Fedt i urinen: Mulige årsager og hvad man skal gøre

Fedt i urinen er et tegn, som ikke bør overses. Normal urin bør ikke indeholde olieagtige elementer, men bør være helt flydende.
Fedt i urinen: Mulige årsager og hvad man skal gøre
Leidy Mora Molina

Bedømt og godkendt af sygeplejerske Leidy Mora Molina.

Skrevet af Edith Sánchez

Sidste ændring: 01 marts, 2023

Tilstedeværelsen af fedt i urinen er ofte en indikator for, at der er noget galt. Nogle gange er det resultatet af indtaget mad, men det kan også være et tegn på sygdom.

Urin giver meget vigtige parametre til at overvåge en persons sundhedstilstand. Derfor er det tilrådeligt at være opmærksom på enhver ændring i dens farve, lugt eller konsistens.

Hvis der forekommer fedt i urinen eller andre synlige ændringer, er det tilrådeligt at konsultere en læge. Ud over udseendet kan en laboratorieanalyse give pålidelige data til at stille en præcis diagnose.

Hvordan påvises fedt i urinen?

Normalt kan fedt i urinen påvises med det blotte øje. Nogle gange ses det, at væsken ser noget grumset ud. Andre gange er det tydeligt, at der er fedt til stede, fordi det flyder rundt og giver et olieagtigt udseende til urinen.

Andre gange, især når en person er på slankekur, er det, man ser, at urinen ser lidt skummende ud. Når dette skum forsvinder, er der små fedtfragmenter tilbage i urinen.

Uanset hvad, er det vigtigt at få foretaget en laboratorieundersøgelse for at finde årsagen til fedtet i urinen. Det er klogt at holde øje med andre tegn som f.eks. farve, lugt og hyppighed af vandladning.

Mulige årsager til fedt i urinen

Der er mange mulige årsager til fedt i urinen. Nogle gange skyldes det midlertidige forhold, og nogle gange er de udtryk for en sygdom. De mest almindelige årsager er som følger.

1. Graviditet

Den kvalme og opkastninger, der opstår under nogle graviditeter, bidrager til højere niveauer af ketoner i urinen. Andre gange har moderen svangerskabsdiabetes. Dette fører til fedtet urin.

Gravid kvinde i blå kjole

2. Dehydrering

Dehydrering får urinen til at se mere koncentreret ud, mørk i farven og med en stærk lugt. Det er ikke ualmindeligt, at der også kan påvises fedt i urinen. Denne tilstand opstår, når man ikke drikker nok vand eller som en virkning af en underliggende sygdom.

3. Sult og ketose

Sult opstår, når kroppen ikke får nok mad. Der er dog også forhold, hvor dette sker ved en normal kost. Det skyldes fordøjelsesproblemer eller en tilstand kaldet hypermetabolisme.

Når det sker, ernærer kroppen sig af sine egne lagrede proteiner. Affaldet fra denne proces kan vise sig som fedt i urinen. Det er noget, der kaldes ketose. Det er, når kroppen ikke længere er i stand til at bruge kulhydrater til energi, så den tager fra fedtstoffer i stedet.

4. Ketoner i urinen

Ketose er den vigtigste årsag til ketoner i urinen. Som nævnt opstår den ved sult eller hypermetabolisme. Der er dog også andre årsagssygdomme. Blandt dem er diabetes.

Det sker også ved slankekure med henblik på vægttab, efter en anstrengende træning, hvis der er alkoholisme, højt stressniveau eller diæter med langvarig faste.

Du er måske også interesseret i: Urobilin i urinen: Årsager og normale værdier

5. Overdreven vitaminindtagelse

Overdreven indtagelse af vitaminer og kosttilskud resulterer nogle gange i fedt i urinen. Det sker, når der er for meget D-vitamin. Det er også muligt, at kroppen ikke optager vitaminerne ordentligt, og så opstår denne effekt.

6. Kyluri

Kyluri opstår, når der sker en udsivning af lymfevæske fra tarmene til nyrerne. En af manifestationerne af denne sygdom er fedt i urinen.

Det er også normalt, at urinen er hvidlig i farven, og at der er smerter ved vandladning og øget hyppighed af vandladning. Der kan også være blodspor.

7. Nefrotisk syndrom

Nefrotisk syndrom er en nyresygdom, som resulterer i, at kroppen udskiller for meget protein gennem urinen. Det kan være en følge af en sekundær sygdom, f.eks. lupus eller diabetes.

Sygdomme forbundet med fedt i urinen

Der er nogle sygdomme, som ofte er forbundet med fedt i urinen. Især nyreproblemer som blærebetændelse eller nyresten. Det er også almindeligt, at diabetes manifesterer sig gennem fedtholdig urin. Dette er virkningen af overskydende glukose og ketose.

Selv om det ved første øjekast måske ikke ser ud til at have nogen sammenhæng, er sandheden, at Parkinsons sygdom også giver anledning til fedt i urinen til tider. Det samme sker ved slagtilfælde.

Læge står med urinprøve, der viser fedt i urinen

Hvad skal man gøre, når der er fedt i urinen?

Denne tilstand er en grund til at konsultere en læge. Det første, der skal gøres, er at diagnosticere årsagen og gennemføre den relevante behandling. Oftest er en ændring af vaner nok til at rette op på problemet.

Det er meget vigtigt at fortælle din læge om den medicin og de kosttilskud, du tager, da dette kan være årsagen. Hvis symptomet kommer fra mere alvorlige problemer, f.eks. nyreinfektioner eller diabetes, vil det løse problemet at behandle den underliggende sygdom.

Som altid er en sund livsstil med til at forebygge denne type problemer. En ordentlig kost samt regelmæssig fysisk aktivitet og undgåelse af stress er de grundlæggende foranstaltninger.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.