Blødning mellem menstruationer - Beskrivelse og behandling

I tilfælde af blødning mellem menstruationer skal man tale med en læge for at kunne få en nøjagtig diagnose i tide. Læs med for at finde ud af hvorfor.
Blødning mellem menstruationer - Beskrivelse og behandling
Isbelia Esther Farías López

Skrevet og kontrolleret af filosof Isbelia Esther Farías López.

Sidste ændring: 09 august, 2022

Oplever du blødning mellem menstruationer? Hvis det er tilfældet, så skal du vide, hvorfor det sker og hvilke tilgængelige behandlinger der er.

Blødning mellem menstruationer, den form for blødning fra skeden, der finder sted i perioden mellem to menstruationer, er også kendt som metroragi. Regelmæssig menstruation varer som regel mellem tre og syv dage, afhængig af kvinden. Der er 24 til 35 dage uden blødning. Metroragi er en hver vaginal blødning under den regelmæssige periode uden blødning.

Hvad er blødning mellem menstruationer?

Studier afslører, at metroragi er en af de mest gængse årsager til blødning fra underlivet hos kvinder i den reproduktive alder. Det er også en af de mest gængse årsager til anæmi. Det kommer fra livmoderen, når der hverken er en sygdom eller en graviditet. Det er derfor ikke nemt at identificere årsagen.

Kvinde oplever blødning mellem menstruationer

Hvad er dets årsager?

Blødning mellem menstruationer kan være på grund af forskellige lidelser og problemer. Den gode nyhed er, at der er behandlinger af dem. Nogle af de mest gængse årsager er:

 • Hyperplasi af endometriet. Dette er, når endometriet (slimhinden, der omgiver livmoderen) bliver forstørret og forårsager en blødning. Det er som regel på grund af høje niveauer af østrogen og lave niveauer af progesteron. 
 • Underlivsbetændelse (betændelse i livmoderen).
 • Fibroider og polypper. Dette er tumorer, der vokser indeni livmoderen. De fleste af dem er dog godartede.
 • Seksuelt overførte sygdomme, såsom klamydia og gonorré.
 • Åbne læsioner i skeden, der kan være forårsaget af en skade, seksuelt samleje, infektion, kønsvorter eller polypper.
 • Hypothyroidisme, hormonelle ændringer og andre lidelser forbundet med menstruation.
 • En graviditet udenfor livmoderen (når ægget sætter sig fast uden for livmoderen).
 • En spontan abort, hvilket som regel finder sted sammen med væv og smerter.
 • Overgangsalderen. Blødning kan være resultatet af tørhed i skeden, produceret af et drastisk fald i niveauet af østrogen.
 • Hormoner i behandlinger med østrogren og anvendelsen af p-piller eller spiral.
 • Misbrug af antikoagulerende medicin.

En læge skal udelukke blod i urin og endetarmen for at kunne diagnosticere metroragi. Det betyder, blødningen skal være fra skeden.

Du vil måske også være interesseret i at læse: 5 hjemmemidler mod lugtende udflåd

Diagnose af blødning mellem menstruationer

Kvinde ved læge taler om blødning mellem menstruationer

En læge kan indikere blod og andre lignende tests for gradvist at kunne udelukke andre problemer og stille den korrekte diagnose. For eksempel, ville en blodprøve kunne tjekke en persons hormonniveauer, mens en ultralyd ville kunne undersøge livmoderen. Ligeledes, kunne de udelukke seksuelt overførte sygdomme gennem en celleprøve.

Forskning i dette emne har også understreget, at metroragi er relateret til overvægt. De skal udelukke sygdomme (i kønsorganerne, skeden, livmoderen, fibroider, polypper, tumorer i underlivet, blandt andet) for at kunne stille en succesfuld klinisk diagnose.

Hvad er behandlingen af blødning mellem menstruationer?

Behandling af blødning mellem menstruationer vil afhænge af, hvad det stammer fra. Det vil sige, at lægen vil afgøre behandlingen, efter årsagen er blevet identificeret. Din læge vil måske ordinere bestemte hormoner, såsom østrogen eller progesteron, hvis årsagen er relateret til overgangsalderen.

Derudover, kan en læge ændre metoden eller medicinen, hvis blødningen er på grund af anvendelse af spiral eller en anden form for prævention. De kan også ordinere medicin for behandling af seksuelt overførte sygdomme, hvis det er nødvendigt.

Ligeledes, kan en operation være nødvendig, hvis polypper, spontan abort, tumorer eller en graviditet udenfor livmoderen er årsagen til blødning mellem menstruationer. Medicinsk litteratur nævner også, at behandlingen af det fokuserer på de følgende tre mål:

 • Stoppe blødningen.
 • Gøre menstruationscyklussen regelmæssig.
 • Behandle jernunderskud og anæmi.

Læger anbefaler, at kvinder holder øje med deres menstruationscyklus og bemærker uregelmæssigheder. Denne information vil gøre det nemmere for en specialist at opdage problemer eller sygdomme og behandle dem tidligt.

Det kan interessere dig ...
Uregelmæssig vaginal blødning: Årsag og behandling
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Uregelmæssig vaginal blødning: Årsag og behandling

Uregelmæssig vaginal blødning er forårsaget af mange ting herunder hormonelle problemer, seksuelt overførte sygdomme, infektioner og meget andet.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Barón González de Suso, L., Piris Borregas, S., & García Rebollar, C. (2013). Metrorragia persistente en los primeros ciclos menstruales. Pediatria de Atencion Primaria. https://doi.org/10.4321/s1139-76322013000100007
 • Carolina Schulin-zeuthen, D. P., & Carolina Conejero, D. R. (2011). Trastornos Menstruales Y Dismenorrea En La Adolescencia Menstrual Disorders and Dysmenorrhea in Adolescents. Revista Médica Clínica Las Condes. https://doi.org/10.1016/S0716-8640(11)70391-1
 • Fernandéz, M. (2017). El ciclo femenino.
 • Giordano, M. G. (1992). Ciclo menstrual. Femina.
 • Hemorragia uterina anormal: enfoque basado en evidencias. Revisión sistemática. (2007). Revista Med de La Facultad de Medicina.
 • Montejo Rodriguez, R., González Soroo, M. D., Muruzábal Torquemada, J. C., & Martínez Montero, J. (2002). Protocolo diagnóstico de la metrorragia. Medicine – Programa de Formación Médica Continuada Acreditado. https://doi.org/10.1016/s0304-5412(02)70815-9

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.