Er det sikkert at bruge brintoverilte til at rense munden eller tandbørsten?

Du har måske hørt, at hydrogenperoxid er godt til at pleje din mund eller rense din tandbørste. Men er det sikkert at bruge?
Er det sikkert at bruge brintoverilte til at rense munden eller tandbørsten?
Vanesa Evangelina Buffa

Skrevet og kontrolleret af tandlæge Vanesa Evangelina Buffa.

Sidste ændring: 22 februar, 2024

Det er almindeligt at høre råd eller finde hjemmelavede opskrifter på internettet, der fremmer brugen af brintoverilte til at rense munden eller tandbørsten. Begrundelsen er, at dette stof har desinficerende, antiseptiske og blegende egenskaber, der kan bruges i mundhulen.

Men ikke alle fordelene ved denne væske er gavnlige i munden. Selv brugen derhjemme kan indebære visse risici. I denne artikel vil vi præcisere, hvad hydrogenperoxid bruges til, og om det er sikkert for dit helbred at bruge det. Læs med for at lære alt om det.

Hvad er hydrogenperoxid?

Hydrogenperoxid er populært kendt som “brintoverilte”. Det er en kemisk forbindelse med desinficerende, antibakterielle og antivirale egenskaber. Det findes ofte i hjemmets medicinskabe, da det bruges til at rense sår.

Det fås i forskellige koncentrationer. Den, der normalt markedsføres på apoteker, er dog 3%. Når det bruges som anvist af en fagperson, er det generelt sikkert.

Med hensyn til oral sundhed er dets antiseptiske virkning kun gavnlig i specifikke tilfælde. For eksempel kan det supplere behandlingen af parodontitis eller nogle endodontiske procedurer. I andre tilfælde kan det forårsage uønskede skader.

Det er også en aktiv ingrediens i mange produkter, der bruges til tandblegning. Derfor tror nogle mennesker, at det er muligt at bruge det i munden for at forbedre dens udseende. Men som vi vil fortælle dig her, er det ret risikabelt, og resultaterne bliver måske ikke som forventet.

Det er almindeligt at finde anbefalinger om at bruge brintoverilte til at rense munden og tandbørsten. Denne praksis blev mere populær på tidspunktet for coronaviruspandemien for at reducere bakterierne i børstehårene på tandbørsten.

Nu hvor vi ved, hvad hydrogenperoxid er, fortæller vi dig om dets mulige anvendelser i munden og på tandbørsten, og hvor sikre de er.

Brintoverilte og vat
Hydrogenperoxid har visse fordele for mundsundheden. Men det kan være farligt at bruge det derhjemme.

Vi tror også, du vil have glæde af at læse denne artikel: Brug af brintoverilte i hjemmet

Brintoverilte til at rense tandbørsten

Rengøring af tandbørsten er et emne, der bekymrer mange mennesker. At bruge dette forurenede instrument i mundhulen indebærer muligheden for at indtage snavs og bakterier, der kan gøre os syge.

Den daglige eksponering af børsterne for madrester og bakterier, der findes i munden, gør korrekt hygiejne vigtig. Desuden kan tandbørsten blive forurenet med partikler fra omgivelserne, bakterier fra badeværelset eller bakterier, der udvikler sig fra fugt på børstehårene.

Men ifølge American Dental Association (ADA) skal man blot skylle den med en strøm af rent vand og derefter lade den lufttørre i oprejst stilling for at rengøre den ordentligt. Det er ikke nødvendigt med andre antiseptiske eller antibakterielle produkter.

Det er vigtigt at udskifte tandbørsten hver 3. eller 4. måned, eller før, hvis der er tegn på forringelse. Det anbefales også at kassere den, hvis den har været udsat for en smitsom sygdom.

På trods af dette foretrækker nogle mennesker at udføre en mere ekstrem rengøring og sørge for, at deres tandbørste er upåklagelig. Til det formål bruger de antiseptiske midler som klorhexidin, tabletter til rensning af proteser eller kogende vand. Blandt disse muligheder dukker brintoverilte op.

Det er en billig og effektiv mulighed for at desinficere og holde tandbørsten ren. Den består i at nedsænke børstehovedet i et glas med 3% brintoverilte og lade det stå i et par minutter. Derefter skal den skylles og tørre.

Som nævnt er denne type rengøring ikke nødvendig. Men hvis du vælger at gøre det alligevel, anbefales det at gøre det en gang om ugen eller sjældnere. Hvis du er i tvivl om tandbørstens tilstand og renhed, er det altid bedst at udskifte den med en ny.

