Tips, tricks og råd om dit barns hårpleje

Det er meget vigtigt, hvad dit barn spiser. Udover at det hjælper dem med at vokse sig sunde og stærke, så påvirker det også dit barns hårvækst.
Tips, tricks og råd om dit barns hårpleje

Sidste ændring: 25 april, 2019

Et barns hår gennemgår normalt en drastisk ændring med tiden. Når de er spædbørn, er det ikke unormalt at have meget lidt hår, men før du ved af det, er det tykt og uregerligt.

Derfor er det en god ide at vide, hvordan man bedst plejer sit barns hår, så det gror sig så stærkt og sundt som muligt.

En anden ting man skal huske på er, at de fra en tidlig alder lærer, hvordan de passer på deres hår, hvilket kan være særligt vigtigt for piger.

Hår har ikke kun til funktion at øge tiltrækningskraften og skønheden – det er også relateret til hygiejne, noget børn bør lære for at være attraktive fra en ung alder.

I dagens artikel vil vi give dig en simpel guideline til at hjælpe dit barns hår med at gro sig så stærkt og sundt som muligt. Hvis du har børn, så lyt efter!

1. Karakteristika ved børns hårvækst

Først og fremmest skal du ikke bekymre dig, hvis dit barn var født skaldet eller med meget lidt hår. Som månederne går vil det komme. Det er normalt. Alle børns hår vokser forskelligt, og du har intet andet valg end at vente og se.

Typisk når de når treårs alderen, vil håret have dækket hovedet fuldstændigt, og det bør være skinnende, sågar bølget til tider.

Men det er meget vigtigt at huske på, at det hår din barn har, når det kommer til verden, ikke er permanent. Der er mange børn, som bliver født med blondt hår, men med tiden langsomt bliver mørkere.

Det samme gør sig faktisk gældende for øjnene. Det er normalt, at et barn for eksempel bliver født med blå eller grå øjne. Farven ændrer sig efter omkring otte eller ni måneder til, hvad der vil blive deres endelige farve.

Hvad skyldes disse ændringer? De melanin-producerende celler i spædbørn er stadig meget umodne, hvilket vil sige, at de endnu ikke er i stand til at skabe den endelige hår- og øjenfarve, som deres genetik har forudbestemt.

2. Ernæring som hjælper dit barns hår med at vokse sig stærkt

Banansmoothie

Som du allerede ved, skal børn have en balanceret kost, der er varieret og rig på vitaminer og proteiner. Men hvilke næringsstoffer vil hjælpe deres hår med at gro bedre?

Vitamin B (biotin) er essentielt for at fremme hårvækst og har en særlig stor betydning for yngre børn.

Selvom vi alle har en særlig genetisk kode der bestemmer, hvor meget hår vi får, så er det stadig vigtigt at få den rigtige ernæring for at fremme væksten. Så glem ikke at inkludere følgende fødevarer i dit barns kost:

 • Æg
 • Fuldkornsbrød
 • Ost eller yoghurt
 • Avocadoer
 • Hindbær
 • Sardiner
 • Laks
 • Ørred
 • Valnødder
 • Bananer
 • Tomater

Børns hårpleje

Dit barns hårpleje er vigtigt for dets sundhed

Har børn brug for den samme hårpleje som voksne? Hvordan kan du pleje dit barns hår for at fremme det sundest mulige hår? Der er nogle enkle tips, som vi forsikrer dig, vil være nyttige på daglig basis. Giv det et skud!

1. Hvor ofte skal du vaske dit barns hår?

Der er ingen grund til at vaske deres hår hver dag, da det bare vil udtørre håret. Ideelt bør du vaske deres hår hver anden dag.

Det afhænger dog af deres aktivitetsniveau. Hvis de for eksempel dyrker sport og sveder meget, bliver du måske nødt til at vaske deres hår oftere.

Husk altid at vælge energivenlige hårprodukter, der vil vedligeholde hårets naturlige pH balance.

2. Hår der er svært at rede ud

Ofte kan langt hår meget nemt få knuder og være svært at rede ud eller børste. Du ved allerede, at det er vigtigt at børste håret flere gange om dagen for at stimulere hårvækst og fremme bedre blodcirkulation i hovedbunden. Så overvej de følgende tips for at gøre det mindre smertefuldt for dit barn.

 • Kokosolie: Kokosolies fordele for sundheden og skønheden er uendelige og en af dets mest nyttige egenskaber er, at det virker som en fremragende balsam. Du skal bare tage et par dråber kokosolie i håndfladen og påføre det til dit barns hår fra rødderne til spidserne. Brug derefter en bredtandet kam til at udrede eventuelle knuder.
 • Ugentlig æblecidereddike behandling: Til dette, er det eneste du skal gøre at tilsætte 100 ml vand og 25 ml æblecidereddike til en sprayflaske. Brug det til at fugte håret og lad det sidde i 15 minutter, vask så barnets hår med den shampoo, de normalt bruger. Du vil blive overrasket over, hvor skinnende og sundt det ser ud!

3. Brug ikke krøllejern eller hårtørrer ved højeste temperatur

Det er fint, hvis du engang imellem har lyst til at krølle dit barns hår til en fest eller en anden begivenhed. Men det er bedst, hvis du undgår at bruge aggressivt hårpynt eller produkter som krøllejern, hårtørrer, hårfarve og mere, for at barnets hår kan være så naturligt og sundt som muligt.

Desto før du vænner dit barn til disse ting, jo mere vil de beskytte deres hår. Husk også på, at inden de går i seng, skal de børste deres hår grundigt og altid fjerne hårbånd eller hårspænder.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Wade, M. S., & Sinclair, R. D. (2002). Disorders of hair in infants and children other than alopecia. Clinics in Dermatology20(1), 16–28. https://doi.org/10.1016/S0738-081X(01)00226-7
 • Almohanna HM, Ahmed AA, Tsatalis JP, Tosti A. The Role of Vitamins and Minerals in Hair Loss: A Review. Dermatol Ther (Heidelb). 2019;9(1):51–70. doi:10.1007/s13555-018-0278-6
 • Asifa N, Kusagur MS, SugaReddy. Prevalent Practices and Perceptions in Hair Cleansing. Int J Trichology. 2017;9(3):136–137. doi:10.4103/ijt.ijt_41_16
 • Zhou, Y & Rigoletto, Ray & Koelmel, D & Zhang, Guojin & Gillece, Tim & Foltis, Linda & Moore, David & Qu, X & Sun, C. (2011). The effect of various cosmetic pretreatments on protecting hair from thermal damage by hot flat ironing. Journal of cosmetic science. 62. 265-82.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.