Forsinket menstruation: Grund til bekymring?

Sen menstruation har en tendens til at stresse kvinder, men dette problem er faktisk ret almindeligt i nogle livsfaser. I denne artikel finder du ud af, hvad der er hovedårsagerne til sen menstruation.
Forsinket menstruation: Grund til bekymring?

Sidste ændring: 31 oktober, 2018

En forsinket menstruation er foruroligende. Måske tænker du som det første, at du er gravid. Men der kan være mange andre forklaringer.

I denne artikel fortæller vi dig, hvornår du skal gå til din læge eller bekymre dig, hvis du savner din menstruation.

Forsinket menstruation: Det betyder ikke nødvendigvis, at du er gravid

Din menstruationscyklus varer 28 dage, og at det er den tid, der skal passere mellem hver menstruation. Men menneskekroppen er ikke en robot eller et ur, så kvinder kan få deres menstruation før eller senere end det.

Vores krops funktion er forbundet med flere systemer, som fungerer sammen som en vel-olieret maskine. Derfor skal immun-, metaboliske, kredsløbs-, hormonale og neuroendokrine systemer være i perfekt stand for menstruationscyklussen at vare præcis fire uger.

Hvis du ikke får din menstruation til tiden, kan du blive bekymret, eller endda begejstret for, at du måske er gravid. Graviditet er den mest kendte årsag til sene perioder, men det er ikke den eneste. Andre faktorer kan også påvirke timingen.

Se også: De fire mest almindelige menstruationsproblemer

Hvad er de primære årsager til forsinket menstruation?

Vi starter med de faktorer, der udløser sene perioder, der ikke bør bekymre dig. Du skal dog være opmærksom på at de ikke gentager i fremtiden.

1. Stress og angst

Kvinde har hovedpine.

I dag er kvinder under meget pres (på et arbejdsmæssigt og socialniveau), hvilket påvirker deres helbred. Mens det er ‘normalt’ for stress at ændre menstruationscyklussen, er det ikke ideelt.

Måske går du igennem noget, der ændrer din menstruation. Angsten før et bryllup, en rejse eller et stort skridt eller stres fra afsluttende eksamener, forpligtelser eller økonomiske situationer kan direkte påvirke din hormonproduktion.

I disse tilfælde vil din menstruation kun komme et par dage for sent eller vil komme, når du løser dit problem. Det bør ikke være et tegn på andre problemer, men se din gynækolog bare for en sikkerheds skyld.

2. Ændringer i kropsvægt

Du kan mærke ændringer i din periode, såvel som forsinkelser, hvis du har mistet eller tager for meget vægt på. Du bør vide, at adipocytter (fedtceller) spiller en rolle i hormonproduktionen, og de kan sætte din cyklus ud af synk.

Overvægtige kvinder producerer mere østrogen end normalt og meget tynde kvinder producerer mindre. For at vende om på dette problem bør du finde ud af, hvor meget du skal veje og stræbe efter at nå det mål.

3. Amning

Baby ved brystet.

Kvinder, der lige har født, får deres menstruation flere måneder senere. Kroppen skal gå tilbage til normal efter den drastiske hormonelle forandring, den gik igennem i løbet af graviditeten og tiden efter fødslen.

Nogle mødre får selv deres menstruation et år eller senere efter fødslen. Hvis dette sker for dig, skal du kontakte din læge for at finde ud af hvad der sker.

Læs også: 6 vaner der holder dine bryster faste

4. Stoppe med p-pillen

Hvis en kvinde tager p-pillen, bliver hendes menstruationsperioder regelmæssige. Men når hun holder op med at tage dem af en eller anden grund, så skal hendes krop arbejde naturligt igen, hvilket betyder, at æggestokkene skal arbejde alene.

Dette kan forsinke hendes ægløsning og dermed give forsinket menstruation. Det er normalt, at dette sker en gang. Men du bør gå til din læge, hvis du ikke får din menstruation i en anden måned lige bagefter.

Forsinket menstruation kan nogle gange være alvorligt

Kalender med røde cirkler.

Men i nogle tilfælde kan sen menstruation være forbundet med mere alvorlige sundhedsforhold eller kræve særlig lægehjælp. Det betyder ikke, at du skal bekymre dig eller tænke negativt. I stedet for så søg professionel hjælp til at håndtere det mulige problem, såsom:

1. Infektioner og sygdomme

Nogle almindelige sygdomme som influenza, blærebetændelse og halsbetændelse kan forstyrre menstruationscyklusen, især hvis du tager medicin til behandling af dem.

2. Skjoldbruskkirtelproblemer

Læge føler på kvindes hals.

En overaktiv eller underaktiv skjoldbruskkirtel kan forårsage mange ubalancer, herunder sen menstruation.

Du skal få lavet en undersøgelse for at finde ud af, hvilken behandling du har brug for, såsom: medicin, iodindtagelse eller endda fjernelse af kirtlen.

3. Polycystisk ovariesyndrom (PCOS)

Dette er en endokrin systemrelateret sygdom, der er kendetegnet ved menstruationscyklussygdomme og dannelsen af ovariecyster. Det kan føre til infertilitet i mere avancerede eller ubehandlede tilfælde.

For at behandle dette syndrom anbefaler fagfolk at føre et sundere liv og tabe sig, hvis det er nødvendigt. Specielle hormonpræparater er også ordineret afhængigt af om kvinden ønsker at blive gravid i fremtiden eller ej.

Du bør ikke bekymre dig om, hvis din menstruation er op til fem dage forsinket, da menneskekroppen ikke er så præcis. Men længere forsinkelser kan være tegn på en lidelse eller et problem. Når du udelukker de “normale” situationer, der kan føre til menstruations forandringer, så skal du se din læge.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Fernández-Alonso, A. M.; Cuadros, J. L.; Chedraui, P.; Mendoza, M.; Cuadros, A. M., and Pérez-López, F. R. (2010). “Obesity is related to increased menopausal symptoms among Spanish women”, Menopause Int, 16 (3): 105-110.
  • Ganong, W. (2007). Fisiopatología Médica: introducción a la medicina clínica. México, DF: El Manual Moderno.
  • Sociedad Española de Ginecología y Obstetricia (2007). Fundamentos de Obstetricia. Madrid: Marte.
  • Tortora, G. (2006). Principios de Anatomía y Fisiología. Buenos Aires: Médica Panamericana.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.