Det vidste du ikke om snorken

Vidste du, at snorken er arveligt? 70% af dem, der snorker, gør det mere eller mindre regelmæssigt, fordi de er født med det.
Det vidste du ikke om snorken

Sidste ændring: 29 november, 2018

“Jeg snorker ikke”. “Jeg kan ikke sove, fordi min mand snorker”. “Jeg bliver nødt til at vække min partner, så hun stopper med at snorke”. Du har sikkert hørt, læst eller sågar selv sagt alle disse ting, ikke? Lydene vi laver, imens vi sover, er temmelig underlige, så det er nok godt at lære lidt mere om dem. I den følgende artikel vil vi forklare et par interessante facts om snorken.

Det vidste du ikke om snorken

Du ved sikkert, at mennesker der sover med hovedet opad er mere tilbøjelige til at snorke, end mennesker der sover på siden eller maven. Læs med her for at lære endnu mere om snorken .

Forskere har opdaget, at der er tre hovedfaktorer, der bestemmer, om en person snorker eller ej. De kan udvise en, to eller alle tre af disse faktorer. Folk snorker normalt fordi:

Så hvis du ikke vil lyde som et næsehorn eller en flodhest, imens du sover, start med at være opmærksom på din kost, dyrk motion, stop med at ryge og prøv at drikke mindre vin til aftensmaden. Ved at ændre disse vaner, vil du ikke kun holde op med at snorke, men vil også generelt forbedre din livskvalitet.

Person der snorker oversigtstegning

En anden mulig årsag til din mands eller kærestes snorkeproblem er allergier og andre luftvejsproblemer. Det er derfor, de måske snorker mere om vinteren eller foråret end om sommeren. Vi har en tendens til at være mere syge, når det er koldt udenfor (for eksempel stoppet næse), mens f orårsblomster og varmere dage fører til mere pollen og sæsonbestemte allergier. Det skaber alt sammen “en perfekt nattestorm”, der kan blive meget værre, hvis vi tilføjer en af de tre ovennævnte faktorer.

Lyden fra en persons snorken kan være imellem 50 og 100 decibel. Det kan lyde smule absurd, men det er den samme mængde larm, et trykluftsbor laver. Dette giver dig helst sikkert lyst til at stå op og gå ind i et andet rum, hvis din partner snorker! Det er ligesom at have en byggeplads lige ved siden af.

Læs også:

Sådan kan du stoppe din snorken med fem naturmidler

Vidste du, at der findes sådan noget som en snorkeforening? Denne institution findes i England (de må snorke en del derovre). I følge denne organisation kan det, at sove sammen med en der snorker, få dig til at miste op til to års søvn i løbet af dine levetid og forårsage problemer som søvnapnø, humørsvingninger, irritabilitet, koncentrationsproblemer og mareridt. Problemet kan endda ende med en skilsmisse. Hvis en person i et forhold snorker, er parret faktisk mere tilbøjelig til at gå fra hinanden (endnu en grund til at sove i forskellige soveværelser, ifølge menneskerne i spidsen for denne bevægelse).

Næste gang du ser dine forældre til søndagsmiddag, spørg dem om de snorker. Hvorfor? Fordi snorken er arveligt. Halvfjerds procent at mennesker der snorker, har forældre der også snorker samt andre nære familiemedlemmer såsom onkler, tanter eller bedsteforældre.

Lille dreng der snorker i bilen

Det fleste mennesker tror, at mænd snorker mere end kvinder, og det er 100% sandt. Men forskellen er ikke så stor, som du måske tror. 40% af mænd snorker, hvorimod 30% af kvinder gør det samme. Så hæng ikke din kæreste eller mand ud for at snakke foran hans familie. Måske snorker du også!

Her er lidt flere tal: 45% af voksne snorker mindst en gang om ugen, og 25% af dem snorker mellem to og tre gange om ugen. Et anden interessant fact viser, at mange mennesker nægter at “acceptere” det faktum, at de snorker. Som om de selv kan høre, om de snorker eller ej, imens de sover! Eller måske snorker de så højt, at de vækker sig selv.

Hvis du har små børn og en af dem snorker meget om natten, gå til en læge. Dette kan være et tegn på hyperaktivitet eller ADHD. Hvis de kun snorker engang imellem, kan det skyldes tilstoppet næse eller at de bare er trætte fra dagens aktiviteter. Nogle mennesker snorker selv når de er babyer, selvom du knapt nok kan høre den lyd de laver. Når de bliver ældre, vil lyden blive højere.

Selvom der ikke er nogen klar sammenhæng mellem oprindelsesland og snorken, så har forskere bekræftet, at italienere snorker mere end nogen anden europæisk nationalitet. Hvis du er ved at gøre klar til at tage en tur til dette smukke land, kan det være du har lyst til at tage nogle ørepropper med eller sikre dig, at væggene i dit hotelværelse er gode og tykke.

Oversigtstegning over en der snorker

En utilsigtet opdagelse viste, at sang mindsker snorken om natten. Denne opdagelse blev gjort af en britisk kordirektør, der led under sin mands snorken i mange år. Hun foreslog, at han startede med at synge 20 minutter om dagen og tog kontakt til en læge, der foreslog andre supplerende aktiviteter. De udførte så en 3 måneder lang undersøgelse med 20 frivillige, og resultatet var forbløffende. Vokale øvelser forbedrer og styrker dit stemmebånd og din hals, hvilket forbedrer luftgennemstrømningen og afholder dig fra at snorke.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.