Mentale værktøjer mod depression

Selvom mange mener at psykologhjælp er mindre effektivt end medicin, er sandheden at begge er nødvendige for at kunne bekæmpe depression med en tværfaglig tilgang.
Mentale værktøjer mod depression

Sidste ændring: 09 august, 2022

Det er vigtigt at have nogle mentale værktøjer mod depression. Læs mere om depression og hvordan det behandles her.

Hvad er depression

Depression er en mental helbredstilstand. Tristhed, skyld og selvhad overtager den der lider af depression, og det forstyrrer deres normale, daglige aktiviteter.

Depression mindsker ens interesse i de ting man engang nød. Det rammer ofte folk i deres teenageår eller mellem 20’erne og 30’erne. Dog kan børn også rammes af depression.

I modsætningen til hvad man tidligere mente, er depression ikke synonymt med svaghed. Det er heller ikke nødvendigvis forbundet til mangel på kærlighed, barndomstraumer eller personlighedsforstyrrelser.

der kan være mange årsager til depression: Et familiemedlem der går bort, følelsesmæssige opbrud, arbejdssituationer, seriøse sygdomme, eller selv hormonelle forandringer i kroppen.

Statistikker viser at 30% af den almindelige befolkning viser tegn på depression, og at 10% får en seriøs mental lidelse. En ud af seks mennesker kan blive ramt af depression.

Symptomer på depression

Person paa en strand

At føle sig sløv, udmattet, trist, irritabel eller angst er symptomer på depression. Folk mister deres evne til at føle nogle følelser, såsom glæde eller fornøjelse.

I stedet føler de skyld, håbløshed, opgivelse, ensomhed og ubrugelighed.

I disse situationer har personen svært ved at tage beslutninger, de sover ikke ret meget og kan få tanker om selvmord. De stopper også med at bekymre sig om deres personlige hygiejne, deres børn og deres kæledyr.

Anbefalet læsning efter “Mentale værktøjer mod depression”:

Undertrykkelse af dine følelser øger din angst

Fysiske lidelser og depression

Fysiske lidelser kan have et direkte eller indirekte forhold til depression:

 • F.eks. kan en dysfunktionel skjoldbrustkirtel påvirke hormonelle niveauer, hvilket kan forårsage symptomer på depression.
 • Tumor i hjernen, multipel schlerose, Parkinson’s, demens eller søvnapnø kan forårsage depression.
 • Tuberkulose, lungebetændelse og hepatitis, bland andre sygdomme, kan også have en effekt.
 • Angst, alkoholisme eller skizofreni kan også forårsage depression.

Depression og mere til

Kvinde der sidder og spekulerer

Depression kan blive meget værre, og blive til en seriøs lidelse, som er svær at behandle. Især hvis den lidende ikke har nogle mentale værktøjer mod depression.

Til at starte med, er personen trist og nede. Deres øjne er fyldt med tårer hver dag i flere uger ad gangen. De undgår øjenkontakt og har ikke lyst til at deltage i samtaler.

 • Den vedvarende depressive tilstand varer i to eller flere år. De mister deres humoristiske sans og evnen til at have det sjovt – de er mere fåmælte, pessimistiske og skeptiske.
 • Ved det der hedder “præmenstruel dysforisk lidelse,” ses symptomerne kun i dagene op til menstruation. Det kan starte i en tidlig alder, men forsvinder i overgangsalderen.

Depression: Hvordan behandles det?

Kvinde der ligger hen over et bord - mentale værktoejer mod depression

Supplerende behandlinger, psykologhjælp og medicin er de lægelige hjælpemidler deres bruges til at behandle depression.

Generelt kræver depression ikke en indlæggelse, med mindre man har selvmordtanker, vægttab eller hvis ens lidelse inkluderer hjerteproblemer.

 • Hvis depressionen er mindre, kan besøg hos en psykolog være nok. Denne behandling kan enten være individuel eller i grupper. Det hjælper med den progressive adaption til det pres man oplever i livet.
 • Hvis depressionen går fra  moderat til svær, kan terapi suppleres med antidepressive piller eller andre medikamenter. Der findes også selektive serotonin genoptagelseshæmmere og monoaminoxidase.
 • Hvis nødvendigt, findes der også elektrochok som terapi. Denne behandling består af at placere elektroder omkring hovedet, som sender stød igennem hjernen ved en elektrisk strøm. Det kræver fuld bedøvelse at få denne behandling.
 • Depression der er forbundet med årstider behandles med lysbehandling. Det fungere ved at personen med depression sidder foran en speciel lampe i 30 minutter, uden at se direkte på den.

Læs også denne artikel efter “Mentale værktøjer mod depression”:

10 advarselstegn på depression

Forebyg med mentale værktøjer mod depression

Der findes mange mentale værktøjer mod depression, der kan hjælpe dig med at bekæmpe lidelsen:

 • Deltag i aktiviteter du er interesseret i. Dette vil øge din fysiske og mentale energi og hjælper dig med at undgå negative tanker.
 • Vend dine negative tanker til positive tanker. Ved at udvikle og styrke din selvtillid og dit selvværd, kan du bekæmpe depression, fordi du på den måde sætter bedre pris på dig selv og elsker dig selv mere.
 • Derudover vil det også hjælpe, hvis du træner din selvsikkerhed og din evne til at forsvare dine holdninger.
 • Hvis du kan acceptere dine følelsesmæssige tilstande, også de negative, viser du følelsesmæssigt intelligens. Det er nødvendigt at kunne identificere angst, vrede, tristhed og frygt, hvis man skal læse at håndtere disse følelser.
 • I livet motiverer det dig at have målsætninger, som holder dig igang. Derfor kan det hjælpe dig ud af depression, hvis du arbejder med nogle forudbestemte målsætninger.
 • Afslapning som metode til at løsne op i musklerne og dit hjerne er meget vigtigt.
 • Meditation er også en effektiv praksis.

Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.