8 fejl, der får tøj til at lugte dårligt

Der er nogle fejl, der får tøj til at lugte dårligt. Det er vigtigt at opdage dem for at løse problemet fuldstændigt. Læs om dem her!
8 fejl, der får tøj til at lugte dårligt

Sidste ændring: 09 august, 2023

Vidste du, at du måske begår nogle fejl, som får tøj til at lugte dårligt? Generelt giver det os en god følelse at have tøj på med en behagelig lugt og tekstur. Lækkert tøj, der er i direkte kontakt med vores hud, giver os glæden ved at føle os rene og velklædte.

Derfor er det meget ubehageligt, når vores tøj har en dårlig lugt. Men hvad forårsager denne situation, og hvorfor holder det op med at lugte godt på trods af regelmæssig vask? Der er flere faktorer, der bidrager til dette problem. Lad os tage et kig på dem.

8 fejl, der får tøj til at lugte dårligt

Mange gange tror vi, at det er nok at putte lidt skyllemiddel eller sæbe med duft i vaskemaskinen for at undgå dårligt lugtende tøj. Men der er andre ting, vi skal huske på for at undgå, at vores tøj får en ubehagelig lugt. Hvilke fejl skal man undgå?

1. Ikke at vaske tøjet med det samme

Når man tager tøjet af, er der mange, der har for vane at lufte det og lægge det væk til senere brug. Men det kan være en stor fejl at ignorere vask, især hvis man har haft en travl dag og har svedt.

Med nogle tekstiler er det ikke nok at lade det lufte for at få den ubehagelige lugt til at forsvinde. Tværtimod vil lugten blive endnu mere gennemtrængende for hver dag, der går uden vask. Desuden kan lugten sprede sig i hele skabet, når du gør dette.

Derudover ophobes der bakterier, hver gang det uvaskede tøj bruges igen. Af denne grund anbefales det at vaske tøj ofte, især det, der kommer i tæt kontakt med huden.

Kvinde undrer sig over, hvad der får tøj til at lugte dårligt
Det er vigtigt at vaske tøjet så hurtigt som muligt for at undgå, at det får en dårlig lugt.

Vi tror også, at du vil være interesseret i at læse dette: 11 forskellige måder at style en blazer på

2. At putte ildelugtende tøj direkte i vaskemaskinen

En anden almindelig fejl er at putte tøjet i vaskemaskinen uden først at rengøre det i hånden. Det er en god idé først at skrubbe tøjet i armhulerne eller på de steder, hvor der er en dårlig lugt på grund af kropsvæsker. Det gælder også for undertøj og sokker.

3. Blande forskelligt tøj

Generelt er det en god idé at sortere det tøj, der skal maskinvaskes, efter farve og stoftype. Men hvis du har opdaget noget tøj, der lugter dårligt, er det bedst at vaske det alene.

For eksempel bør sportstøj ikke blandes med sart tøj eller hverdagstøj. Faktisk er det muligt, at hvis de blandes, kan de ende med at overføre den dårlige lugt fra den ene til den anden.

4. Opbevare vådt tøj

En anden fejl, der får tøj til at lugte dårligt, er at opbevare det, mens det stadig er vådt. Det er noget, der sker oftere om vinteren, fordi tøjet ikke tørrer så hurtigt.

Men det er en meget alvorlig fejl, fordi fugtigheden fremmer væksten af mikroorganismer, som efterlader en meget dårlig lugt. Faktisk er denne lugt ofte ret svær at fjerne.

Den generelle anbefaling er at lufte og tørre vores tøj meget godt, før vi folder det og lægger det ind i skabet. Hvis vi har en tørretumbler, er det nødvendigt at sørge for, at tøjet er helt tørt.

Selv om man bruger et tørreprogram, kan noget tøj holde på fugten og skal derfor have ekstra lufttørring, før det foldes sammen og opbevares.

5. Ikke at hænge tøjet til tørre hurtigt

Det er vigtigt at tage tøjet ud af maskinen, så snart vaskemaskinen er færdig. Ellers har tøjet en tendens til at ophobe fugt og dermed en dårlig lugt.

Hvis du af en eller anden grund glemmer det, er det bedste, du kan gøre, at tjekke, om det har fået en ubehagelig lugt. Hvis det er tilfældet, skal det vaskes igen på et kort vaskeprogram.

