Alt, hvad du bør vide om livmoderhalspolypper

I de fleste tilfælde, forårsager livmoderhalspolypper ikke nogen symptomer. Selvom de næsten altid er godartede, kan omkring 1% af tilfældene blive en ondartet lidelse. Ønsker du at vide mere om dem?
Alt, hvad du bør vide om livmoderhalspolypper

Skrevet af Edith Sánchez

Sidste ændring: 09 august, 2022

Livmoderhalspolypper er udvækster, som vokser i de indre vægge i livmoderen. De har forskellige størrelser, der spænder fra nogle få til adskillige centimeter. Nogle kan endda nå en størrelse, der svarer til en golfbold.

Eksperter ved endnu ikke, hvordan vidt spredte livmoderhalspolypper er. Dette skyldes, at de i mange tilfælde ikke forårsager nogen symptomer. Derfor, går kvinder ikke til lægen. Eksperter skønner dog, at dets forekomst er mellem 10 og 24% af det totale antal af kvinder på verdensplan.

De dukker mest gængst op hos kvinder i alderen mellem 40 og 65. Alligevel, har der endda været tilfælde af livmoderhalspolypper hos 12-årige piger og 81-årige kvinder. De kan derfor opstå i en hver alder.

Hvad er livmoderhalspolypper?

Kvinde med illustration af livmoder

Livmoderhalspolypper er gængse hos kvinder, der nærmer sig overgangsalderen. I den forstand, er udviklingen af dem en af årsagerne til blødning før starten på overgangsalderen.

De er små udvækster i de indre vægge i livmoderen. Denne væg kaldes endometrium, hvilket er grunden til,  at de også kaldes “endometrielle polypper”. De opstår på grund af celleproliferation og den resulterende vækst af endometrium.

En kvinde kan have en eller flere livmoderhalspolypper. De bliver som regel inde i dette organ, men nogle gange trænger de igennem livmoderen ind i vagina. De er også mere gængse hos kvinder, der nærmer sig overgangsalderen, eller dem, som allerede er i overgangsalderen.

Størstedelen af livmoderhalspolypperne er godartede. Kun 0,5 til 1% af dem er ondartede. Generelt, er ondartede polypper dem, som opstår efter overgangsalderenhar en størrelse på mere end 2,5 centimeter og forårsager blødning.

Symptomer og diagnose

De fleste livmoderhalspolypper forårsager ikke symptomer, og de opdages som regel under rutineundersøgelser. I tilfælde, hvor der er symptomer, inkluderer de som regel de følgende:

 • Unormal blødning. Meget kraftig blødning under menstruation (menoragi) – denne blødning er ikke relateret til menstruation. Med andre ord, når det opstår i overgangsalderen (metroragi) eller en blødning efter at have haft sex.
 • Infertilitet – problemer med eller mangel på evne til at kunne undfange kan også være relateret til denne lidelse.
 • Aborter.
 • Smerte – dette opstår, når polypperne flytter sig hen til vagina.

Medicinsk professionelle diagnosticerer livmoderhalspolypper gennem adskillige tests, såsom:

 • Transvaginal ultralyd. Dette bliver udført ved at indføre en rodformet enhed i skeden. Det skaber derefter et billede gennem ultralydbølger.
 • Kikkertundersøgelse. En fleksibel, tynd, oplyst tube bliver indført i skeden og livmoderen. Dette giver, som et resutlat, medicinsk professionelle mulighed for at se det indre af dette organ.
 • Biopsi. Den udføres med et suge-kateter. Den medicinsk professionelle tager en prøve, som derefter bliver undersøgt i et laboratorie. Det har dog ikke en pålidelighed på hundrede procent.

Du bør også læse: Symptomer på underlivsbetændelse

Årsager til livmoderhalspolypper

Livmoder og målebånd symboliserer livmoderhalspolypper

Til dags dato, er der ingen definitiv årsag til at forklare udviklingen af dem. Der er dog adskillige identificerede risikofaktorer.

Videnskaben kender ikke grunden til, at de manifesterer sig. Hypoteser er blevet foreslået om deres mulige genetiske, hormonelle og andre oprindelser. Der er dog ingen konkluderende resultater indtil videre.

Alligevel, har eksperter opdaget, at der er nogle risikofaktorer. Det er de følgende:

 • Høje niveauer af østrogen.
 • Anvendelsen af tamoxifen – dette er et medikament, som læger ordinerer mod brystkræft, og det øger risikoen for dannelsen af polypper.
 • Hormonterapi i overgangsalderen.
 • Overvægt.
 • For højt blodtryk.
 • Andre sygdomme – Lynch syndrom, Cowden syndrom og andre sjældne sygdomme er forbundet med udviklingen af dem.

Andre interessante data

Den sædvanlige behandling for denne lidelse er kirurgisk fjernelse eller polypektomi. Denne procedure udføres ved curettage eller udskrabning eller ved kirurgisk resektion gennem en kikkertundersøgelse. Den sidstnævnte metode er den mest sikre og mest effektive.

Eksperter siger, at medicinsk professionelle bør udføre en operation i de følgende tilfælde:

 • Kvinder med symptomer før overgangsalderen.
 • Kvinder uden symptomer før overgangsalderen med polypper, der er større end halvanden centimeter i diameter.
 • Kvinder i overgangsalderen med og uden symptomer.

I tilfælde, hvor polypperne opstår fra at have taget tamoxifen, bør den medicinsk professionelle nøje studere hver specifikke situation. I den forstand, er anbefalingen, at alle kvinder går til deres gynækolog for at få rutinemæssige tjek for at kunne opdage eventuelle problemer.

Det kan interessere dig ...
Fibroider i livmoderen? 5 vigtige fakta
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Fibroider i livmoderen? 5 vigtige fakta

Fibroider i livmoderen, kan være svære at opdage, på grund af manglende afgørende symptomer. Læs mere i denneher artikel. • Ralph, C., Zajer, C., De Petris, V., Gejman, R., & Cuello, M. (2014). Pólipo endometrial, una causa infrecuente de sangrado genital anormal en la adolescencia. Revista chilena de obstetricia y ginecología, 79(4), 305-310.
 • Kent A. Endometrial polyp investigation. Rev Obstet Gynecol. 2009;2(3):201.
 • Nijkang NP, Anderson L, Markham R, Manconi F. Endometrial polyps: Pathogenesis, sequelae and treatment. SAGE Open Med. 2019;7:2050312119848247. Published 2019 May 2. doi:10.1177/2050312119848247
 • Kanthi JM, Remadevi C, Sumathy S, Sharma D, Sreedhar S, Jose A. Clinical Study of Endometrial Polyp and Role of Diagnostic Hysteroscopy and Blind Avulsion of Polyp. J Clin Diagn Res. 2016;10(6):QC01–QC4. doi:10.7860/JCDR/2016/18173.7983
 • Lieng M, Istre O, Qvigstad E. Treatment of endometrial polyps: a systematic review. 2010. In: Database of Abstracts of Reviews of Effects (DARE): Quality-assessed Reviews [Internet]. York (UK): Centre for Reviews and Dissemination (UK); 1995-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK79302/

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.