Eddike som et desinficerende middel i huset

Bruger du allerede eddike som et desinficerende rengøringsmiddel i hjemmet? Vær forsigtig, for det er ikke så effektivt, som du måske tror. Læs med for at finde ud af, hvad du skal gøre i forhold til rengøring med eddike.
Eddike som et desinficerende middel i huset

Sidste ændring: 25 august, 2022

Du har sikkert hørt, at man kan bruge eddike som et desinficerende middel i huset – foruden at det selvfølgelig kan bruges i madlavningen! Folk har brugt det til at rengøre køkken, badeværelse og andre overflader i huset i et stykke tid.

Eddike som et rengøringsprodukt er temmelig effektivt, når det kommer til at fjerne dårlig lugt, skidt og endda fedtet snavs. Nogle blander det med andre substanser såsom natron for at få mere effektive resultater.

Du skal dog være forsigtig, når du bruger det. Det er helt sikkert et effektivt rengøringsmiddel, men det er ikke særlig godt som et desinficerende middel. Læs med for at finde ud af, hvad der er de bedste måder at anvende eddike på, og hvornår man skal bruge et desinficerende middel.

Er eddike som et desinficerende middel effektivt?

Ja og nej. Begreberne rengøring og desinficering er forskellige, selvom folk tit bruger dem i flæng. Rengøringsprodukter fjerner altså skidt, rester og endda nogle bakterier fra en overflade.

I kontrast til det dræber eller neutraliserer desinficerende midler faktisk bakterier og vira. Når vi har slået dette fast, kan du være sikker på, at eddike er et glimrende naturligt rengøringsprodukt. Det skyldes, at det indeholder 5% eddikesyre, og det er mere end rigeligt, når det kommer til at fjerne skidt, støv og fedtrester.

Som vi har nævnt ovenstående, er eddike ikke et glimrende desinficerende middel, så anvendelsen af det i dette henseende er ret begrænset. For eksempel er det kun godt til bestemte typer af skadelige mikroorganismer såsom salmonella og E. coli. Læs med for at læse om to undersøgelser om anvendelse af eddike som et desinficerende middel.

Person med bakke fyldt med naturlige rengøringsmidler

1. Desinficering af tandbørster

Det er en af de mest gængse anvendelser af eddike i hjemmet. Nogle komparative studier bekræfter, at eddike har bedre resultater ved desinficering af tandbørster end tricoslan, der er en type mundskyl. Testen bestod af at lægge tandbørster i blød i begge væske hver for sig i to minutter og derefter afgøre, hvilke bakterier de to midler dræbte.

Bemærk, at effektiviteten af eddike ikke er begrænset til E. coli. Det neutraliserede dog ikke fuldstændig andre typer bakterier, der var på tandbørsterne.

2. Desinficering af grøntsager

Ifølge forskning reducerer det tilstedeværelsen af E. coli bakterier, hvis man dypper salatblade i en eddikeblanding. Det påvirker hverken smag eller tekstur.

Dets egenskaber som et desinficerende middel er dog begrænset til dette formål, og dermed anbefaler forskere det ikke.

Hvad er de bedste desinficerende midler?

Disse substanser bør kunne slå 99,9% af skadelige bakterier ihjel indenfor fem til ti minutter efter anvendelse. Derudover indeholder disse typer produkter som regel substanser såsom ethanol (ethyl alkohol), isopropanol, brintoverilte, fenolforbindelser og blegemidler eller hypochlorit.

Produkterne er også tilgængelige på markedet i form af spray, væske, tabletter, gel og vådservietter. Det vigtige her er at tjekke etiketten og sikre sig, at det indeholder nogle af disse substanser.

Er eddike som et desinficerende middel effektivt?

Det er det helt sikkert, men med begrænsninger. Det er primært et miljøvenligt produkt, som vil gøre de huslige opgaver nemmere. For eksempel kan man bruge det til at rengøre vinduer og andre overflader samt blandt andet svømmepøle, rør, køkkener, hårde hvidevarer og brusere.

