Er det muligt at ændre farven på blomster? Prøv denne metode derhjemme

At gribe lidt ind i naturen for at ændre farven på blomster er et sjovt projekt at lave med børn. Her er metoden til det.
Er det muligt at ændre farven på blomster? Prøv denne metode derhjemme

Sidste ændring: 02 maj, 2023

Som ved et trylleslag kan du ændre farven på blomster og give dem et mere markant udseende. Dette eksperiment gælder især for hvide eller lyse arter og anvender enten kunstige eller naturlige farvestoffer.

Hvorfor vil du ændre blomsters farver? Det er en sjov og lærerig aktivitet at ændre en plantearts oprindelige farver, som du kan dele med børn.

Alle lærer og har det sjovt ved at udføre denne proces for at give blomster et helt nyt udseende. Vi viser dig, hvordan du gør det.

Er det muligt at ændre farven på blomster?

Ifølge forskning omfatter pigmenter i planter klorofyl, carotenoider, flavonoider og betalainer, der er ansvarlige for vegetative farver i blomster. Det første giver grønt, det næste giver gult, orange og rødt, mens de to sidste giver mere forskelligartethed som f.eks. blå, lilla og pink.

Hvide kronblade skyldes manglende pigmentering.

Selv om naturen har defineret disse pigmenters funktion, er det muligt at ændre blomsters tonalitet ved hjælp af kapillaritetsprincippet. Dette er den måde, hvorpå planter absorberer vand og andre stoffer gennem rødderne og transporterer dem op til toppen gennem ledende kar.

Dette fysiske fænomen driver væsken opad, så hvis den blandes med farvestof, når den op til toppen og ændrer farven. Det lyder kompliceret, men lad os sætte det i praksis for at forstå det bedre.

Nærbillede af et grønt blad

En metode med grøntsager og frugt til at ændre farven på blomster

Du kan bruge frugter og grøntsager til at skabe en naturlig forandring af blomsters farve. Med rødbeder får du magenta, gulerødder farver orange, du får rødt fra jordbær eller kirsebær, grønt fra spinat og lilla fra brombær.

Det, du skal gøre, er at vælge en af disse ingredienser og tilberede den for at ændre det hvide til andre nuancer. Derefter skal du følge følgende trin.

Pas på! Hvis du arbejder med børn, skal du holde konstant opsyn under alle faser af projektet.

1. Kog frugten eller grøntsagen

Rens og læg den valgte frugt eller grøntsag i en gryde. Kog i 15 minutter, så vandet begynder at tage farve af de naturlige bestanddele. Det er tilrådeligt at fjerne skræl og hakke frugten eller grøntsagen i små stykker for at forkorte kogetiden.

2. Blend

Hvis frugten har en sten, skal du fjerne den. Blend frugtkødet i det vand, du har kogt det i.

3. Bland

Overfør smoothien til en stor beholder. Hvis du synes, den har brug for lidt mere vand, så tilsæt det, indtil du opnår den nuance, du ønsker.

4. Filtrer

Sæt en si eller en sigte i mundingen af en glasvase eller et glas for at filtrere væsken, så der ikke er nogen klumper. Derefter stiller du blomsterne i denne beholder.

5. Pigmentering

Den sidste fase af projektet består i at vente på, at stilkens ledende kar absorberer frugt- eller grøntsagsopløsningen ved hjælp af kapillaritet. Blomsterne vil således få en anden farve. Når transformationen sker, kan du stille blomsterne i en vase med rent vand og se de nye nuancer.

Forskellige farver vand, der kan bruges til at ændre farven på blomster

En anden metode til at ændre farven på blomster

Den nemmeste metode til at ændre farven på blomster er at fylde et glas med varmt vand og tilsætte 20 dråber frugtfarve. Når du stiller blomsterne i vanet, skal du beskære stænglerne, så det farvede vand kan suges op.

Processen tager normalt et par timer. Nogle blomster har endda brug for op til en dag til at ændre deres pigmentering. Du nyder mere af effekten ved at udføre forsøget i en glasvase, da du ud over de farvede kronblade ser det farvede vand.

Som ved metoden med naturlige ingredienser skal du, når farveændringen er opstået, fjerne væsken fra vasen og give blomsterne rent, frisk vand. Tilsæt evt. lidt sukker eller en smule vodka, så blomsterne ikke visner så hurtigt.

Hvis du prøver at blande flere kunstige farvestoffer, kan du få mørke og ret originale nuancer.

Skader det blomsterne?

At ændre blomsternes farve påvirker ikke planten, så længe du bruger spiselige farvestoffer eller naturlige, ikke-toksiske elementer. I andre tilfælde vil stænglen fungere som et filter, der forhindrer passage af giftstoffer. Men da den i dette eksempel bliver beskåret, trænger pigmenterne ind uden problemer.

Nogle mennesker maler blomster med spraymaling, der udelukkende er beregnet til farvning af grøntsager. Hvis du foretrækker denne mulighed, skal du spørge blomsterhandleren, hvilken der er egnet til arten, og følge producentens anvisninger. På denne måde vil processen ikke have nogen skadelige virkninger på dig eller på blomsten.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.