10 planter med orange blomster og deres pleje

Æstetik, elegance og glæde er nogle af de virkninger, som man opnår ved at have planter med orange blomster.
10 planter med orange blomster og deres pleje

Skrevet af Jonatan Menguez

Sidste ændring: 08 februar, 2023

Orange er en særlig farve. Den er forbundet med stærke følelser, såsom glæde, optimisme og varme. At opnå tilstedeværelsen af denne nuance gennem vegetation bringer vitalitet og energi til hjemmet. Derfor er det muligt at bruge planter med orange blomster.

Desuden er det en nuance med meget lysstyrke, men uden at nå den røde styrke. Den kan kombineres med en bred vifte af nuancer, blandt hvilke blå, hvid og beige skiller sig ud.

Med en række anbefalinger kan farven opnås gennem blomster. Med lidt simpel pleje er det muligt at vedligeholde dem hele året.

Hvorfor have planter med orange blomster?

Farven orange er ifølge psykologien forbundet med følelser af entusiasme og glæde. Desuden passer dens stærke og markante nuance godt til omgængelige væsener. Aktive og originale personligheder er godt forbundet med denne farve.

Fra et åndeligt perspektiv forbinder nogle østlige kulturer orange med oplysning. Det er en af de vigtigste farver i buddhismen, hvilket er grunden til, at munkene bærer den i deres tøj. I hinduismen er den knyttet til guddommen Krishna og til vejen til perfektion.

Betydning af farven orange i hjemmet

For den kinesiske filosofi om feng shui tyder tilstedeværelsen af orange i omgivelserne på eufori, sensualitet og stærke følelser. Dette skyldes dens nærhed til den rødlige nuance og dermed til et så vigtigt element som ild. Derfor er det tilrådeligt at inkludere det i rum med sociale relationer, såsom stuen.

Desuden er orange en farve, der kan kombineres på forskellige måder. For eksempel med et blødt område som beige, grå eller hvid. Imidlertid er dens modsatte farve, blå, en af de mest valgte til at generere en dyb kontrast i indretningen.

Denne kombination genererer en meget munter dynamik, så den er ideel til børneværelser. Det er vigtigt at inkorporere orange på subtile måder på grund af dens styrke og slående egenskaber. En perfekt måde er gennem planter med orange blomster.

Tegning af en budhistisk munk

Udforsk, hvordan du passer disse planter med orange blomster

De arter, der giver en orange nuance gennem deres blade eller blomster, er meget varierede. Nogle egner sig bedre til indendørs miljøer og andre til terrasser eller haver. For at vide, hvilken plante der passer bedst til det ønskede rum, er det praktisk at gennemgå dens egenskaber og pleje.

1. Croton

Den første mulighed er en trefarvet variant, som altid vil bringe muntre og optimistiske toner med sig. Codiaeum variegatum, bedre kendt som croton, er en art, hvis blade har et af de mest farverige, varierede og slående sortimenter til interiører. Dens tilstedeværelse forvandler miljøer til lysende og behagelige rum.

Den giver orange, men også grønne, rødlige og gullige farver, hvilket gør den til et ideelt valg til stuer, gangarealer og soveværelser. Plejen af den er enkel. Den kræver masser af sollys, men ikke direkte sollys.

På den anden side er det vigtigt at holde den væk fra varmeapparater, ovne og alle apparater, der udstråler varme. De påvirker dem nemlig på en særlig måde.

Croton plante

2. Vanda orkidéer

Dette er en gruppe af arter inden for orkidéfamilien. Vanda er et elegant og æstetisk valg, hvis orange udgave er ideel til garager, verandaer, terrasser eller overdækkede terrasser.

Orkidéer har tropisk oprindelse, så de har brug for godt sollys, men ikke direkte sollys. For at holde blomsterne lyse anbefales det at opnå et fugtigt miljø ved hyppig vanding.

3. Kalanchoe

Slægten kalanchoe er meget bred. Den består af mere end 100 arter.

