt.
Det kan interessere dig ...
5 rengøringsvaner til at holde dit hjem rent og ryddeligt
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
5 rengøringsvaner til at holde dit hjem rent og ryddeligt

Virker det til, at dit hjem aldrig helt er i fuldkommen harmoni? I denne artikel giver vi dig 5 rengøringsvaner til at holde dit hjem rent og rydde...


Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.