Fire madvarer der hjælper kroppen med at danne kollagen

Kollagen dannes af huden og er med til at gøre huden spændstig. Men hudens evne til at danne kollagen falder med alderen.
Fire madvarer der hjælper kroppen med at danne kollagen

Skrevet af Okairy Zuñiga

Sidste ændring: 26 august, 2022

Kollagen er noget, som mange interesserer sig for, da det er et vigtigt stof for både vores hud og led. Man kan tage kosttilskud, eller man kan spise mad, der hjælper kroppen med at danne kollagen.

Kollagen er en afgørende byggesten i den menneskelige krop. For et normalt, raskt menneske, der spiser en varieret kost, er kollagenproduktionen også som regel i orden.

Kollagenmangel ses mest hos elitesportsudøvere eller gigtpatienter. Hos normale mennesker kan kroppen bruge maden til at danne sit eget kollagen. Så du har sandsynligsvis ikke noget at bekymre dig om.

I denne artikel giver vi dig nogle fødevarer, der hjælper kroppen med at danne kollagen. Men lad os først kigge mere på, hvorfor kollagen er så vigtigt.

Derfor er kollagen så vigtigt

 • Kollagen bruges i leddene. Kollagentilskud kan muligvis hæmme slidgigt, da det fremmer dannelse af brusk.
 • Kollagen giver spændstig hud. Kollagen er afgørende for hudens spændstighed. Huden bliver dårligere til at producere kollagen med alderen, hvilket giver rynker.
 • Sårheling. Kollagen bruges også af kroppen til sårheling.

Se denne artikel efter “Fire madvarer der hjælper kroppen med at danne kollagen”:

Syv grunde til at spise flere radiser

Fødevarer der hjælper kroppen med at danne kollagen

1. Rød peberfrugt

Roed peberfrugt

C vitamin er nødvendig for produktionen af kollagen, og en af de bedste kilder er rød peber. Hvis din kost er fattig på C vitamin, kan din krop ikke optage dette stof ordentligt.

Med bare en halv kop (125 g) rød peber, får du 95 mg collagen.

Det er også en nem grøntsag at snige i kosten. Du kan bruge rød peberfrugt i dine smoothies, i salater, eller rå som en snack mellem måltider.

Rød peber er lækker som forret. I stedet for at bruge stegt føde, hak en rød peberfrugt og spis den med en dip. Faktisk er peberfrugt perfekt med guacamole.

Se også denne artikel efter “Fire madvarer der hjælper kroppen med at danne kollagen”:

5 lækre detox supper til at rense din krop

2. Tomater

Tomater støtter produktionen af kollagen, fordi de rige på lycopen. I det hele taget er de perfekte til at bekæmpe de hudproblemer der opstår på grund af miljøet, ultraviolette stråler og forurening.

Hvis du bor i en meget forurenet by, bør tomater være en del af din daglige kost.

Du kan spise tomater lige som du ønsker. Det er dog bedst at spise dem rå. På den måde beholder de niveauet af Lycopen. Hvis du ikke bryder dig om rå tomater, så prøv denne opskrift:

Tomatgratin

Denne ret er perfekt som et let måltid, den er simpel og med få kalorier

Ingredienser

 • 1 moden tomat
 • 1 knsp hvidløgssalt
 • 1 knsp tørret basilikum
 • 2 tsk revet parmesanost (30 g)

Fremgangsmåde

 • Forvarm ovnen til 300 grader
 • Skær tomaten og fordel den på et fad
 • Strø ost, hvidløgssalt og basilikum over
 • Sæt det i ovnen og skru ned til 150 grader
 • Bag det til osten smelter og server.

3. Laks

Laks paa et skaerebraet

Laks er rig på fedtstoffer som er gode for hjertet. Det forbedrer også produktionen af kollagen. Dens omega-3 fedtsyrer bekæmper betændelse og modvirker nedbrydning af kollagen forårsaget af miljømæssige faktorer.

Hvis du lidt for ofte er ude i solens stråler anbefaler vi at du spiser laks mindst en gang om ugen.

Laks smager fantastisk i sig selv, så det kræver ikke det store at tilberede.

 • Tilbered med basilikum og lidt salt.
 • Steg den på en non-stick pande
 • Du kan skifte basilikum ud med med hvidløgssalt, ingefær eller bare citronsaft.

4. Kalkun

Den naturlige produktion af kollagen er i høj grad afhængig af forskellige vigtige aminosyrer. Den bedste kilde til disse er animalske proteiner, som for eksempel kalkun.

Kalkunkød indeholder prolin, glycin og lysin. Lysin hjælper til at sammensætte en god mængde af effektiv kollagen.

Vi anbefaler at du spiser kalkun mindst to gange om ugen. Spis også mange grønne grøntsager, en halv rød peber og en tomat i skiver for at hjælpe din krop med at danne kollagen, og nyd den lækre mad alt hvad du kan.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Alvarez Fontanet, Ernesto. “Consecuencias del estrés oxidativo de la piel por radiaciones ultravioleta.” Revista Cubana de Investigaciones Biomédicas 14.1 (1995): 0-0.
 • Flores, J., and Salvador Bermell. “Colágeno: Características y propiedades de interés para la industria cárnica.” Revista de agroquímica y tecnología de alimentos 28.4 (1988): 463-472.
 • Valdés-Rodríguez, Rodrigo, et al. “La piel y el sistema endocrinológico.” Gaceta médica de México 148.2 (2012): 162-168.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.