De 5 fjender af din tandsundhed i julen

Nogle af julens skikke kan påvirke din tandsundhed. Find ud af, hvilke risici der er, og hvordan du kan passe på din tandsundhed i julen.
De 5 fjender af din tandsundhed i julen
Vanesa Evangelina Buffa

Skrevet og kontrolleret af tandlæge Vanesa Evangelina Buffa.

Sidste ændring: 12 januar, 2024

Nogle af de almindelige skikke i forbindelse med julen kan bringe vores tandsundhed i fare. Overflod, usunde fødevarer og sløseri er en kombination, der påvirker munden og har en negativ indvirkning på din tandsundhed i julen.

Under julefrokoster kan mundpleje ofte nedprioriteres. Hvis vi dertil tilføjer det hyppige indtag af slik, nødder, alkohol og sodavand, bliver vores tandsundhed sat på vågeblus.

Det er almindeligt at føle, at alt er tilladt i julen. Vi antager, at der ikke sker noget i et par dage med sløseri. Men forsømmelse af tandplejevaner kan have alvorlige konsekvenser for munden.

Udforsk disse 5 fjender af din tandsundhed i julen, og hvad du kan gøre for at fejre julen uden at risikere dit smil.

1. Tandsundhed i julen: De søde sager

Juleferien er en tid med mange desserter, slik, konfekt, småkager, chokolade, kager og masser af andet sukker. Alle disse julelækkerier har denne ingrediens til fælles, som truer mundhygiejnen.

Sukkerforbruget i julen har en tendens til at stige i de fleste husholdninger. Det høje forbrug af simpelt sukker påvirker ikke kun vores generelle sundhed. Dette stof tjener som substrat for bakterier, der lever i munden, og som udnytter det til at formere sig.

Når de omsætter sukker, producerer bakterierne en syre, der sænker pH-værdien i munden og er i stand til at demineralisere tandemaljen. Dette tab af mineraler fra tænderne er årsag til karies.

Hvis mundhygiejnen forsømmes, og forbruget af slik stiger, har bakterierne frit spil til at formere sig og beskadige tænderne. Karies, tandkødsbetændelse og tandkødsfølsomhed er de mest almindelige tilstande, der opstår som følge af denne farlige kombination.

Søde sager til jul
Konfekt til juleforberedelser har et højt indhold af simpelt sukker.

Vi tror, at du måske også vil være interesseret i at læse dette: Hvornår er det bedst at børste tænder?

2. Snacking efter middagen

At spise på farten er en anden af de situationer, der er typiske for julen, og som truer vores tandsundhed. En middag, der varer i flere timer, indbyder til at spise igen og igen.

De lange samtaler efter middagen, snakkene, glassene, der fyldes igen og igen, og de endeløse håndfulde af nødder, chokolade og desserter er almindelige til julefrokoster. Under dette ritual er det ikke særlig almindeligt, at folk rejser sig for at børste tænder.

Under måltiderne sker der biokemiske ændringer inde i munden, som kan bringe mundhygiejnen i fare. Når vi spiser, falder pH-værdien i munden, dvs. den bliver mere sur.

Vores spyt er i stand til at neutralisere denne surhedsgrad og dermed forhindre, at tænderne demineraliseres. Det tager dog ca. 20-30 minutter at genvinde balancen i munden.

Hvis vi spiser hele tiden, når vores forsvarsmekanisme ikke balance, og munden forbliver sur. En lav pH-værdi i lange perioder kan demineralisere tænderne.

Hvis vi dertil tilføjer, at de fleste af de produkter, vi spiser, indeholder meget sukker, hvilket øger bakteriernes produktion af syrer, bliver problemet endnu større. Som du vil kunne læse nedenstående, forværrer alkoholforbruget desuden situationen ved at nedsætte spytsekretionen.

3. Alkoholholdige og kulsyreholdige drikkevarer

Som nævnt, har alkoholforbrug en dehydrerende virkning på munden. Dette stof er i stand til at reducere spytsekretionen og forårsage mundtørhed.

En mund med mindre spyt er mere ubeskyttet. Bakterier udnytter dette til at formere sig og producere syrer, der påvirker tænderne og irriterer slimhinderne.

Desuden giver en tør mund ubehag ved spisning og dårlig ånde. Det ville være en god løsning at drikke vand og øge hydreringen. Men i julen kombineres alkohol ofte med sodavand og kulsyreholdige, sure og søde drikkevarer.

Kulsyreholdige drikkevarer sænker spyttets pH-værdi betydeligt. Deres sukkerindhold og surhedsgrad udsætter tænderne for erosion af deres yderste lag, hvilket medfører følsomhedsproblemer, smerter og en øget risiko for tandbrud.

I denne henseende er hvidvin og meget sure mousserende vine lige så skadelige.

På den anden side kan rødvin, som indeholder mange tanniner, forårsage mørke pletter på tænderne – især hvis mundhygiejnen samtidig forsømmes.

Afslutningsvis er der en anden risiko forbundet med indtagelse af vin og mousserende vin: Muligheden for at få et tandbrud ved at forsøge at åbne flasken med munden. For at undgå ulykker er det i disse tilfælde vigtigt at bruge et passende værktøj til at åbne flasken.

4. Fiberholdige og hårde fødevarer

Når man tænker på fjender af tandsundhed i julen, er madens konsistens en anden faktor, man skal tage hensyn til. Nogle fødevarers konsistens kan fremme forringelsen af tænder.

