Sådan kan du fjerne pletter fra solcreme på tøj og håndklæder

Lær nogle nyttige tricks til at fjerne pletter fra solcreme på tøj og håndklæder. Så kan du nyde solen fuldt ud til sommer.
Sådan kan du fjerne pletter fra solcreme på tøj og håndklæder

Sidste ændring: 02 maj, 2023

Hvis der er noget, der er vigtigt om sommeren, så er det solcreme. Vi kan ikke undvære den. Men den kan ofte ødelægge tøj og håndklæder ved at give pletter. Bare rolig, der er en løsning, og vi fortæller dig i denne artikel, hvordan du kan fjerne pletter fra solcreme på tøj.

Hvorfor efterlader solcreme normalt pletter på tekstil? Det skyldes, at de har nogle fedtede komponenter, som trænger ind i håndklæder, lænestole og tøj. Disse pletter er ikke så nemme at fjerne, så vi opfordrer dig til at læse videre og finde ud af, hvordan du håndterer dem.

Hvorfor er det så svært at fjerne pletter fra solcreme på tøj?

Solcreme har en lang række forbindelser af forskellig oprindelse, såsom olier og mineraler, som ikke er så enkle at fjerne, når de kommer i kontakt med stof. En af ingredienserne er avobenzon, der absorberer ultraviolette A-stråler (UVA) og er den fotobeskytter, der anvendes mest i laboratorier.

Det er også den ingrediens, der er sværest at fjerne fra tøj. Det skyldes, at den oxideres, når den kommer i kontakt med vand, og danner organiske pletter.

Pletterne har et oxideret udseende, fordi det er det, de er. Når beskyttelsesmidler, der indeholder avobenzon, blandes med mineraler, f.eks. jern, opstår der rustlignende farver.

I den forbindelse kan vi påpege, at der er større sandsynlighed for, at pletterne opstår, hvis vandet er hårdt. Det forekommer også mere i syntetisk tekstil og ikke så meget i naturlige fibre, såsom bomuld og hør.

Kvinde på strand påfører solcreme

Metoder til at fjerne pletter fra solcreme på tøj

Nedenstående vil vi dele nogle tips til at fjerne denne type pletter. Husk på tøjets stoftype, og hvis du er i tvivl, er det altid at foretrække at prøve metoden på en del, der ikke er synlig.

Klar eddike

Klar eddike er altid en fremragende allieret i hjemmet. I dette tilfælde skal du fylde en beholder med varmt vand (altid ved en temperatur, som tøjet kan tåle), tilsætte en kop klar eddike, lægge det i blød og lade det virke i en halv time. Skyl derefter tøjet og læg det evt. i vaskemaskinen.

En anden måde at bruge det på er at blande klar eddike med salt, indtil der dannes en pasta. Gnid det på pletten og følg det foregående trin.

Tjek denne artikel: Eddike som middel mod skæl

Citronsaft

Dette er en anden naturlig ingrediens, der altid hjælper os ud af problemerne. Kom et par dråber citronsaft på pletten, og lad det virke i et par minutter.

Læg derefter tøjet i en beholder med varmt vand, citron og salt, og lad det stå i en halv time. Til sidst skal tøjet vaskes i hånden.

Natron

Som du vil se, kan alle disse tips udføres med naturlige ingredienser, som du har derhjemme. I dette tilfælde skal du gøre tøjet vådt og komme natron på pletten.

Gnid derefter på pletten med en børste. Du kan også lade natron sidde på i en halv time, inden du vasker tøjet som sædvanligt.

Tandpasta

Fremgangsmåden er den samme som med natron. Påfør, gnid med en børste, lad det sidde på og vask.

Flydende vaskemiddel

For at fjerne pletter fra solcreme på tøj skal du først fjerne den overskydende creme med en spatel. Læg derefter tøjet i varmt vand.

Påfør flydende vaskemiddel på pletten, og gnid med en børste i cirkulære bevægelser. Lad det sidde i et par minutter, og gå videre til at vaske som sædvanligt.

Citron bruges til at fjerne pletter fra solcreme på tøj

Fejl, du kan begå, når du prøver at fjerne pletter fra solcreme på tøj

Der er to almindelige rengøringskemikalier, som du måske har brugt til at fjerne pletter. Men du bør ikke bruge dem i dette tilfælde, fordi deres virkning er negativ.

Den ene af dem er blegemiddel. Det andet er klor. De kommer ikke godt ud af det med rustpletter, som i dette tilfælde, og kan endda fremhæve dem.

Det er muligt at fjerne solcremepletter

Vi har gennemgået nogle metoder til at fjerne denne type pletter på ved hjælp af naturlige ingredienser eller konventionelle flydende rengøringsmidler. Der findes dog kemiske produkter, der er specielt beregnet til fjernelse af rustpletter, og som er velegnede til tekstil.

Under alle omstændigheder skal du kontrollere, at stoffet er modstandsdygtigt over for denne type middel, da de normalt er ret aggressive.

Vi håber, at du kan nyde solen på en sund måde, og at disse tips, som vi har delt med dig, vil være nyttige. Det er muligt at fjerne pletter!


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Asero, M., & Segall, A. I. (2014). Fotoestabilidad de avobenzona utilizando diferentes antioxidantes.
  • Lorenzo, V. O. (2018). Solares:: consejos desde la oficina de farmacia. El farmacéutico: profesión y cultura, (562), 20-26.
  • Moreno, M. I., & Moreno, L. H. (2010). Fotoprotección. Revista de la Asociación Colombiana de Dermatología y Cirugía Dermatológica18(1), 31-39.
  • del Baño Breis, F. (1982). Diccionario de ciencias naturales y términos afines(Vol. 7). Editora Regional de Murcia.
  • Stampella, P. C., Hilgert, N. I., & Pochettino, M. L. (2018). Usos medicinales de los cítricos (Citrus L., Rutaceae) entre los criollos del sur de Misiones (Argentina).
  • de Sodio, B. D. B., & Belleza, U. E. D. S. Y. Bicarbonato de sodio: usos, efectos secundarios, interacciones, dosis y advertencias–Vitaminas Suplementos-2022.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.