Anvendelse af brintoverilte til at rense munden

Ud over at rense tandbørsten bruges brintoverilte nogle gange inde i munden. I nogle specifikke tilfælde bruges denne væske af tandlægen til specifikke terapeutiske formål.

Men når det bruges i hjemmet, uden indikation og opsyn fra tandlægen, kan der være negative sundhedseffekter. Betændelse i slimhinderne og skader på tandemaljen, fyldninger og kroner er nogle eksempler.

Her er de måder, hvorpå folk bruger brintoverilte til at rense munden, og hvad du bør vide om det.

Brintoverilte til at rense munden

Hydrogenperoxid, der er en væske, kan bruges til at skylle munden. Men man skal på ingen måde bruge det, bare fordi man kan købe det på apoteket. Dets virkning kan irritere og forårsage forbrændinger på mundslimhinden eller erodere tandoverfladerne.

Tandlægen kan foreslå brugen af dette produkt kombineret med andre ingredienser til at fremstille mundskyllevæsker, som hjælper med at reducere tandkødsbetændelse og parodontitis. Tandlægen vil fortælle patienten, hvilken koncentration og mængde der er passende for at undgå bivirkninger.

Generelt bør koncentrationen ikke overstige 3%. Derfor er det nødvendigt at fortynde det i vand. Derudover skal det forblive i munden i korte perioder.

Hydrogenperoxid hjælper med at bekæmpe gingivitis ved at frigive ilt, hvilket forhindrer udviklingen af anaerobe bakterier, der forårsager sygdommen. Det gør det også muligt at nå svært tilgængelige områder og nedbryde bakterielt plak, selv inde i parodontale lommer.

Der findes også mundskyllevæsker med brintoverilte som en af bestanddelene på markedet. I dette tilfælde bruger du ikke ren hydrogenperoxid, men kombineret med andre ingredienser.

Disse skyllevæsker er normalt indiceret til at vedligeholde og forlænge virkningerne af tandblegningsbehandlinger. Af sikkerhedshensyn er det vigtigt at vælge produkter, der er godkendt af Food and Drug Administration (FDA).

I nyere tid har brintoverilte-mundskyl fået en ny anvendelse. Under coronapandemien foreslog nogle tandlæger, at patienterne skyllede munden med et antiseptisk middel, før de gik til tandlægen.

Det var for at reducere virusmængden i munden og mindske risikoen for infektion. Når alt kommer til alt, er hydrogenperoxid en tilgængelig og billig forebyggende mulighed.

Hjemmelavet tandpasta

Interessen for naturmedicin og kosmetik har været stigende i den senere tid. Blandt de hjemmelavede opskrifter på tandpasta foreslås det ofte at kombinere brintoverilte med natron, indtil den ønskede konsistens er opnået.

Du skal vide, at dette er en af de farligste måder at bruge hydrogenperoxid på i munden. Blandingen slider på tandemaljen og forårsager uoprettelige slidskader, da det ødelagte tandvæv ikke gendannes. Desuden irriterer det tandkødet.

Hydrogenperoxid til at blege tænderne

At opnå et hvidt og strålende smil er et ønske for mange mennesker, der er interesserede i deres munds æstetik. Derfor er tandblegning en af de mest populære tandbehandlinger i dag.

Når tænderne ser gule og plettede ud, er det vigtigt at søge professionel hjælp og få behandlingen udført af en tandlæge. Blegning på klinikken vil give mærkbare resultater og mindske risikoen for uønskede virkninger.

Produkter, der bruges af tandlæger til at blege tænderne, kan indeholde hydrogenperoxid. Det betyder dog ikke, at de bruger hydrogenperoxid købt på apoteket.

Afhængigt af det kliniske tilfælde vil tandlægen vælge den mest passende koncentration til patienten og også behandlingsmetoden. Nogle gange anvendes produktet på kontoret, eller patienten gør det derhjemme i henhold til fagpersonens instruktioner. Begge former kan endda kombineres.

Nu er der mange muligheder for hjemmeblegning på markedet. Mange indeholder hydrogenperoxid i forskellige koncentrationer. Problemet er, at deres resultater normalt ikke er særlig tydelige eller langvarige. Faktisk er der flere risici forbundet med at bruge dem uden opsyn.

Det samme gælder for de hjemmelavede opskrifter, der florerer på internettet. Deres kombination af syreholdige og slibende stoffer – herunder hydrogenperoxid – har en tendens til at slide på tandemaljen. Så i stedet for at gøre tænderne lysere, skader det dem faktisk. Hvis de kommer i kontakt med tandkødet, kan de desuden irritere det.

