Få styr på urininkontinens naturligt

Før du går i seng, gå på toilettet. Hvis du er ved at hoste eller nyse eller ved, at du skal løfte noget tungt, spænd din PC muskler for at forhindre vandladning.
Få styr på urininkontinens naturligt
José Gerardo Rosciano Paganelli

Bedømt og godkendt af læge José Gerardo Rosciano Paganelli.

Sidste ændring: 30 juli, 2023

Urininkontinens, ufrivillig vandladning, betyder, at man ikke er i stand til at holde sig. Det forekommer ved forskellige stadier i livet og er mere almindeligt hos kvinder. I denne artikel kan du lære, hvordan du naturligt kontrollerer det.

Årsager og former for urininkontinens

Urininkontinens er meget mere end at dryppe lidt i bukserne, når man nyser, hoster, griner eller løfter noget tungt. Det er et hygiejnisk problem, der ofte påvirker patienten psykisk og reducerer livskvaliteten. Det er ikke en sygdom i sig selv, men det er et resultat af ændringer i blæren, som er almindeligt ved mange sygdomme.

Dette problem kan opstå på et hvilket som helst tidspunkt i livet og hos begge køn. Det forekommer dog hyppigst hos kvinder, især under graviditet og i overgangsalderen. Det skyldes, at det interne tryk i blæren er større end i urinrøret. De forskellige former for urininkontinens er:

Presserende inkontinens

Det er når vandladningen er ufrivillig og er forbundet med en trang til at skulle tisse. Det sker, når de sensoriske impulser i væggene på blæren ikke reagerer i tide, eller som et resultat af hyperaktivitet i området.

Overfyldt inkontinens

Denne form for inkontinens opstår, når blæren udvides, fordi den er fyldt med urin enten på grund af en blokade i urinrøret, en godartet forstørrelse af prostata (hos mænd) eller en neurologisk skade fra en rygmarvsskade, operation eller dissemineret sklerose.

Oversigtstegning over blaere

Psykogen inkontinens

Dette er relateret til ekstern sensorisk stimuli såsom koldt vand, stærke følelser som frygt eller angst og forbier eller manier.

Neurologisk inkontinens

Denne type skyldes ændringer i urinfunktion og forårsages af problemer med nervesystemet. Det er almindeligt hos dem, der haft slagtilfælde, Parkinsons sygdom, multipel sklerose og rygmarvsskader.

Hjemmemidler mod urininkontinens

Opskrift nr. 1

Ingredienser

 • 2 spiseskefulde fennikel
 • 1 kop vand

Vejledning

Kog vandet med fennikel i 5 minutter og lad det køle af. Drik en kop om dagen.

Opskrift nr. 2

Ingredienser

 • 1 håndfuld hindbærblade
 • 1 kop vand

Vejledning

Kog vandet med blandende i 5 minutter. Drik en kop om dagen. Denne opskrift er god for dem, der har brug for at styrke deres bækkenbund.

Hinbaer og glas med hindbaervand

Opskrift nr. 3

Ingredienser

 • 1 helt hvidløg (ikke et fed)
 • 1 håndfuld hvidtjørn blomster
 • 2 liter vand

Vejledning

Knus hvidløget og lav en te med hvidtjørn blomsterne og lad det trække i 15 minutter. Si det og put det i et badekar med varmt vand og tag et bad.

Opskrift nr. 4

Ingredienser

 • 1 spiseskefuld bearberry blade (Hede-Melbærris)
 • 1 liter te

Vejledning

Tilsæt bearberry bladene til teen. Drik en kop hver tredje time (ikke mere end 5 gange om dagen). Dette middel kan ikke bruges af mennesker med nyrebetændelse.

Tips og teknikker mod urininkontinens

Tag et varmt, siddende bad

Sæt dig ned, spænd dine bækkenmuskler og bliv ved i 5 sekunder. Slap af i 10 sekunder og spænd igen. Gentag denne øvelse 10 gange om dagen.

Lav kegeløvelser

Disse øvelser udføres ved at spænde i pubococcygeus (PC) musklen. Hver gang du tisser, stop strålen ved at spænde i PC musklen, forstæt derefter med at tisse. Gør det gentagne gange indtil din blære er tom.

