Derfor er du fed omkring maven: 8 grunde du ikke kendte til

Vidste du, at hvis du ikke får nok søvn, kan det påvirke din vægt? Når du ikke sover godt, frigiver kroppen mindre af hormonet, som lader dig vide, når du er mæt, så du stopper med at spise.
Derfor er du fed omkring maven: 8 grunde du ikke kendte til

Sidste ændring: 25 august, 2022

De fleste mennesker må kæmpe mod abdominalt fedt konstant, fordi fedt på denne del af kroppen er let at opbygge og svært at komme af med. Maven er et af områderne på kroppen, der kan ændre på mest, og at få fedt der kan have en negativ indflydelse på din sundhed. Undersøgelser har vist, at abdominalt fedt ikke kun er et æstetisk problem – det kan forårsage tab af knogletæthed, sætte dig i risiko for osteoporose og øge chancen for at udvikle astma. Det er derfor, at det er vigtigt, at du ved, hvad der forårsager abdominal fedt, så du kan finde den løsning, der er rigtig for dig. I denne artikel giver vi dig 8 grunde du ikke kendte til, hvorfor du er fed omkring maven.

Genetik

Genetik

Forskere på Sanford Burnham Institute har fastslået, at genetik kan forårsage, at fedt lagres i forskellige dele af kroppen. Andre undersøgelser har også vist, at genetik spiller en vigtig rolle i forhold til hvor mæt hver person føler sig. Mennesker der er genetisk disponeret til at spise mere, har også en tendens til at akkumulere mere abdominalt fedt. Og hvis andre medlemmer af din familie har et problem med dette, kan du også være mere tilbøjelig til at opbygge mavefedt.

Anbefalet læsning efter “Derfor er du fed omkring maven”:

Fedtforbrændende krydderier, som du allerede kender

Ikke nok søvn

Mennesker der ikke får nok søvn, har en tendens til at indtage flere kalorier og lagre mere abdominalt fedt. Når du ikke får nok søvn, falder dine niveauer af hormonet leptin, mens niveauet af ghrelin stiger, og begge disse forårsager vægtstigning. Ifølge nogle undersøgelser har folk der kun sover i seks timer hver dag næsten 27% mere sandsynlighed for at blive overvægtige end dem, der sover mere end ni timer.

Stress

Ligesom dårlig søvn forårsager stress også hormonelle forandringer, der kan ende med at du tager på i vægt. Ifølge Patricia Ramirez, en ernæringsekspert, frigiver vores binyrere i tider med stress hormoner som adrenalin og cortisol. Når kortisol niveauet stiger, udløser det lagret kropsfedt især i maveregionen.

For lidt motion

Kvinde der loefter vaegte

At få regelmæssig motion er en af de bedste måder at holde din metabolisme aktiv og forbrænde mere fedt. Forskere ved Johns Hopkins University i Baltimore i Maryland fandt ud af, at motion er en vigtig del hvis man vil opnå og fastholde sin idealvægt, fordi mavefedt er mere end blot et problem for udseendet – det er vigtigt for dit helbred. Forbrænding af fedt gennem motion er en af de bedste måder at sikre en god hjertekarsundhed.

Dårlig kost

At spise fødevarer der er rige i kulhydrater og fedt, er en anden væsentlig årsag til opbygning af abdominalt fedt. Supermarkeder og restauranter i dag er fyldt med usunde muligheder, og som forbruger har du brug for at vide, hvordan man kan identificere dem. Fødevarer der er kendte for at forårsage fedme omfatter:

 • Forarbejdede fødevarer
 • Tørret kød
 • Bleget mel
 • Dåsesodavand

Derfor har du brug for at føre en sund kost for dig selv, der omfatter frugt, grøntsager, fuldkorn, magert kød og masser af vand.

At drikke for meget alkohol

Overdreven indtagelse af alkohol kan forårsage vægtstigning, fordi du drikker tomme kalorier. I en undersøgelse offentliggjort af det europæiske Journal of Clinical Nutrition, fandt forskerne ud af, at et højt alkoholforbrug kan gøre folk 50% mere tilbøjelige til at lagre abdominalt fedt.

Noget bestemt medicin

Piller

Nogle typer medicin kan forårsage vægtstigning, hvis de bliver taget i for lang tid. Medicin der er ordineret til behandling af diabetes, kramper, humørsvingninger, migræne, højt blodtryk, steroider, p-piller og hormonudskiftning er blandt de sædvanlige mistænkte. Men vi bør være klar over, at ikke alle forårsager vægtstigning, og effekten kan variere fra person til person.

Snacks mellem måltiderne

Mens at spise flere små måltider i løbet af dagen er en anbefalet teknik til at tabe sig og øge dit stofskifte, kan det at spise usunde snacks mellem måltider forårsage den modsatte effekt. Fødevarer som kartoffelchips, kager og slik øger kun dit kalorieindtag og lagrer mere abdominalt fedt.

Læs også denne artikel efter “Derfor er du fed omkring maven”:

Fem sunde fedtstoffer, der hjælper med at sænke dit kolesteroltal

Hvad kan du ellers gøre for at bekæmpe mavefedt?

Smoothies - fed omkring maven

Hvad end der er årsagen til at din abdominal fedt akkumulerer sig, skal du finde en måde at bekæmpe det. For at forhindre de sundhedsproblemer der er forbundet. Nogle vigtige måder at bekæmpe abdominalt fedt omfatter:

 • Opretholde en sund kost
 • Lave hjertekar- og lokaliserede øvelser
 • Sove mindst 8 timer om dagen
 • Drikke masser af vand
 • Afgift din krop
 • Undgå for meget alkohol
 • Tygge maden heltIndholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.