Fem sunde fedtstoffer, der hjælper med at sænke dit kolesteroltal

Det er vigtigt at vide, hvilke former for sunde fedtstoffer man bør spise hvis man har forhøjet kolesteroltal. Når alt kommer til alt er nogle fedtstoffer helt sikkert skadelige, mens andre kan være meget hjælpsomme, når det kommer til at få dit kolesteroltal under kontrol.
Fem sunde fedtstoffer, der hjælper med at sænke dit kolesteroltal

Sidste ændring: 09 august, 2022

Flerumættede fedtstoffer er også kendt som sunde fedtstoffer. Disse kan give dig de næringsstoffer og den energi, som din krop har brug for, og holde dine kolesterolniveauer under kontrol.

Der er dog en anden gruppe fedtstoffer, der har den helt modsatte virkning på din krop.

Stegt mad, smør, fede oste og nogle former for kød indeholder alle store mængder af mættede fedtstoffer, som har evnen til at øge dit kolesteroltal.

At vide, hvilke former for fedtstoffer, der er de sunde, hjælper dig med at finde gode løsninger og sænke dit forbrug af mættet fedt, uden at skære noget ud af din kost.

Lær mere i denne artikel!

Sunde fedtstoffer

1. Vegetabilske olier, mono-mættede fedtstoffer

sunde fedtstoffer

Først og fremmest er vegetabilske olier rige på oliesyre. Dette er en fremragende erstatning for mættede fedtstoffer. Olivenolie er nok den mest populære, blandt de sunde fedtstoffer.

Olivenolie er dog ikke den eneste, der kan give din krop disse næringsstoffer. Der er også hasselnød, canola, soja og sesamolie.

Glem i øvrigt heller ikke de helbredende egenskaber af ekstra jomfru olivenolie. At spise dette vil hjælpe dig med at kontrollere dit dårlige kolesterol (LDL), samtidig med at det også agerer som en antiinflammatorisk kraft, blandt mange andre fordele.

2. Alfa-linolensyre i fisk omfatter sunde fedtstoffer

Dette er måske den vigtigste fedtsyre blandt omega 3-fedtsyrerne. Du kan få det i fisk og også sojaprodukter og sesam.

Det er rigtig godt for dig, da menneskekroppen ikke er i stand til selv at producere det. Det forhindrer dårlig kolesterol i at akkumulere i dine arterier og understøtter dermed dit hjertes sundhed.

Blandt de fisk, der er højest i alfa linolensyre, finder vi:

  • Tunfisk
  • Laks
  • Sardiner
  • Sild

Mens du kan finde alle disse på dåser, er det bedst at spise dem frisk fra havet.

3. Har du brug for at øge din muskelmasse? Prøv torskeleverolie

torskeleverolie er et af de sunde fedtstoffer

Tro det eller ej: Det er muligt at spise en sund kost og øge din muskelmasse. Dette er godt for atleter, og for dem, der ønsker at øge deres muskelmasse.

For disse mennesker kan torskeleverolie være et fantastisk supplement.

Dette populære supplement har et højt indhold af omega 3. Dybest set opmuntrer denne form for fedt til en bedre proteinsyntese, så du kan øge muskelmassen i din krop.

Derudover er nogle af de andre fordele ved dette kosttilskud i øvrigt at det:

Derfor anbefales dette tilskud også for ældre voksne.

4. Avocadoer: højt i omega 6 – endnu et af ​​de sunde fedtstoffer

Omega-6 fedtsyrer findes i mange animalske fødevarer. Men en af ​​de mest sunde kilder til dette stof er avocado. Det er en af ​​de få frugter, der er højt i flerumættede stoffer.

Udover at være meget nærende, hjælper avocadoer også med at facilitere stoffets absorption i kroppen.

En anden bemærkelsesværdig frugt med disse ernæringsmæssige komponenter er oliven, både hele og som olie, som nævnt ovenfor.

5. Linser hjælper dig også med at sænke dit kolesterol

linser indeholder sunde fedstoffer

Linser giver din krop værdifuldt protein uden at hæve dine triglycerider. De indeholder kun 0.1 gram mættet fedt pr. 100 gram.

Disse små bælgfrugter indeholder et stof, der sætter sig fast på kolesterol og hjælper med at skylle det ud af din krop. Derfor menes det, at de kan beskytte dit hjerte og hele dit hjerte-kar-system.

Derudover har røde bønner og grønne sojabønner lignende egenskaber som linser.

Er det, at spise fedt dårligt?

At spise en vis mængde fedt er nødvendigt for at dine organer kan fungere korrekt. At kategorisere dette makronæringsstof som en fjende er en dårlig fortolkning af, hvad en afbalanceret kost skal bestå af.

Faktisk mener nogle ernæringseksperter, at 20 til 30% af din kost skal bestå af fedt. Imidlertid bør denne procentdel være umættet fedt.

Fordelene ved at spise sunde fedtstoffer i moderation er:

Så vær opmærksom på hvilken type sunde fedtstoffer du vælger at inkludere i din kost, og nyd et bedre helbred!

Vi håber du kunne lide vores artikel! For mere information om fedt kan du klikke nedenfor!

Coverbillede af wikihow.com


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Lichtenstein, A. H., Appel, L. J., Brands, M., Carnethon, M., Daniels, S., Franch, H. A., … Wylie-Rosett, J. (2006). Diet and lifestyle recommendations revision 2006: A scientific statement from the American heart association nutrition committee. Circulation. https://doi.org/10.1161/CIRCULATIONAHA.106.176158
  • Sacks, F. M., Lichtenstein, A. H., Wu, J. H. Y., Appel, L. J., Creager, M. A., Kris-Etherton, P. M., … Van Horn, L. V. (2017). Dietary fats and cardiovascular disease: A presidential advisory from the American Heart Association. Circulation. https://doi.org/10.1161/CIR.0000000000000510
  • Collins, R., Frost, C., Clarke, R., Peto, R., & Appleby, P. (2011). Dietary lipids and blood cholesterol: quantitative meta-analysis of metabolic ward studies. BMJ. https://doi.org/10.1136/bmj.314.7074.112

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.