Symptomer på nyreinfektion hos kvinder

Når du lider af en nyreinfektion, vil du langsomt lægge mærke til, at du bliver mere og mere træt som tiden går og infektionen forværres.
Symptomer på nyreinfektion hos kvinder

Sidste ændring: 06 oktober, 2018

På grund af vores anatomi, er vi kvinder mere tilbøjelige til at lide af nyreinfektion. En simpel urinvejsinfektion kan pludselig blive kompliceret og gå i nyrerne, hvilket får ubehagelige konsekvenser.

1. Hvordan opstår nyreinfektioner?

Nyreinfektion kan opstå af forskellige årsager

Dine symptomer opstår sikkert meget pludseligt og skifter fra dag til dag uden nogen former for advarsel. De fleste kvinder bliver overraskede, når de bliver diagnosticeret med en nyreinfektion, men nyreinfektioner kan opstå på mange forskellige måder.

 • Den mest almindelige måde, nyreinfektion opstår på, er gennem en blærebetændelse, som ikke heler ordentligt. Nogle gange er det fordi man ikke følger behandlingen ordentligt. Mange kvinder prøver for eksempel på at selvmedicinere når de har en blærebetændelse, og dette er aldrig en god idé. Der er antibiotika som er lavet specielt til hver type bakterie, som er skyld i en infektion – de er altså ikke alle sammen ens. Derfor er det vigtigt at man går til en læge, så blærebetændelsen kan behandles færdig og man ikke risikerer at den går i nyrerne.
 • På grund af vores anatomi, er kvinder mere tilbøjelige til at få blærebetændelse og nyreinfektioner. Derfor er det vigtigt altid at have en god hygiejne for at minimere risikoen for at få en infektion. Men pas på – for meget vask og rensning i området kan fjerne de gode bakterier som hjælper med at holde kroppen i en naturlig balance. Du bør også passe på under seksuelt samkvem så du ikke får en infektion.
 • Polycystisk nyresygdom kan også være skyld i denne type infektioner.
 • Diabetes kan også spille en væsentlig rolle i nyreinfektioner.
 • Hvis man har tendens til at lide af nyresten, har man også højere risiko for at få en infektion i nyrerne.
 • Et lavt eller svækket immunforsvar er også en risikofaktor.

 

2. Symptomer på nyreinfektion

3-back-pain

1. Uforklarlig træthed.

Trætheden kommer langsomt snigende. Det er selvfølgelig normalt at have dage, hvor man er mere træt end normalt. Det sker især tit under menstruation eller hvis man har hovedpine eller migræne. Hvis du lider af en nyreinfektion, vil du dog over tid kunne mærke, at du mister al din energi og styrke, nærmest som om, du er blevet ramt af et tog. Og du vil kun kunne få lindring ved at ligge eller sidde ned.

 • Trætheden vil være progressiv, hvilket betyder, at det bliver værre dag for dag. Du vil ikke have nogle dage, hvor du føler, det går bedre.
 • Trætheden vil hverken være relateret til stress eller den mængde fysisk aktivitet, man udfører på en dag.
 • Ingen medicin vil kunne give lindring og man vil have svært ved at udføre sine daglige aktiviteter.

2. Forskellig slags smerte

En nyreinfektion medfører normalt nogle forskellige former for ubehag, som vil være gode at kunne genkende:

 • Smerte i begge sider af maven
 • Smerte, som nogle gange stråler ud i lysken og som midlertidigt vil kunne lindres ved at trykke på området.
 • Svære lændesmerter, som regel kun i den ene side. Det føles som om, der er en varm skive i området.
 • Sporadiske og intense hovedpiner

3. Ændringer i urinen

 • Et almindeligt symptom på en nyreinfektion er en konstant trang til at skulle på toilettet. Hver gang, man er ude at tisse, vil man hurtigt føle et behov for at skulle på toilet igen.
 • Urinen får en anden og mørkere farve, lidt ligesom coca cola. Dette er et tegn på at der kan være blod eller pus i urinen.
 • Man vil opleve, at det er meget smertefuldt at urinere.

4. Hold øje med, om du har feber

Bare et par graders feber kan være en advarsel om, at der sker noget i kroppen, hvilket ofte er tegn på en infektion. Hvis du har nogle af de ovenstående symptomer og samtidig har feber, bør du kontakte din læge hurtigst muligt. Det er normalt et klart tegn på, at du lider af en nyreinfektion.

5. Du taber appetitten

Ofte vil ekstrem træthed være ledsaget af et tab af appetitten. Man vil ikke føle, at man har behov for noget som helst mad – ikke engang en simpel salat. Til gengæld vil man ofte føle sig meget tørstig. Infektioner udtørrer nemlig kroppen mere end normalt og gør derfor, at man har brug for at indtage mere væske.

6. Du har en hurtig puls

Hurtig puls, også kendt som takykardi, er en direkte konsekvens af feber og infektion. Dette skyldes at kroppen hurtigt reagerer på angrebet og dermed får hjertet til at arbejde hurtigere. Dette bidrager igen til, at man føler sig træt.

7. Kvalme og opkast

Hvis man når til et punkt, hvor man lider af kvalme og opkast, er det et klart tegn på, at man lider af en mere fremskreden nyreinfektion. Man vil begynde at have problemer med fordøjelsen og blive intolerant over for visse fødevarer. Dette kan føre til, at man bliver mere svag og træt, og man begynder at ryste og meget mere.

Prøv på at identificere en mulig nyreinfektion, inden du når til dette punkt. Man kan normalt identificere en nyreinfektion rimelig tidligt, hvis man oplever at man har feber, er meget træt, har smerter i lænden og finder blod i urinen.

4-abdominal-pain

Husk altid på, at din læge kan og vil ordinere den mest passende behandlingsform. Normalt vil der være behov for at bruge antibiotika til at behandle en nyreinfektion, men lige meget hvad, bør man altid følge sin egen læges instruktioner.

I mellemtiden så husk på at spise ordentligt, få godt med hvile og giv ikke op. Du kan sagtens komme af med nyreinfektionen og blive tip top igen!


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.