Diabetes under graviditet: Årsager og behandlinger

Diabetes under graviditet, også kendt som svangerskabsdiabetes, er et alvorligt problem for gravide kvinder. Find ud af, hvorfor det opstår, og hvordan det kan behandles i denne artikel.
Diabetes under graviditet: Årsager og behandlinger

Sidste ændring: 03 oktober, 2021

Diabetes under graviditet er også kendt som svangerskabsdiabetes. Selv om sygdommen i bund og grund minder meget om de andre typer diabetes, har den sine særlige kendetegn på grund af det vitale tidspunkt, hvor den opstår.

Kort sagt er sygdommens patofysiologi den samme. Vævets celler kan ikke optage det glukose, der cirkulerer i blodet, og det stiger over de normale værdier en stor del af dagen.

Statistikker viser, at ud af hver hundrede kvinder, der er gravide, er der næsten syv, der lider af diabetes under graviditeten. Det er et ret højt antal. Derfor omfatter den rutinemæssige overvågning af gravide kvinder i risikogruppen også måling af blodsukkeret.

Videnskabelige beviser bekræfter, at når det drejer sig om ren svangerskabsdiabetes, vender værdierne tilbage til det normale, når graviditeten er overstået.

Det kan tage omkring tolv uger, før de bliver helt normale. Problemet er, at den kvinde, der har lidt af sygdommen, er meget mere tilbøjelig til at udvikle type 2-diabetes i fremtiden.

Årsager til diabetes under graviditet

Den præcise årsag til oprindelsen af diabetes i graviditeten er ikke helt klar. Vi ved, at resultatet er en mangel på celler til at udnytte blodglukose, men det er svært at sige, hvorfor de ikke formår at gøre det.

I en normal fordøjelses- og ernæringsproces stimulerer glukose, der kommer ind i kroppen, bugspytkirtlen til at producere insulin. Insulin er et hormon, der instruerer vævene om at optage det cirkulerende sukker og ikke efterlade det i blodet.

Under normale forhold kommer glukose ind i cellerne og bliver altid omdannet til energi for at få stofskiftet til at fungere.

Ved diabetes er denne mekanisme blokeret. Vi ved, at moderkagen under graviditet er et hormonproducerende organ. Disse forskellige hormoner har én egenskab til fælles: De hæmmer insulinets virkning. Når den forventede regulering kommer ud af kontrol, så opstår diabetes i graviditeten.

Læge tjekker for diabetes under graviditet

Risikofaktorer for svangerskabsdiabetes

Ikke alle gravide kvinder får diabetes. Ud over de interne mekanismer, der udløser det, har eksperter identificeret risikofaktorer, der gør kvinder mere tilbøjelige til at få det. Blandt disse faktorer har vi:

  • Diabetisk historie: Hvis kvinden tidligere har haft forhøjede blodsukkerværdier, eller hvis hun har et nært familiemedlem, der har diabetes, er risikoen højere.
  • Diabetes i en tidligere graviditet: Hvis kvinden allerede har haft graviditetsdiabetes, er risikoen for at få det igen højere.
  • Store babyer: På samme måde som ovenstående, når en tidligere graviditet kulminerede med en stor baby (mere end 4 kilo ved fødslen), er risikoen for diabetes i den nuværende graviditet høj.
  • Fedme og overvægt: Kvinder, der er overvægtige, før de bliver gravide, eller som tager for meget på i løbet af graviditeten, udvikler ofte insulinresistens.

Behandling af diabetes under graviditet

Diabetes under graviditet udgør en terapeutisk udfordring for læger. Mange medikamenter, der almindeligvis anvendes blandt type 2-diabetikere, er ikke egnede til gravide kvinder. Faktisk kan flere af disse lægemidler ændre fosterets udvikling.

Derfor kræver behandlingen streng kontrol, der søger at kontrollere blodglukoseniveauet ved at ændre kvindens vaner. For at gøre dette er det vigtigt først at etablere en rutine for måling af blodsukkeret. Indtil det stabiliserer sig, kan det være nødvendigt at kontrollere blodsukkeret flere gange i løbet af dagen med en glukosemåler.

Moderens kost skal være streng under graviditeten. Først og fremmest skal hun regulere sin vægtøgning for ikke at tage for meget på. Og samtidig skal hun udarbejde en kostplan, der ikke overbelaster kroppen med glukose.

Ernæringsekspertens udfordring er at planlægge måltider, der ikke øger blodglukoseniveauet for meget, samtidig med at de giver de kalorier, der er nødvendige for fosterets vækst.

Den anden søjle i behandlingen er fysisk træning. Selvfølgelig vil det være med de begrænsninger, som graviditet indebærer. Motion er i stand til at stimulere cellerne til at forbruge det sukker, der cirkulerer i blodet.

Som det sidste vil lægen beslutte, om medicinering er nødvendig. Da orale antidiabetika ikke anbefales, er alternativet injicerbar insulin. Og da barnets sundhed også er en del af dilemmaet, vil lægen foretage flere ultralydsundersøgelser og laboratorieundersøgelser.

Afsluttende kommentarer

Diabetes under graviditet er en lidelse, der i høj grad gør graviditeterne komplicerede. Der findes imidlertid mekanismer til at opdage tilstanden i tide og behandle den korrekt. På den måde kan både mor og barn gå igennem processen med mindst mulig risiko.

Derfor er det vigtigt at overholde graviditetstjek og følge de medicinske indikationer. Hvis du lider af svangerskabsdiabetes, vil kost og motion med professionel overvågning være søjlerne i behandlingen af den.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.