Den er kendetegnet ved sin modstandsdygtighed, selv over for direkte sollys. At få en orange variant af kalanchoe garanterer tilstedeværelsen af orange både indendørs og udendørs. Det skyldes, at dens alsidighed gør den tilpasningsdygtig til begge miljøer, mens dens minimale pleje gør det muligt at have blomster i store dele af året.

4. Guzmania

Et valg af tropisk oprindelse, der bringer originalitet og glæde til miljøerne. For at vokse sundt har guzmaniaen brug for tempererede rum med temperaturer på mellem 15 og 20 grader Celsius.

Vær særlig opmærksom på, at den ikke får direkte sollys fra vinduer. Det kan brænde dens blade.

Guzmania er eksempel på planter med orange blomster

5. Clivia er en af de bedste planter med orange blomster

Med en årlig blomstring i rene orange nuancer vækker Clivia interesse, glæde og vitalitet i indendørs og udendørs rum. Den udmærker sig ved sin alsidighed, da den enkle pleje, som den kræver, gør den ideel til ethvert miljø. Ligesom andre arter kræver den oplyste omgivelser, selv om den ikke klarer sig godt i direkte sollys.

6. Ildkrone

Det er en slægt med hundrede arter, der er kendetegnet ved at vokse i varme klimaer, så den anbefales mest i udendørs haver. For at give anledning til dens smukke blomster i løbet af sommeren er der også brug for en fugtig og veldrænet jord.

7. Stedmoderblomster er smukke planter med orange blomster

Disse hybridplanter har en stor variation, med blomster i forskellige farver. På grund af deres æstetik anvendes de ofte som prydplanter.

Stedmoderblomster er flerårige planter, hvis karakteristiske blomster ses i foråret. For at de kan vokse, har de brug for sol, dog ikke fuld sol, og fugtig jord.

8. Tulipaner

En af de arter, der er mest forbundet med foråret, er tulipanen. Selv om der findes muligheder med farver af alle slags, er de orange blomster meget specielle i denne slægt.

Blomstringen sker efter plantning af løg om efteråret, med næsten fuld soleksponering og en jord med mellemliggende fugtighedsforhold.

Orange tulipaner

9. Morgenfrue

En orange variant med gullige nuancer er morgenfrue (som ses på forsidefotoet). Blomsterne på denne art minder om farven på ild og er mere velegnede til haven. Den kan komme frem fra frø og har en årlig vækst under forhold med masser af sollys og gennemsnitlig luftfugtighed.

10. Tallerkensmækker

Et andet alternativ til sommeren er Tropaeolum majus, bedre kendt som tallerkensmækker. Det er en prydplante med oprindelse i Amerika, som blomstrer i sommermånederne og holder sig til efteråret. Dyrkningen er velegnet til haven og kræver et par timers skygge om dagen.

Nytteværdien af planter med orange blomster

Blomster med denne farve kan fås gennem indendørs eller udendørs eksemplarer. Begge muligheder har dybe betydninger for atmosfæren og energien i hjemmet.

Dyrkning af sådanne planter muliggør nye dekorative kombinationer. Samtidig tilføjer de åndelighed til rummet.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Tian, Xiangyu et al. “Comparative and Evolutionary Analyses on the Complete Plastomes of Five Kalanchoe Horticultural Plants.” Frontiers in Plant Science 12 (2021): n. pag. Disponible en: https://doi.org/10.3389/fpls.2021.705874
  • SINGER R. B,  MORFOLOGÍA FLORAL Y POLINIZACIÓN DE ORQUÍDEAS: EL SEGUNDO LIBRO DE CHARLES DARWIN. Acta Biológica Colombiana [Internet]. 2009;14( ):337-349. Recuperado de: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=319028030009
  • Arora, Disha, Anita Rani, and Anupam Sharma. “A Review on Phytochemistry and Ethnopharmacological Aspects of Genus Calendula.” Pharmacognosy Reviews July 2013: 179–187. Disponible en: https://doi.org/10.4103/0973-7847.120520
  • Romeu C, González T. A, , Martin A.  Reseña de “Lantana camara L. Algunas características y propiedades”. Fitosanidad [Internet]. 2001;5(3):29-33. Recuperado de: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=209118262006

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.