Kirurgisk fjernelse af æggestokke

Fjernelse af æggestokke er en forebyggende operation i tilfælde af kvinder, som har en større risiko for at udvikle hormonbetinget kræft. Det er en beslutning, som man ikke skal underminere.
Kirurgisk fjernelse af æggestokke

Sidste ændring: 25 oktober, 2020

Fjernelse af æggestokke – fagligt refereret til som en ooforektomi – er en kirurgisk procedure, hvor læger fjerner en kvindes æggestokke. Det kan være en bilateral ooforektomi – hvor begge æggestokke bliver fjernet – eller en unilateral.

Denne fjernelse af æggestokke kan være nødvendig, når kræft rammer æggestokken. Læger kan dog anbefale det som en forebyggende foranstaltning hos kvinder, der har højere risiko for at udvikle brystkræft eller livmoderhalskræft – selv hvis hun endnu ikke har udviklet nogen symptomer.

Æggestokkene er organer, der sidder i enden af æggelederne, og som hører til en kvindes reproduktionssystem. Der finder vi de æg, som æggestokkene frigiver for befrugtning i livmoderen måned efter måned.

Æggestokkene er den primære kilde til kvindes kønshormoner. Eftersom de producerer både østrogen og progesteron, påvirker fjernelse af æggestokke uundgåeligt en kvindes hormonelle balance.

Grunde til, at det bliver udført

Under en kvindes reproduktion er hendes æggestokke ansvarlige for at frigive østrogen og progesteron. Disse kønshormoner påvirker ikke kun en kvindes reproduktive system, de påvirker også andre dele af kroppen såsom brysterne.

Bryster indeholder østrogen- og progesteronreceptorer, som får dem til at ændre deres struktur. Lige før menstruering kan kvinder for eksemepl føle, at deres bryster bliver mere faste. Det er på grund af mælkekirtlernes iboende forberedelse på produktion af mælk.

En række genmutationer, der er kendt som BRCA1 og BRCA2, prædisponerer kvinder for at udvikle brystkræft samt livmoderhalskræft. 

Bærere af en af disse mutationer har 50 til 85% chance for at udvikle brystkræft på et tidspunkt i deres liv. På samme tid har kvinder, der bærer BRCA1 mutationen, 20 til 40% chance for at udvikle livmoderhalskræft.

Problemet er, at kønshormoner, der er syntetiseret i æggestokkene, er katalysatorer for disse tumorer. Fjernelse af æggestokkene er derfor en mulighed for at forebygge udviklingen af disse onkologiske sygdomme.

Illustration af livmoder og fjernelse af æggestokke

Hvad betyder fjernelse af æggestokke?

Fjernelse af en kvindes æggestokke er “tidlig”, når det finder sted, før hun kommer i overgangsalderen. I den reproduktive alder har kvinder brug for deres æggestokke til at regulere deres menstruationscyklus. Uden æggestokke vil overgangsalderen komme for tidligt på grund af fraværet af produktionen af hormoner.

På trods af effekten kan læger dog nogle gange anse denne tidlige fjernelse af æggestokke som uundgåelig. Med andre ord er det, når kvinder har en høj risiko for at udvikle brystkræft eller livmoderhalskræft i fremtiden.

Den forebyggende fjernelse af æggestokke i tilfælde af brystkræft

Ifølge National Cancer Institute mindsker forebyggende fjernelse af æggestokke sandsynligheden for nye tilfælde af brystkræft hos kvinder, der har en høj risiko, med 50%. Den samme kilde indikerer også, at operationen kun er gavnlig, hvis den finder sted før overgangsalderen.

Fjernelse af æggestokke før overgangsalderen forårsager en mindskning i produktionen af østrogen i kroppen. Tumoren, der har brug for østrogen for at kunne vokse, er dermed ikke i stand til at udvikle sig.

Den forebyggende fjernelse af æggestokke i tilfælde af livmoderhalskræft

Forebyggende fjernelse af æggestokkene, enten før eller efter overgangsalderen, kan mindske risikoen for livmoderhalskræft med op til 90% hos kvinder, der har en høj risiko. Det er dog vigtigt at have i baghovedet, at teorien omkring oprindelsen af denne type kræft har ændret sig.

Tidligere mente eksperter, at tumorer i livmoderhalsen var primære, og de oprindelige celler var til stede i tumoren. De kan dog også være sekundære for et andet sted i underlivet såsom æggelederne. Denne invasion i livmoderen kan være sekundær, og det ville betyde ikke blot at fjerne æggestokkene, men også æggelederne.

BRCA gener kan føre til livmoderhalskræft

Måske du også vil være interesseret i at læse denne artikel: Alt, hvad du bør vide om livmoderhalspolypper

Hormoner og fjernelse af æggestokke

Fjernelse af æggestokke åbner dørene for tidlig overgangsalder. Det skyldes, at det frarøver kvinder deres kønshormoner, som regulerer deres menstruationscyklus. Menstruation og frugtbarhed ophører som et resultat af det.

På samme tid beskytter østrogen også en kvindes hjerte og knogler.

  • Østrogen kontrollerer kolesterol i blodet indirekte. Fraværet af østrogen mindsker altså HDL kolesterol og øger dårligt LDL kolesterol.
  • Kønshormoner forhindrer tabet af knoglemasse. Uden østrogen øges hastigheden for tab af knoglemasse, hvilket fører til tidlig forekomst af knogleskørhed, som kan føre til knoglebrud.

En læges rådgivning er essentielt

Før man gennemgår en fjernelse af æggestokke, er det vigtigt at diskutere fordele og ulemper ved operationen med en læge. De langvarige effekter skal overvejes, og det er vigtigt at basere sin beslutning på videnskab.

Hvis din families sygehistorik indikerer, at du har en risiko for brystkræft eller livmoderhalskræft, så vær sikker på, at du får talt med en læge. Stil de relevante spørgsmål, og sikr dig, at din læge har erfaring i disse former for sager.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Sánchez, A. Redondo, et al. “Cáncer de ovario.” Medicine-Programa de Formación Médica Continuada Acreditado 12.34 (2017): 2024-2035.
  • Cassinello, N. Vidal, and Pedro Pérez Segura. “Consejo genético en cáncer de ovario.” Revisiones en cáncer 30.5 (2016): 223-231.
  • León, Rodrigo Domínguez. “Predisposición hereditaria al cáncer de mama y medidas profilácticas.” Zaragoza (2016).
  • Gunderson, Camille C., Robert S. Mannel, and Philip J. DiSaia. “Masas anexiales.” Oncología ginecológica clínica (2018).
  • BRUNO, BRUNA CHAGAS RODRIGUES, et al. “CÂNCER DE MAMA: É POSSÍVEL PREVENIR?.” REVISTA UNINGÁ REVIEW 28.1 (2016).

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.