BEMÆRK: Du bør ikke træne med en fuld blære mere en 2-3 gange om måneden. Men hvis du ønsker at udføre disse øvelser oftere, kan du gøre det med en tom blære og simulere, at du tisser.

Undertryksøvelser

Stå med benene i hoftebredde og skub dit bækken fremad. Bøj lidt i knæene og hæv håndfladerne. Spænd i maven tre gange med korte vejtrækninger. Når du ånder ud, gør det langsomt. Fyld dine lunger helt op. Gentag denne procedure to gange.

Find frem til årsagen

Hvis det skyldes stress, nerver eller en urinvejsinfektion så ved du nu, hvordan du kan behandle det.

Kvinde der sidder paa toilettet

Undgå visse fødevarer

Undgå fødevarer såsom tomatsovs, chokolade, majssirup, sukker, honning, chili, karry og alt andet krydret mad, da det kan irritere blæren. Det samme gør sig gældende for kaffe, sodavand og te.

Reducer ikke dit vandindtag

Det er en typisk fejl, som mange mennesker med urininkontinens begår, da de vil undgå at tisse i bukserne. Dette kan dog føre til dehydrering og have andre alvorlige konsekvenser for nyrene.

Tab dig

Fedme går hånd i hånd med mange problemer, og et af dem er inkontinens. Når du er overvægtigt, kan dine muskler ikke trække sig ordentlig sammen, herunder bækkenet.

Kvinde med trang til at tisse

Forebyggelse

Før du går i seng, gå på toilettet. Hvis du er ved at hoste eller nyse eller ved, at du skal løfte noget tungt, spænd din PC muskler for at forhindre vandladning. Gå på toilettet før du forlader huset. Brug underbukser der er nemme at tage af og tag et ekstra par med, i tilælde af at uheldet er ude. Prøv at tømme din blære helt hver gang du går på toilettet.

Prøv at tisse selvom du ikke føler at du skal, så du lærer din krop, hvordan det er at tisse igen. Hold dig ikke. Når du føler at du skal, gør det. Ellers kan der udvikle sig infektion i blæren eller lukkemusklen kan svækkes.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Meldaña Sánchez, A., Hermida Guitierrez, J., and Sánchez Chapado, M. (2006). Fisioterapia en la incontinencia y prolapsos urogenitales. ATLAS de Incontinencia Urinaria y Suelo Pélvico 343–364.
 • García-Sánchez, E., Rubio-Arias, J.A., Ávila-Gandía, V., Ramos-Campo, D.J., and López-Román, J. (2016). Efectividad del entrenamiento de la musculatura del suelo pélvico en el tratamiento de la incontinencia urinaria en la mujer: una revisión actual. Actas Urológicas Españolas 40, 271–278.
 • Tero Kontiokari et al. (2003). “Dietary factors protecting women from urinary tract infection”, The American Journal of Clinical Nutrition, Volume 77, Issue 3, 1 March 2003, Pages 600–604.
 • Jeanne Trill et al. (2017). “Uva-ursi extract and ibuprofen as alternative treatments of adult female urinary tract infection (ATAFUTI): study protocol for a randomised controlled trial”, Trials. 2017; 18: 421.
 • Robles, J. E. (2006, August). La incontinencia urinaria. In anales del sistema sanitario de navarra (Vol. 29, No. 2, pp. 219-231). Gobierno de Navarra. Departamento de Salud. http://scielo.isciii.es/scielo.php?pid=S1137-66272006000300006&script=sci_arttext&tlng=pt
 • Esteban, J. A., Longoni, T., González, M. M., & Isasa, M. T. (n.d.). Valor nutritivo y propiedades funcionales del hinojo Foeniculum vulgare. https://www.researchgate.net/profile/Tommaso_Longoni/publication/276274920_Nutritional_value_and_funcional_proprieties_of_Fennel_Foeniculum_vulgare/links/5554a51508ae980ca60a5ad0
 • Kegel, A. H. (1948). Progressive resistance exercise in the functional restoration of the perineal muscles. American journal of obstetrics and gynecology, 56(2), 238-248. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/000293784890266X

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.