Din krop på energidrikke

Udover at være vanedannende, så øger energidrikke din puls. Bare en enkelt kan indeholde den samme mængde koffein som seks kopper kaffe.
Din krop på energidrikke
Maricela Jiménez López

Bedømt og godkendt af læge Maricela Jiménez López.

Sidste ændring: 11 oktober, 2022

Energidrikke er blevet meget populære de seneste to årtier og deres effekt på helbredet er i gang med at blive undersøgt.

RedBull er måske den meste kendte, og den indtages rundt omkring i verden for at stimulere hjernen. Hos dem, der af en eller anden grund foretager intens fysisk udfoldelse og til forskellige stressede situationer.

Med deres motto “RedBull giver vinger”, har firmaet overbevist millioner af forbrugere rundt i verden. De har overbevidst folk om at deres drik er en måde at genoplade på efter tung mental eller fysisk udmattelse, som et resultat af lange arbejdsdage, at læse til eksamen osv.

Drikken virker effektivt ved at give mere energi, når kroppen behøver det. Dog har videnskabelige undersøgelser i de seneste år vist, at bare en enkelt dåse kan medføre ændringer i funktioner i hele kroppen.

At drikke energidrikke dagligt kan også føre til udvikling af forskellige hjerte-karproblemer.

Hvorfor er energidrikke skadelige for dit helbred?

Person og hjertet

Energidrikke er læskedrikke, der kombinerer stoffer som koffein, aminosyrer (som taurin), kulhydrater (som glucoronolactone, et derivat af glukose), vitaminer og i nogle tilfælde ekstrakter fra medicinske planter som ginseng eller guarana.

Bare en enkelt af disse drikke indeholder forhøjede mængder koffein, svarende til 4 kopper kaffe, 2 espresso shots, 4 dåser cola eller 6 kopper te: Omkring 300 mg.

En sund person kan indtage imellem 100 og 300 mg koffein om dagen, op til et maksimum på 400 mg. Eksperter er enige om, at denne dosis ikke udgør en sundhedsrisiko, hvis den ikke kombineres med andre stoffer såsom alkohol.

Denne kombination, eller det at drikke for meget, kan give alvorlige bivirkninger som:

 • Takykardi
 • Hjertebanken eller højt blodtryk
 • Søvnløshed
 • Nervøsitet
 • Mangel på motorisk koordination

Desuden er en af de største problemer at kombinere koffein med andre stoffer, da kan være meget farligt. For eksempel er aspartamindholdet kendt for at være kræftfremkaldende.

Disse drikke har også en tendens til at være vanedannende, hvilket medfører at forbrugeren aldrig er tilfredsstillet med bare én dåse, og de drikker derfor mere for at stille deres trang.

Nogle lande har forbudt salget af RedBull og andre energidrikke

Det anslås at 3,5 millioner dåser RedBull bliver distribueret til 143 lande rundt om i verden.

Dog har beviser, der bekræfter de negative sundhedsmæssige virkninger af drikke, foruroliget myndighederne i visse lande. I dag er disse drikke forbudte i Norge og Uruguay.

I Kuwait er energidrikke forbudt for mindreårige under 16 år efter, to medlemmer af det nationale squash hold døde af hjerteanfald efter at have indtaget disse drikke.

Hvad er farerne ved energidrikke?

Energidrik

De risici, der er forbundet med disse typer af drikkevarer, opstår, hvis man indtager for meget eller kombinerer dem med andre ting som alkohol.

Yderligere undersøgelser er nødvendige fot at bestemme, hvor farlige disse drikke er. Men indtil videre er der et par advarsler for forbrugerne at overveje vedrørende deres potentielle virkninger:

 • De bør ikke indtages efter intens fysisk træning, da deres energigivende egenskaber øger pulsen og kan forårsage et hjerteanfald.
 • De er ikke hydrerende. Den vanddrivende effekt af koffein øger faktisk chancen for dehydrering.
 • På grund af det høje indhold af stoffer der fortynder blodet, kan et for stort indtag forårsage hjerneblødning, da hjertet skal arbejde mindre for at pumpe blodet rundt, men effekten af energidrik øger samtidig pulsen.
 • At blande RedBull og andre energidrikke med alkohol kan være dødeligt, fordi det direkte angriber leveren.
 • At drikke en dåse om dagen øger risikoen for at udvikle irreversible nervøse lidelser.
 • Dem der er gravide, har hjerte-karproblemer, kronisk træthedssyndrom, er følsomme overfor koffein og har koagulationsforstyrrelser bør undgå dem helt.

Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.