Hvornår er det bedst at børste tænder?

Mens vi alle er enige om, at tænderne skal børstes, inden man går i seng, er der delte meninger om, hvorvidt det bedste tidspunkt er lige efter middagen eller ej.
Hvornår er det bedst at børste tænder?

Sidste ændring: 12 marts, 2022

Vi ved, at det er meget vigtigt at børste vores tænder for at fjerne madrester og bakterier. Det tjener også til at fjerne dårlig ånde og forebygge sygdomme. Du er dog måske usikker på, hvornår det er bedst at børste tænder, fordi nogle tandlæger fortæller os én ting, og andre noget helt andet. Læs videre for at finde ud af, hvornår det er bedst.

Hyppigheden af tandbørstning og tandlægebesøg

Tandhygiejne er meget vigtig for at sikre, at vi har sunde og stærke tænder.

For at få en korrekt rengøring er det nødvendigt at overholde en rutine med tandbørstning og skylning flere gange om dagen. Derudover er det nødvendigt at gå til tandlæge for at få en dyb (professionel) rensning en gang om året.

Hvis du har spørgsmål om, hvordan du børster dine tænder, hvor ofte og hvordan du skal bruge tandbørsten, så vil tandlægen give os de svar, du har brug for. Ligeledes kan han/hun forklare dig den bedste teknik til at børste og fjerne madrester.

Tandlæge undersøger tænder

Hvad angår hyppighed, vil tandlægen fortælle dig det:

  • Det er nødvendigt at børste tænder to til tre gange om dagen.
  • Det er vigtigere at børste om aftenen end om dagen.

Hvorfor? For det første fordi vi har ophobet mad fra vores måltider i løbet af dagen, og for det andet fordi vi producerer mindre spyt, mens vi sover.

Når der ikke er meget spyt, er vores mund ikke så ren, og den er mere sårbar over for bakterier, der producerer plak, tandkødsfølsomhed, huller eller dårlig ånde.

Det er vigtigt at være konsekvent i forhold til tandhygiejne og ikke glemme nogen tandbørstning. Selv hvis vi er meget trætte, kan de minutter med rengøring betyde, at tænderne er sundere.

Virkningen af mundbakterier

Der lever omkring 600 forskellige typer bakterier i munden. Nogle af dem er gavnlige og bidrager til at bevare sundheden, mens andre forårsager sygdomme (herunder tandkødsbetændelse, paradentose og karies).

Bakterier i mund gør det vigtigt at børste tænder

En af de mest skadelige er Streptococcus mutans, som bl.a. lever af den mad, vi spiser:

  • Kulhydrater.
  • Sukrose.
  • Glukose.
  • Fruktose.
  • Galaktose.
  • Almodon.
  • Maltose.

Bakterier forsøger hele tiden at “klamre” sig til vores tænder, og for at undgå dette skal vi absolut børste både tænder og tunge. På denne måde hjælper vi spytproduktionen. Disse mikroorganismer producerer syrer hele dagen, især mens vi spiser, og selv efter tandbørstning.

Vi skal holde bakterievæksten i skak ved at forhindre dem i at finde et passende miljø at udvikle sig i. Børstning om aftenen er det vigtigste redskab, vi har til at forebygge sygdomme.

Hvis vi derimod går i seng uden at børste tænder, vil vores ånde næste dag være uudholdelig. Hvorfor? Fordi den mad, vi har spist om aftenen, vil blive nedbrudt i munden, og hvis vi dertil tilføjer den nedsatte spytsekretion.

Slutresultatet er halitosis (hvis det kun skyldes manglende mundhygiejne og ikke et maveproblem).

En anden anbefalet artikel: 3 midler med mynte mod dårlig ånde

Hvornår er det bedst at børste tænder: Efter middagen eller før sengetid?

Kvinde er ved at børste tænder

For at sikre en god mundhygiejne er det vigtigt at børste tænder mindst to gange om dagen.

Mange mennesker går i seng kort efter at have spist. Ud over at det er en fejl med hensyn til fordøjelsen (det tager mindst to timer for maven at fordøje maden), er det også en fejl med hensyn til mundhygiejne.

Nogle mennesker har for vane at børste tænder, så snart de er færdige med at spise, mens andre venter, til de går i seng. Som med alt andet er der modstridende meninger.

Efter at have spist

De, der siger, at det ikke er en god idé at børste tænder lige efter at have spist, siger, at det skyldes, at mens vi spiser mad, falder pH-værdien i munden betydeligt. Det tager tid, før den vender tilbage til sit normale niveau.

Syre demineraliserer tænderne og skaber problemer med følsomhed ved at blotlægge dentinen. Alle tænder er i fare ved at være i kontakt med syren i maden, og det kan skade dem.

At børste tænder inden sengetid

Der er derimod nogle, der siger det modsatte, nemlig at det er bedre at børste efter middagen end inden sengetid, fordi tandpastaen indeholder fluorid , som styrker tænderne. Der er dog en undtagelse her – når vi spiser syreholdig mad.

I det tilfælde siger de, at man skal vente ca. en halv time eller skylle med vand for at gøre opgaven lettere.

Samtidig har man opdaget, at så snart vi er færdige med at spise, finder der en proces kaldet autolyse sted i munden, som naturligt renser læberne, tungen og de bløde væv.

Hvis du venter på det “rigtige” tidspunkt med at børste tænder, så drager du fordel af pH-balancen og på den anden side af den naturlige hygiejne. Og som om det ikke var nok, giver vi maven mulighed for at fordøje maden godt.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.