Disse 7 faktorer kan føre til livmoderhalskræft

Selv om der ikke er fundet en direkte sammenhæng, kan en stillesiddende livsstil sammen med usund kost føre til en ophobning af giftstoffer i kroppen, der kan øge produktionen af kræftceller.
Disse 7 faktorer kan føre til livmoderhalskræft

Sidste ændring: 26 august, 2022

Livmoderhalskræft rammer kvinde overalt. Det er forårsaget af en unormal vækst af celler i livmoderhalsen, som danner tumorer, der bliver ondartede. Disse 7 faktorer kan føre til livmoderhalskræft, læs mere nedenfor!

På trods af lægevidenskabens evne til at opdage og behandle denne form for kræft, er den stadig den fjerde hyppigste dødsårsag blandt kvinder i alderen 30 til 59.

Hovedparten af tilfældene er direkte forbundet med Human Papiloma Virus (HPV), men man har også undersøgt andre faktorer.

Disse faktorer kan føre til livmoderhalskræft

Mange mennesker ved desværre ikke, alle de faktorer, der kan føre til livmoderhalskræft. Her er 7 faktorer, der er blevet forbundet med udviklingen af livmoderhalskræft. Lad os sammen tage et nærmere kig på det:

1. Human papilloma virus (HPV)

HPV vaccine

98% af de præcancerøse læsioner, der udvikles ved livmoderhalskræft er forbundet med visse typer af Human papilloma virus.

Mænd kan bære virussen og kan overføre den til kvinder under samleje.

Den mest effektive metode til at forebygge HPV er ved at blive vaccineret. Vaccinen gives i alderen mellem 9 og 45 i tre doser.

2. Sexualundervisning

Seksuel aktivitet i en tidlig alder kan øge risikoen for HPV, da unge piger ofte ved mindre om, hvad HPV er og hvordan de skal forebygge det. Meget unge pigers livmoder er desuden ikke fuldt udviklet. Det gør den mere sårbar over for virus og andre sygdomme.

Seksualundervisning i en tidlig alder er nøglen til at anerkende denne type risiko, og andre konsekvenser, der kan påvirke en kvindes helbred.

3. Tobaksrygning

Kvinde der ryger

Rygning er ikke kun den største årsag til lungekræft men spiller også en stor rolle i forekomsten af andre typer kræft.

Kvinder, der ryger dagligt, har en fire gange så stor risiko for at udvikle kræft i livmoderhalsen som ikke-rygere.

Dette skyldes de skadelige stoffer i tobak, som fremskynder væksten af celler, der bliver til kræft.

4. Langvarig brug af p-piller

Selvom der er en minimal risko på grund af alle de fremskridt, der er sket inden for prævention som piller, kan mange års brug øge din risiko for kræft.

Dog er modsiger forskerne hinanden på dette område.

5. En stillesiddende livsstil

Kvinde der spiser sandwhich og popkorn

Kvinder, der er overvægtige og har en stillesiddende livsstil er mere tilbøjlige til at få kræft senere.

En stillesiddende livsstil forårsager problemer med blodomløbet og forøger risikoen for at få en infektion.

Desuden  får det overskydende fedt og giftstoffer svulsterne til at vokse,og gøre tingene endnu værre.

6. Klamydiainfektion

Klamydia er en almindelig bakterie, der kan inficere det kvindelige forplantningssystem. Den overføres gennem seksuel kontakt og er en årsag til ufrugtbarhed, da infektionen inflammerer bækkenregionen. Dette kan påvirke frugtbarheden.

Efter en blodprøve blev det konstateret at kvinder, der har eller har haft en klamydiainfektion har en højere risiko for livmoderhalskræft end dem, der aldrig har haft infektionen.

De fleste kan ikke mærke, at de har klamydia. En infektion påvises normalt med en underlivsundersøgelse.

7. Kræft i familien

Ung og aeldre kvinde ansigt til ansigt

Som med andre typer af kræft kan livmoderhalskræft skyldes genetiske faktorer.

Kvinder med en familiehistorie med livmoderhalskræft har to eller tre gange større risiko for at udvikle sygdommen end dem uden.

Flere eksperter har mistanke om at tendensen til at udvikle livmoderhalskræft i familier skyldes en arvelig tilstand, der gør immunsystemet mindre i stand til at bekæmpe HPV.

Regelmæssige undersøgelser er den bedste måde at forhindre denne sygdom.

Vaginale udstrygninger (celleprøve) og HPV-test er nøglen til tidlig diagnosticering og behandling.

Hvor mange af disse faktorerer der kan føre til livmoderhalskræft kender du i forvejen?


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.