6. Du renser ikke din vaskemaskine og tørretumbler, hvilket får tøj til at lugte dårligt

Det er også en fejl ikke at vedligeholde dit vaskeudstyr. Den bedste løsning er at gå til en eksperttekniker, så du kan holde det i perfekt form. En fagperson vil ikke kun tjekke systemet, men vil også efterlade udstyret fri for bakterier og snavs, der har samlet sig på indersiden.

Derudover er regelmæssig rengøring af vaskemaskinen og tørretumbleren derhjemme en nødvendighed. For eksempel kan man komme eddike på gummidelene for at forhindre mug og skimmel i at vokse på overfladen.

7. Du bruger dit tøj for længe, og det får tøj til at lugte dårligt

Selvom ikke alt tøj skal vaskes efter hvert brug, er det nødvendigt at holde øje med, hvor ofte og hvor længe du bruger det. For eksempel er jeans tøj, der kan bruges flere gange, før det skal vaskes. Men glem ikke tiden mellem vaskene, for der samler sig bakterier.

Ligeledes kan madrester og kontakt med andre tekstiler og lugte generere snavs og dårlig lugt. Derfor bør du så vidt muligt have jeans på maksimalt tre gange. Det samme gælder for andre beklædningsgenstande som jakker eller frakker.

For sidstnævnte er det for eksempel en god idé at tørre dem af med en klud vredt op i vand med sæbe i armhulen, hvis det endnu ikke er tid til at sende dem på renseriet.

8. At lade tøjet blande sig med andre lugte

I mange lejligheder er vaskerummet ikke særlig stort. Nogle gange er det lige ved siden af køkkenet, så det er meget let for madlugte at trænge ind i tøjet.

Derfor er det nødvendigt at planlægge vask af tøjet, så det ikke falder sammen med måltider, især hvis du skal tilberede kød eller fisk. Der bør heller ikke være kontakt med cigaretrøg eller andre stoffer.

Kunne du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse den: Sådan kan du fjerne pletter fra solcreme på tøj og håndklæder

Dårlig kropslugt imprægneret i ildelugtende tøj

Selvom en dårlig lugt i tøjet kan komme fra forskellige kilder, er den mest almindelige årsag lugten af sved. Af denne grund er sportstøj den mest almindelige type beklædning, der er imprægneret med stank efter træningsrutiner.

Denne dårlige lugt produceres af dampen, der kommer ud af hudens porer for at stabilisere temperaturen, og i mange tilfælde er det en ubehagelig lugt, der produceres af bakterier og andre hygiejne- eller miljøfaktorer.

I den forbindelse satte forskere fra det britiske University of Northumbria, Chamila J Denawaka, Ian A Fowlis og John R Dean, sig for at undersøge den ubehagelige sved, der gennemtrænger tøjet.

Ifølge deres forskning med titlen “ Origin, Impact, and Elimination of Foul Odor from Dirty Clotheser det seks kemiske elementer, der genererer denne ildelugtende sved. Derudover identificerede de tilstedeværelsen af visse bakterier, der forårsager den stærke lugt.

I denne forbindelse er god kropshygiejne og brug af deodoranter, der forhindrer dårlig lugt, afgørende for at undgå spredning af disse bakterier.

Natron og eddike til rengøring
Produkter som klar eddike og natron kan supplere din vask for at forhindre dårlig lugt.

Brug de rigtige produkter, der ikke får tøj til at lugte dårligt

Efter at have lært flere af de fejl, der får tøj til at lugte dårlig, er det nødvendigt at huske vigtigheden af at bruge de rigtige produkter til vask. Bortset fra de kemiske muligheder kan alternativer som klar eddike hjælpe. Bare tilføj et stænk, når du skyller dit tøj.

Natron og citron er også fremragende allierede mod dårlig lugt. De hjælper ikke kun med en fremragende rengøring, men de er også antibakterielle og hjælper med at efterlade tøjet i perfekt stand.

På den anden side kan du lægge poser med potpourri i dit skab, der aromatiserer tøjet, samt bruge specielle dufte til tekstiler.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Denawaka CJ, Fowlis IA, Dean JR. Source, impact and removal of malodour from soiled clothing. J Chromatogr A. 2016 Mar 18;1438:216-25. doi: 10.1016/j.chroma.2016.02.037. Epub 2016 Feb 15. PMID: 26898151. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26898151/

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.