Bliv sundere ved at drikke mere vand hver dag

Når du drikker mere vand hjælper det med at udrydde toksiner og rense dine nyrer for at undgå dannelsen af nyresten. Og selvom det kan virke modstridende, hjælper det også med at forhindre væskeophobning.
Bliv sundere ved at drikke mere vand hver dag
Elisa Morales Lupayante

Bedømt og godkendt af Idrætspædagog og ernæringsekspert Elisa Morales Lupayante.

Sidste ændring: 26 juni, 2023

At drikke rigeligt med vand bør være et af dine mål for det nye år. Selv om alle har hørt denne anbefaling før, ignorerer de fleste mennesker fordelene ved at drikke mere vand hver dag.

I dagens artikel ønsker vi at dele ni fordele med jer ved at drikke mere vand hver dag. Det er en enkel og billig måde at forbedre dit helbred på.

Drik mere vand … Men hvor meget er mere?

Hver dag skal du drikke mindst en liter og en halv vand, hvilket svarer til seks til otte kopper. Denne mængde er dog kun et form for gæt, fordi det varierer i henhold til følgende faktorer:

Det betyder, at en person, der vejer 70 kg, vil skulle drikke 10 glas om dagen – eller to liter.

  • Klima eller tid på året: Hvis vejret er varmt, skal du drikke ca. 2 liter vand om dagen.
  • Fysisk træning: Hvis du sveder mere, skal du øge dit vandindtag for at genopbygge din krops vand- og mineralbalance.
  • Sundhedsmæssige problemer: Nogle mennesker har brug for at drikke mere vand for at forhindre nyresten.
  • Mad: Fødevarer har også et vandindhold. Når det kommer til hydrering, er supper og salater ikke det samme som at spise kød og kartofler.

Læs også denne artikel efter “Bliv sundere ved at drikke mere vand hver dag”:

Opdag den fantastiske vandterapi til vægttab

Hvordan vil dit helbred forbedre sig?

1. Du bliver mindre sulten

Person haelder vand i glas fra kande

Vidste du, at nogle gange, når du har lyst til at spise, er det faktisk ikke sult, men tørst?
Nu, hvor du ved dette, kan du forsøge at drikke vand flere gange i løbet af dagen, især når du føler dig sulten mellem måltiderne. Dette vil hjælpe dig med at undgå at snacke hele tiden eller blive alt for sulten.

2. Hud med færre urenheder og rynker

Den bedste måde at holde din hud fri for pletter som hudorme, bumser eller acne er ved at drikke mere vand. Denne vane vil også forhindre eller udskyde dannelsen af rynker, der er relateret til, at huden måske ikke er fugtig nok.

Vand giver dig mulighed for at have fugtig, lysende og fast hud uden hjælp af kosmetiske produkter.

3. Giver mere energi

Kvinde er glad og fri i naturen

Nogle gange behøver du faktisk ikke at drikke kaffe og te for at øge dit energiniveau, fordi træthed kan være et resultat af dehydrering. Når du drikker mere vand, vil det give dig den energi, du har brug for hele dagen.

4. Mindre væskeophobning

At drikke mere vand hele dagen igennem er den bedste måde at fremme fjerne væsker i kroppen og bekæmpe væskeophobning og hævelse i områder som ben, fødder og mave.

Det vil derfor forbedre din nyrefunktion og fremme bedre vandbalance i din krop.

5. Sig farvel til forstoppelse

Kvinde i lyseroed top holder sig om maven

Nogle gange kan forstoppelse være relateret til mangel på vand, især for folk, der ikke spiser fødevarer med nok fiber. Du genkender dette ved, at afføring er hård. I disse tilfælde er det vigtigt, at du drikker mere vand for at afhjælpe situationen.

6. Forhindre nyresten

Læger anbefaler at drikke mere vand for at forhindre nyresten hos folk, der har en familiehistorie med dette problem eller allerede har haft nyresten selv.

Det er den enkleste og billigste måde at fjerne eksisterende sten på og undgå alvorlige sundhedsmæssige problemer.

7. Forhindre højt blodtryk

Person faar maalt sit blodtryk

Vand har en sammenhæng med dit blodtryk, fordi det reducerer natriumniveauet i kroppen. På denne måde vil det at drikke mere vand afhjælpe højt blodtryk på en naturlig måde uden at ty til medicin.

Læs også denne artikel efter “Bliv sundere ved at drikke mere vand hver dag”:

Bliv sundere med gurkemeje og citronvand

8. Hjælper til vægttab

Som vi har nævnt ovenfor, kan du undgå at spise snacks og holde dig mæt ved at blive hydreret gennem hele dagen.

Desuden øger denne vane din forbrænding, som er ansvarlig for at brænde kalorier.

Endelig forbedrer det fjernelsen af væsker i kroppen og fordøjelsen af fedtstoffer. Derfor er drikkevand en af de bedste måder at tabe sig uden at ofre for meget.

9. Fjerner toksiner

At drikke mere vand vil generelt hjælpe din krop med at fjerne toksiner og rense sig selv for stoffer, der kan være skadelige for dit helbred.

Vand giver en naturlig form for detox, der hjælper dig med at fjerne næsten alt, som ellers kan forårsage skade eller sygdom.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Bao Y, Tu X, Wei Q. Water for preventing urinary stones. Cochrane Database Syst Rev. 2020 Feb 11;2(2):CD004292. doi: 10.1002/14651858.CD004292.pub4. PMID: 32045491; PMCID: PMC7012319.
  • Jeong JN. Effect of Pre-meal Water Consumption on Energy Intake and Satiety in Non-obese Young Adults. Clin Nutr Res. 2018 Oct;7(4):291-296. doi: 10.7762/cnr.2018.7.4.291. Epub 2018 Oct 31. PMID: 30406058; PMCID: PMC6209729.
  • Bernard J, Song L, Henderson B, Tasian GE. Association Between Daily Water Intake and 24-hour Urine Volume Among Adolescents With Kidney Stones. Urology. 2020 Jun;140:150-154. doi: 10.1016/j.urology.2020.01.024. Epub 2020 Jan 28. PMID: 32004558; PMCID: PMC7255954.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.