De sundhedsmæssige konsekvenser af luftfugtighed

Lav luftfugtighed hjælper med at sprede vira og luftvejssygdomme. På den anden side kan høj luftfugtighed forårsage, at der vokser svamp. Det er derfor vigtigt at holde det stabilt for at forebygge negative effekter af luftfugtighed.
De sundhedsmæssige konsekvenser af luftfugtighed

Skrevet af Solimar Cedeño

Sidste ændring: 09 august, 2022

Fugt påvirker antallet af allergener og mikroorganismer i miljøet direkte. I særdeleshed forårsager høj luftfugtighed, at både husstøvmider og svamp vokser. Personer med allergi kan derfor lide. Her vil vi fokusere på de forskellige effekter og sundhedsmæssige konsekvenser af luftfugtighed.

Selv personer uden allergi kan lide af effekterne fra luftfugtighed, når niveauerne er for høje. Vi ved alle trods alt, at ingen kan lide klistrende varme. Har du nogensinde undret dig over, at fugtig luft kan gøre os utilpas? Og hvorfor gør ekstremt tør luft os også utilpas?

Det er vigtigt at holde luftfugtigheden på et specifikt niveau, så ekstremerne ikke påvirker os. Det handler ikke blot om at holde allergifremkaldende substanser under kontrol, men det er også et spørgsmål om sikkerhed. Her vil vi forklare mere om det.

Effekterne af høj luftfugtighed på kroppen

Mand sveder som eksempel på konsekvenser af luftfugtighed

En af grundene til, at fugtighed gør varmt vejr mere utåleligt, er, fordi jo højere luftfugtigheden er, jo højere føles temperaturen. Når man er et fugtigt sted, vil man måske føle, at det er endnu varmere, selvom temperaturen er tålelig.

Hvorfor får høj luftfugtighed os til at føle, at det er varmere? For at forstå det skal man vide, hvordan ens krop køler en ned, og hvordan den regulerer temperatur.

Fugt hjælper med at køle kroppen ned

Sved er en af kroppen nedkølingsmekanismer. Sved fungerer dog kun til at køle os ned, hvis vandet forlader huden og fordamper.

Det er her, fugten kommer ind. Koncentrationen af vand i luften i forhold til temperaturen afgør, hvor hurtigt vand kan fordampe fra huden. Når luften indeholder meget fugt, er det sværere for luften at optage sved fra vores hud.

Hvad er resultatet?

Vi sveder og sveder, men i stedet for at føle lindring, føler vi os blot varme og klistrede. Når høj luftfugtighed påvirker den nedkølende evne ved sved, skal kroppen køle ned på andre måder. Når sved ikke fungerer til at køle os ned, begynder vi at overophede.

Man mister dermed vand og salt, hvilket ens krop har brug for. Overophedning og varmeudmattelse kan føre til dehydrering og hormonelle ubalancer i kroppen.

Når overophedning er voldsomt, kan det forårsage:

 • Kramper.
 • Synkope eller besvimelse.
 • Udmattelse eller svaghed.
 • Hedeslag.

De primære måder at undgå overophedning på er ved at have indekset for temperatur og varme i baghovedet. Det er vigtigt at drikke rigeligt med vand, ikke at udføre for meget fysisk aktivitet og at køle ned, når man bemærker udmattethed eller en øget puls.

Jo mere tør luften er, jo hurtigere vil den afkøle, og jo mere frisk vil kroppen føles. For at skabe et mere behageligt miljø, vil det derudover også reducere allergifremkaldende substanser. Disse allergifremkaldende substanser trives som regel ofte i varmere, vådere klimaer.

Konsekvenser af luftfugtighed: Lav luftfugtighed

Kvinde hoster som eksempel på konsekvenser af luftfugtighed

Selvom det ikke er ualmindeligt at se en luftfugtighed, der er over 80% om sommeren, kan tallet falde helt ned til 20% i efteråret. De forskellige konsekvenser af luftfugtighed, der er lav, er primært på to områder: Huden og luftvejssystemet.

Nogle af symptomerne forbundet med lav luftfugtighed i luftvejene er:

 • Tørre næsebor.
 • Øm og kradsende hals.
 • Flere smitsomme sygdomme.

For de fleste er effekterne af lav luftfugtighed på huden:

 • Tør hud.
 • Sprækkede læber.
 • Tørre øjne.

Luftfugtighed, uanset om den er høj eller lav, kan have negative konsekvenser for vores krop. Husk, at relativ luftfugtighed afhænger af temperaturen. Disse to faktorer er forbundet, og ændringer i hver enkelt kan påvirke den anden.

Generelt er en luftfugtighed mellem 35 og 50% ideel. Det hjælper kroppen med at fungere normalt. Det forhindrer derudover, at allergifremkaldende substanser såsom husstøvmider og svamp vokser.

Hvis man har alle disse ting i baghovedet, vil det give en bedre forståelse af, hvordan kroppen fungerer i relation til miljøet. På den måde kan man gøre, hvad der er nødvendigt, for at kunne forhindre, at de forskellige konsekvenser af luftfugtighed påvirker ens livskvalitet.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Carrillo, T. (2012). Libro de las enfermedades alérgicas de la fundación BBVA. Alergia al polvo: ¿qué son los ácaros y cómo evitarlos?
 • OpenCourseWare. Universidad Politécnica de Madrid. Tabla para calcular sensación térmica por efecto del calor.
 • ocw.upm.es/ingenieria-agroforestal/climatologia-aplicada-a-la-ingenieria-y-medioambiente/contenidos/tema-13/Tabla-para-calcular-sensacion-termica-por-efecto-del-calor-y-la-humedad.pdf

  • A V Arundel, E M Sterling, J H Biggin, T D Sterling. Indirect health effects of relative humidity in indoor environments. (1986).
 • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1474709/

  • Baughman, A. Arens, Edward A. Indoor Humidity and Human Health–Part I: Literature Review of Health Effects of Humidity-Influenced Indoor Pollutants. (1996).

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.