Risikoen ved at bruge brintoverilte til at rense tandbørsten eller munden

Vi har allerede fortalt dig om de mulige anvendelser af hydrogenperoxid i munden og til at rengøre tandbørsten. Vi har også præciseret, at det mest tilrådelige er ikke at bruge dette produkt, medmindre din tandlæge angiver andet.

Selvom det har egenskaber, der kan bruges til sundhed, skal det bruges med viden og præcision. Ellers kan det forårsage uønskede og risikable helbredseffekter. Nedenstående vil vi fortælle dig om nogle af dem:

 • Det irriterer tandkødet og slimhinderne i munden: Huden i munden er meget følsom. Hyppig eller langvarig eksponering for høje koncentrationer af dette produkt kan forårsage sår eller irritation.
 • Det beskadiger tandemaljen: Hvis man udsætter tandoverfladen for høje koncentrationer af hydrogenperoxid og bruger produktet regelmæssigt eller i lang tid, slides emaljen væk. Når dette beskyttende lag fjernes, oplever folk følsomhed og smerte. Desuden har de større risiko for at få karies i fremtiden.
 • Det kan plette tænderne: I modsætning til hvad man skulle tro, sliber brintoverilte emaljen på overfladen af tænderne. Som et resultat bliver de inderste lag af tanden tydelige og har en gullig farve.
 • Indtagelse af brintoverilte kan være farligt: Det kan være okay at sluge lidt brintoverilte ved et uheld. Men hvis man indtager små doser regelmæssigt, kan det skade slimhinderne i fordøjelseskanalen og føre til mavesår eller ændringer i tarmfloraen.
 • Det beskadiger kroner, fyldninger og tandimplantater: På samme måde som brintoverilte slider på tænderne, kan det beskadige materialerne i fyldninger eller proteser.
Kvinde med delvist bleget og almindeligt smil
Forkert brug af brintoverilte kan resultere i skader på tandemaljen og gule pletter.

Kunne du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: Hvide pletter på tænderne: Hvorfor opstår de?

Brug af brintoverilte til at rense munden og tandbørsten

Hydrogenperoxid har sundhedsmæssige fordele, herunder mundhygiejne, så længe det bruges ansvarligt og kun, når det er nødvendigt. Som sagt hjælper det med at behandle parodontitis og er en nøgleingrediens til tandblegning. Men den lette tilgængelighed kan føre til uhensigtsmæssig brug.

Når det handler om at forbedre din munds sundhed og udseende, er den bedsste løsning altid at søge råd hos din tandlæge. Tandlægens råd vil hjælpe dig med at vælge de produkter, der passer bedst til dine behov, og bruge dem sikkert.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Konidala, U., Nuvvula, S., Mohapatra, A., & Nirmala, S. V. S. G. (2011). Efficacy of various disinfectants on microbially contaminated toothbrushes due to brushing. Contemporary clinical dentistry2(4), 302.
 • Méndez, J., & Villasanti, U. (2020). Uso de peróxido de hidrógeno como enjuague bucal previo a la consulta dental para disminuir la carga viral de Covid-19. Revisión de la Literatura. International journal of odontostomatology14(4), 544-547.
 • Loaiza Aguilar, J. G. (2021). Eficacia de enjuagues bucales de libre venta con peróxido de hidrógeno para el aclaramiento dental.
 • EL HOG, S. E. N., DROG, S., & DE AB, S. 22. INTOXICACIÓN POR SUSTANCIAS DEL HOGAR. PROTOCOLOS DE MANEJO DEL PACIENTE INTOXICADO, 185.
 • Marcos Di Pascua, D. A. Gingivitis ulceronecrotizante aguda.
 • Ruiz, A. B., Rodríguez, S. A. G., Carvajal, M. D. L. Á. A., de Oca, M., Rivas, D. E. G., & Pulido, J. I. R. Peróxido de hidrógeno como coadyuvante en la terapia periodontal.
 • Baltazar Ruiz, A. (2021). Actividad antimicrobiana in vitro de un gel a base de peróxido de hidrógeno contra Aggregatibacter actinomycetemcomitans (Doctoral dissertation, Universidad Autónoma de Nuevo León).
 • Charcopa Bone, K. E. (2011). Irrigación en endodoncia (Bachelor’s thesis, Universidad de Guayaquil. Facultad Piloto de Odontología).
 • Frías Mena, S. G. (2016). Efecto del blanqueamiento dental en la rugosidad del esmalte: análisis comparativo in vitro entre peróxido de hidrógeno y peróxido de carbamida (Bachelor’s thesis, Quito: UCE).
 • Begazo Gavilan, B. F. (2020). Blanqueamiento dental a base de peróxido de hidrógeno al 35%.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.