Eddikesyren (der er i eddike) anbefales dog ikke til enhver overflade. Det kan beskadige voksbehandlet træ, granit, marmor, støbejern og aluminium.

Her er nogle måder at bruge eddike på som et rengøringsprodukt.

1. Rens af rør

Denne måde at bruge eddike på vil ikke blot hjælpe med at rense afløbene derhjemme, men man vil også kunne fjerne svamp og rester af mineraler.

Det eneste, du skal gøre, er at hælde 7 dl kogende vand i de tilstoppede rør og derefter tilføje 2,3 dl natron. Derefter tilføjes 2,3 dl eddike blandet med lidt vand. Vent ti minutter og hæld derefter 5 dl kogende vand i igen.

2. Fjern pletter i kopper

For at komme af med pletter i kopper hælder man blot en teskefuld natron og en teskefuld eddike i dem. Rør lidt i det i nogle få minutter, og skyl derefter som normalt.

3. Grundig rengøring af mikroovnen

Du har ikke brug for et kraftfuldt fedtopløsende middel for at kunne rengøre mikroovnen, da en blanding bestående af 1/4 eddike og 3/4 vand vil kunne bruges. Stil det blot ind i mikroovnen i nogle få sekunder, eller indtil det begynder at frigive dampe. Til sidst fjernes eventuelle rester af skidt med en fugtig klud.

Person rengør fingerringe

Bland aldrig eddike med blegemiddel, for det fører til dampe, der kan være skadelige.

En opskrift på et rengøringsmiddel med eddike

Du skal bruge det følgende til at lave dit eget rengøringsmiddel med eddike:

 • 1/2 dl klar eddike.
 • 2 dl vand.
 • En sprayflaske.
 • Bland det hele i sprayflasken og brug det til at rengøre overflader. Tør efter med en ren klud.

Måske denne artikel også vil interessere dig: Prøv dette naturlige gulvrengøringsmiddel med citrus

Eddike som et desinficerende middel er gavnligt, men vær forsigtig!

Kort sagt er eddike ikke et pålideligt desinficerende middel at bruge i hjemmet, men det er helt sikkert gavnligt til rengøring. Her er nogle anbefalinger til at rengøre og desinficere dit hjem:

 • Først skal du lufte ud i alle rum, før du bruger nogen produkter til at desinficere dem.
 • Desinficér de genstande, du bruger mest og ofte glemmer at rengøre, såsom dørhåndtag, kontakter, fjernbetjeninger og telefoner (brug 70% alkohol til dette formål).
 • Læs etiketterne på rengøringsprodukter, før du bruger dem, og følg altid producentens vejledning.

Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Uzárraga, J. L. (2017). Desinfectante Y Gel Anti-Bacterial, Teniendo Como Base A La Flor De Jamaica(Doctoral dissertation, Instituto Tecnológico De Durango).
 • Rodríguez-Angeles, G. (2002). Principales características y diagnóstico de los grupos patógenos de Escherichia coli. salud pública de méxico44(5), 464-475.
 • Gaona Tapia, M. E. (2014). Estudio comparativo entre el vinagre y el triclosán como sustancias alternativas para la desinfección de cepillos dentales (Bachelor’s thesis, Quito: Universidad de las Américas, 2014.).
 • Kahrs, R. F. (1995). Principios generales de la desinfección.  sci. tech. Off. int. Epiz14(1), 143-163.
 • Souza, Giovanna C, Spinosa, Wilma A, & Oliveira, Tereza CRM. (2018). Sanitizing action of triple-strength vinegar against Escherichia coli on lettuce. Horticultura Brasileira36(3), 414-418.
 • Diomedi, Alexis, Chacón, Eiiana, Delpiano, Luis, Hervé, Beatrice, Jemenao, M. Irene, Medel, Myriam, Quintanilla, Marcela, Riedel, Gisela, Tinoco, Javier, & Cifuentes, Marcela. (2017). Antiseptics and disinfectants: aiming at rational use. Recommendations of the Advisory Committee on Healthcare Associated Infections. Sociedad Chilena de Infectología. Revista chilena de infectología34(2), 156-174.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.