Undgå dette, hvis du har en overaktiv blære

At undgå overdrevet indtag af vand er et af de åbenlyse trin til at håndtere dette problem - men der er også bestemte fødevarer, som du bør undgå, hvis du har en overaktiv blære.
Undgå dette, hvis du har en overaktiv blære
José Gerardo Rosciano Paganelli

Skrevet og kontrolleret af læge José Gerardo Rosciano Paganelli.

Sidste ændring: 26 august, 2022

En overaktiv blære lader urin slippe ud på et hvert tidspunkt uden nogen form for advarsel.

Det er et problem, som kan være mere end generende. Den gode nyhed er dog, at det er et problem, som vi kan løse, hvis vi behandler det tidligt og korrekt.

I denne artikel vil vi se på fødevarer, du bør undgå, hvis du satser på at kunne håndtere dette problem.

Dette bør du vide om en overaktiv blære

Mand skal tisse

Før vi ser på, hvordan vi skal håndtere dette problem, er det en god idé af vide en smule omkring det. En overaktiv blære, også kendt som en “hyperaktiv blære”, påvirker mange. Nogle, som døjer med to eller flere af de følgende symptomer, kan lide af en overaktiv blære:

 • At urinere mere end 8 gange om dagen og to gange om natten (uden at have drukket overdrevne mængder væske).
 • Stærk og tilbagevendende lyst til at gå på toilettet.
 • Tab af væske efter at have urineret.

Flere forskellige tilfælde kan være på grund af mangel på blærekontrol. Selvom de følgende ting er de hovedsaglige syndere:

 • Nerver
 • Stress
 • Overdreven indtagelse af kaffe
 • At drikke meget store mængder vand

Derudover relaterer omrking 20% af tilfældende til en neruologisk tilstand, såsom Parkinsons, hjernetumor eller  spina bifida.

Personer, som døjer med en overaktiv blære, kan ende med at føle sig ude af stand til at tage del i bestemte aktiviteter. Ligeledes føler de måske en form for skam over deres tilstand.

Det pludselige behov for at gå på toilettet og urinlækager “på vej” kan forårsage social isolering og problemer på arbejdet. Trods alt er det sandsynligt, at personen, der døjer med det, ender med at dedikere en masse mental energi til at bekymre sig om problemet.

Fødevarer, man bør undgå, hvis man har en overaktiv blære

Flere behandlinger er tilgængelige for denne tilstand.

 • Nogle er ordineret af en medicinsk professionel, såsom en botox indsprøjtning.
 • Andre er relateret til daglige vaner. Disse indebærer fysiske øvelser til at styrke underlivet og en kost, som skærer ned på bestemte drikkevarer og typer te.

Hvis du er en af de mange personer, der døjer med en overaktiv blære, anbefaler vi, at du undgår de følgende fødevarer:

Krydrede fødevarer

Indiske saucer, mexikanske retter, asiatisk mad, stærk chili… De kan alle være lækre, men de kan også forårsage problemer, når det kommer til helbredet af din urinvej.

Tænk bare: hvis det får din mund til at brænde, når du spiser dem, vil de så ikke bare gøre det samme ved indersiden af din blære? Svaret er ja!

Krydrede fødevarer vil forværre symptomerne på denne tilstand. Det er derfor, vi anbefaler, at du undgår dem helt eller prøver at mindske mængden, du anvender, når du laver mad.

Sukkerrige fødevarer

Slik – ligesom andre fødevarer, der indeholder en stor mængde sukker – kan være skadelige for dit helbred. Det samme kan siges om desserter, som indeholder kunstige sødemidler i stedet for sukker.

De øger alle behovet for at urinere og irriterer blæren. Derudover er de en kilde til store mængder kalorier.

Af denne årsag er det en god idé af undgå slik, småkager, kager og andre søde sager. Hvorfor ikke prøve at spise flere friske og tørrede frugter i stedet? De er et glimrende, velsmagende og sundt alternativ.

