Er du i risikogruppen for at få brystkræft?

Selvom brystkræft hyppigere forekommer hos personer over 50 år, især kvinder, skal du også være opmærksom på, at den er langt mindre aggressiv efter overgangsalderen.
Er du i risikogruppen for at få brystkræft?

Sidste ændring: 26 august, 2022

Er du i risikogruppen for at få brystkræft? Læs med her! Brystkræft opstår, når væv i brystet udvikler ondartede svulster. Denne sygdom påvirker primært kvinder, men mænd kan også udvikle den. Tusindvis af kvinder dør af brystkræft hvert år, fordi det desværre i de fleste tilfælde opdages for sent.

Er du i risikogruppen for at få brystkræft?

Med nutidens avancerede teknologi og medicin er det muligt at behandle brystkræft. Den forventede levetid for patienterne er steget betydeligt. Men sygdommen er stadig meget farlig, fordi den ofte ikke opdages i tide. Siden det, at kende risikofaktorerne for brystkræft, er nøglen til forebyggelse. Så vil vi i denne artikel dele nogle af hovedårsagerne til brystkræft.

Alder og køn

Som vi nævnte tidligere, påvirker denne form for kræft primært kvinder, men mænd kan også lide af den. I de fleste tilfælde stiger sandsynligheden for at udvikle brystkræft med alderen, især hos personer over 50. Mænd er 100 gange mindre tilbøjelige til at udvikle denne sygdom.

Slægtshistorie

Kvinde der undersoeger sit bryst for kraeft

Utallige studier har vist, at mennesker med den højeste risiko for brystkræft er dem med en nær slægtning, som selv har haft det eller har haft livmoder-, livmoderhals-, æggestokke-, eller tyktarmskræft.

Genetisk

Brystkræft kan også være forårsaget af et defekt gen, der er arvet fra ens slægtning. Ofte er disse fejl fundet i BRCA1- og BRCA2-generne, som er ansvarlige for at producere de proteiner, der beskytter kroppen mod kræft. En defekt i et af genene kan øge risikoen for at udvikle brystkræft på et tidspunkt i livet med op til 80%.

Menstruationscyklus

Kvinde der holder paa sin mave

Kvinder, som begyndte at få menstruation før 12-års-alderen har en højere risiko, mens kvinder, som når   overgangsalderen efter 55-års-alderen også har en højere risiko.

Sygdomshistorie

Kvinder, der har haft kræft i det ene bryst har en højere risiko for at udvikle det i det andet, eller måske få det igen i samme bryst.

Akoholforbrug

Ifølge flere undersøgelser, kan du, hvis du indtager en eller to alkoholiske drikke dagligt, øge din risiko for at udvikle brystkræft.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Cuevas, S. A. R., & García, M. C. (2006). Epidemiología del cáncer de mama. Ginecología y obstetricia de México74(11), 585-593.
  • Neira, V. P. (2013). Densidad mamaria y riesgo de cáncer mamario. Revista Médica Clínica Las Condes24(1), 122-130.
  • Zumano, S. E. P., Alonso, L. S., & Martínez, H. T. (2009). Factores de riesgo para cáncer de mama. Revisión de la literatura: Rol potencial de Enfermería. Enfermería Universitaria6(3), 21-26.
  • https://mejorconsalud.as.com/wp-content/uploads/2018/02/shutterstock_1330292744.jpg" alt="" width="1000" height="486"/>


Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.