Depression og fedme: Er der en genetisk forbindelse?

Der er en sammenhæng mellem depression og fedme, men der er stadig ingen konklusioner om, hvorvidt denne sammenhæng er genetisk eller ej.
Depression og fedme: Er der en genetisk forbindelse?
Leonardo Biolatto

Bedømt og godkendt af læge Leonardo Biolatto.

Skrevet af Edith Sánchez

Sidste ændring: 10 maj, 2023

Videnskaben har fundet forbindelser mellem depression og fedme, men det er endnu ikke klart, om det er en genetisk forbindelse, eller om det skyldes andre faktorer. På nuværende tidspunkt er de tilgængelige data modstridende og gør det ikke muligt at drage en endelig konklusion.

Der er flere undersøgelser, der taler om en sammenhæng mellem depression og fedme. Faktisk tyder en af disse undersøgelser direkte på, at en sådan forbindelse er genetisk. Ny forskning har imidlertid udfordret disse antagelser.

Det er endda blevet foreslået, at det er indlysende, at der er flere depressioner hos overvægtige mennesker, simpelthen på grund af de psykologiske og sociale konsekvenser af overvægt. Til gengæld ændrer deprimerede mennesker deres spisevaner, og det kan føre til, at de bliver overvægtige.

Lad os se på, hvilke oplysninger der er om det i det videnskabelige samfund.

Sammenhængen mellem depression og fedme: Kropsmasseindeks

En undersøgelse, der blev gennemført på University of Exeter (England) og Cancer Research Centre of the University of South Australia i 2018, anses for at være den mest omfattende indtil videre. I sine foreløbige konklusioner påpeger forskningen, at et højt kropsmasseindeks (BMI)  indebærer en høj risiko for at lide af depression.

Forskningen blev offentliggjort i International Journal of Epidemiology. Den er baseret på data indsamlet i en genetisk informationsbank om 50.000 personer mellem 37 og 73 år, som havde fået diagnosen depression. De sammenlignede disse data med dataene fra 29.000 personer, der hverken var deprimerede eller overvægtige.

I sidste ende konkluderede de, at for hver 4,7 points stigning i BMI steg sandsynligheden for at have en depression med 18 %. For kvinders vedkommende steg denne procentdel til 23 %. Undersøgelsen tilføjede, at mænd, der var for tynde, også havde større sandsynlighed for at lide af depression.

Overvægtig kvinde ser fjernsyn

Depression og fedme: En genetisk forbindelse?

I 2012 blev en undersøgelse udarbejdet af forskere fra universitetet i Granada, Spanien, ledet af Dr. Margarita Rivera Sánchez, offentliggjort, der tyder på, at der er en genetisk forbindelse mellem depression og fedme.

Forskningen påpegede, at depression ændrer virkningerne af FTO-genet, også kendt som “fedme-genet”. Konsekvensen heraf er ifølge undersøgelsen, at personer med depression har en stigning i deres kropsmasseindeks (BMI).

For at nå frem til disse konklusioner, som også er foreløbige, blev der taget udgangspunkt i en database med 2.440 personer med diagnosen depression, hvor deres data blev sammenholdt med en kontrolgruppe på 809 raske personer. Analyserne førte til at overveje, at fedmeproblemer er hyppigere hos personer, der lider af depression.

Fedme-genet

I 2019 blev der gennemført en ny undersøgelse, denne gang af Skarmetas gruppe fra det andalusiske center for udviklingsbiologi i Sevilla og Marcelo Nóbregas gruppe fra Institut for Human Genetics ved University of Chicago. Resultaterne blev offentliggjort i tidsskriftet Nature.

I denne forskning påpegede de, at der i de seneste år er blevet offentliggjort næsten 2.000 undersøgelser, hvor FTO-genet er blevet identificeret som “fedme-genet”. For disse forskere er disse data imidlertid ikke korrekte. Selv om dette gen er involveret i fedtstofskiftet , ville det sande fedme-gen være Iroquois 3 eller IRX3.

IRX3 har væsentlige funktioner i stort set alle menneskelige indvolde, og dets virkning sker hovedsagelig i hypothalamus i hjernen. Forskerne angav, at kun 25-45 % af fedmetilfældene skyldes genetiske årsager.

Fedme og depression kan være forbundet i en ond cirkel. Overvægtige mennesker føler sig deprimerede på grund af de psykologiske konsekvenser, og deprimerede mennesker spiser dårligere på grund af deres tilstand.

Der findes ikke noget gen for depression

For at fuldende billedet offentliggjorde American Journal of Psychiatry i 2019 en undersøgelse ledet af Richard Border, en genetiker ved University of Colorado. Denne ekspert analyserede sammen med sit team de genetiske data fra 620.000 mennesker. Ud fra dette kom de frem til den konklusion, at der ikke findes noget gen for depression.

Forskerne samlede oplysninger om 18 gener, der er blevet omtalt som hændelser eller determinanter for depression. I slutningen af undersøgelsen påpegede de, at ingen af disse eller de tilhørende grupper bestemmer depressive tilstande. Hvert gen har kun en meget lille effekt på humørsygdomme.

Denne forskning afkræfter idéen om, at depression udelukkende er en genetisk sygdom. Den afkræfter også forestillingen om, at der findes et “depressionsgen”. Den udelukker ikke muligheden for, at arvelige faktorer er involveret, men antyder, at de udgør et komplekst netværk af associerede gener, som endnu ikke er blevet opdaget.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Padilla-Téllez, E., Ruiz García, J., & Rodríguez-Orozco, A. R. (2009). Asociación depresión-obesidad. salud pública de méxico, 51, 275-276.


Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.