Kaffe

Kaffe

Koffein har flere negative effekter på kroppen, som er værd at nævne. For eksempel forårsager det hyperaktivitet i hjernen, hjertet og blæren.

Det er derfor, at drikke for meget kaffe, får blæren til at overarbejde. Derefter forværrer det symptomerne på en overaktiv blære.

Kaffe er dog ikke den eneste gængse drikkevare, som kan øge mængden af urin, som blæren skal udskille på daglig basis. Udover det er sodavand (især cola), bestemte typer te og varm kakao også syndere.

Blåbær og citrusfrugter

Der er ingen tvivl om, at blåbær er gode for dit helbred, dit blod og dit hjerte. Derudover er de højt anbfalet til personer, der døjer med højt blodtryk og diabetes. De er også et godt middel til at bekæmpe urinvejsinfektioner.

En af bivirkningerne, som de kan have, er at forværre symptomerne på en overaktiv blære. Syren, der er i disse små bær, gør, at vi oftere går på toilettet.

Udover det bør vi også undgå citrus eller syrlige drikkevarer, såsom appelsinjuice, grapefrugt osv., selvom deres store indhold af C-vitaminer gør dem til fremragende boostere af dit immunforsvar.

Til de personer, der lider af urininkontinens, er disse frugter ikke anbefalet. Det skyldes, at de indeholder elementer, som irriterer blæren yderligere.

Alkohol

Alkohol

Derudover kan alkohol have et ton af bivirkninger, især når det drikkes i overdrevne mængder. Og eftersom det er et kraftfuldt vanddrivende middel, er én af disse effekter, at det irriterer blæren.

For eksempel, hver gang du drikker en øl, indtager du tydeligvis væske. På samme tid øger den alkohol, der er i øl, dog det arbejde, blæren skal udføre. Det betyder, blæren skal arbejde hurtigere for at udskille væske.

Ulig øl er et glas vin om dagen dog anbefalet til personer med en overaktiv blære. Det skyldes, at det ikke har den samme nyre-stimulerende effekt, som øl. Derudover har det en masse gode fordele for kredsløbet.

Tomater

Tomater en en meget syrlig frugt. Det er derfor, de har en mulig skadelig effekt på vores blæres og urinvejs helbred. Udover det indeholder de en stor mængde vand og har en stærk vanddrivende effekt.

Hvis du spiser tomater tilberedt, er det endnu værre, især hvis tomaterne er indtaget i form af en sauce. Det skyldes, at mange personer tilsætter sukker til saucer for at “maskere” den let syrlige smag. Som vi nævnte ovenstående, anbefales sukkerrige fødevarer ikke til personer med inkontinens.

En god teknik til at lave en lækker sauce med lavt indhold af sukker er at tilsætte rå revet gulerod. Du kan også prøve at tilsætte en lille smule fløde, mælk eller endda natron til blandingen.

Alt dette vil hjælpe med at modvirke den naturlige syre i tomaterne.

Hovedsaglig rettighed til billeder wikiHow.com


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Eduardo Martínez, A., José, L., Ruiz, C., Luis Gómez, P., Miguel Ramírez, B., Francisco Delgado, O., … de Estudio Cooperativo, G. (2009). Prevalencia de incontinencia urinaria y vejiga hiperactiva en la población española: Resultados del estudio EPICC. Actas Urológicas Españolas. https://doi.org/10.1016/S0210-4806(09)74117-8
 • Perales Cabanas, L., & Jiménez Cidre, M. (2002). Vejiga hiperactiva. Archivos Espanoles de Urologia.
 • Castro, D., Espuña, M., Prieto, M., & Badia, X. (2005). Prevalencia de vejiga hiperactiva en España: Estudio poblacional. Archivos Espanoles de Urologia. https://doi.org/10.4321/S0004-06142005000200006

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.