Fiberholdigt kød, der spises i julen, f.eks. skinke eller flæskesteg, kan ende med at sidde fast i mellemrummene mellem tænderne. Hvis der ikke foretages ordentlig mundhygiejne, kan disse rester blive siddende og fremme forekomsten af huller og tandkødsbetændelse.

Nogle meget hårde fødevarer som f.eks. skaldyr, nougat eller nødder kan også forårsage ulykker, når man bider i dem. Tandbrud, løsning af en fyldning eller beskadigelse af ortodonti og proteser er en mulighed.

For at undgå ulykker er det værd at præcisere, at østers og nødder aldrig bør åbnes med munden.

Nødder
Nødder indgår ofte i juletilberedninger. Man bør være forsigtig med deres konsistens.

5. Sløseri påvirker din tandsundhed i julen

Julefrokoster kan synes at være grund nok til at forsømme de hygiejnerutiner og -vaner, som vi opretholder resten af året. Dermed forværres de problemer, vi allerede har nævnt.

Ændringer i tidsplanen, manglende rutiner og feriens afslappethed gør det svært at opretholde en ordentlig tandhygiejne. Måltider væk hjemmefra eller sen sengetid om aftenen gør det svært at holde tandbørstningen ved lige.

Desuden gøres det nogle gange i en fart, uden at man er særlig opmærksom, eller det erstattes af skylning. Tandtråd anvendes heller ikke, og madrester ophobes, hvilket fremmer forøgelsen af bakteriel plak.

Julefrokoster kan også få ortodontiske patienter til at forsømme deres behandlinger. De, der har bøjle, øger risikoen for at få komplikationer som følge af manglende pleje af deres bøjle.

De, der bærer en aftagelig bøjle, finder mange grunde til at fjerne deres bøjler og holde op med at bruge dem for at deltage mere komfortabelt i arrangementer. Denne manglende kontinuitet hindrer behandlingen.

Det er en dårlig idé at udskyde tandreparationer til efter ferien. Problemerne kan forværres, og der er sandsynlighed for at lide af smerter, følsomhed eller smitsomme tilstande, der forstyrrer din fest.

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: Ved du, hvad tænder er lavet af?

Tips til at passe på din tandsundhed i julen

Selv om det vigtigste er at reducere dit forbrug af sukker i julen, er det muligt at nyde disse lækkerier og passe på dine tænder med visse forholdsregler. Hvis du er særlig opmærksom på tandhygiejne i julen, kan du undgå sukkerets skadelige virkninger på dine tænder.

Vi anbefaler, at du børster dine tænder med fluortandpasta efter hvert måltid, især efter at have spist desserter, konfekt og andre søde sager. Derudover bør du supplere rensningen med tandtråd og skylle med fluoridmundskyl mindst en gang om dagen.

Når du skal nyde julens lækkerier, skal du prøve at vælge dem, der er mindre klæbrige og ikke så hårde. På den måde undgår du, at de bliver siddende mellem dine tænder i lang tid, at der kommer tandfrembrud eller falder fyldninger ud, eller at proteser eller tandbøjler beskadiges, når du bider i dem.

At vælge bitter mørk chokolade, der indeholder mindre sukker, er også en god strategi for at få en sundere sød stund. Det er også en god idé at vælge alkoholfrie og sukkerfrie drikkevarer.

Der er ingen grund til at tage glæden ud af drikkevarer: Du kan vælge sjove og sunde cocktails lavet med frugt og grøntsager. Hvis du vælger alkoholholdige eller kulsyreholdige drikkevarer, kan det modvirke de skadelige virkninger, hvis du skyller munden med vand bagefter.

Et tandlægetjek efter festlighederne kan heller ikke skade. Fagpersonen vil kunne opdage eventuelle problemer, der er opstået, og løse dem, før de udvikler sig.

Bevidste fejringer

Julen behøver ikke at blive en fjende af din tandsundhed. Med den pleje, som vi har gennemgået her, kan du være opmærksom på dine tænder og nyde glæden ved denne tid på året med ro i sindet.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • González, J. C. S., Araya, I. U., Chiocca, S. F., Toro, J. P. L., Martínez, G. R., & Ibacache, R. C. (2015). Capacidad buffer de la saliva en presencia de bebidas energéticas comercializadas en Chile, estudio in vitro. Revista clínica de periodoncia, implantología y rehabilitación oral8(1), 24-30.
  • León-Ciliotta, R. (2020). Las Navidades de arriba abajo: usos y gastos en los hogares españoles. Barcelona: OBS Business School. https://www.obsbusiness.school/actualidad/informes-de-investigacion/informe-obs-las-navidades-de-arriba-abajo-usos-y-gastos-en-los-hogares-espanoles
  • Loyo Molina, K., Balda Zavarce, R., González Blanco, O., Solórzano Peláez, A. L., & González, M. (1999). Actividad cariogénica y su relación con el flujo salival y la capacidad amortiguadora de la saliva. Acta odontológica venezolana37(3), 10-17.
  • Nimbulkar, G., Parida, R., Chhabra, K. G., Deolia, S., Reche, A., & Patel, S. (2020). Dark Chocolates: Friend or Foe–A Review. European Journal of Molecular & Clinical Medicine7(07), 2020.
  • Oramas, L. A. C. (2015). Bebidas gaseosas y su impacto en la salud bucal. Acta odontológica venezolana53(1), 27-28.
  • Patoor, V. L. M. (2021). Malnutrición y Salud Oral. Revisión de literatura.
  • Romero-González, M. A. (2019). Azúcar y caries dental. Revista Odontología Pediátrica18(1), 4-11.
  • Thalia, C. O. (2021, August). BIOQUÍMICA DE LA CARIES DENTAL. In cibamanz2021.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.