Kalciummiddel til at forhindre knogleskørhed

Knogleskørhed fremviser ikke symptomer, før det er for sent. Derfor er det vigtigt at øge dit kalciumindtag nu for at undgå komplikationer med alderen.
Kalciummiddel til at forhindre knogleskørhed
Renata Sylwia Kosierb Fernández

Bedømt og godkendt af diætist Renata Sylwia Kosierb Fernández.

Sidste ændring: 22 december, 2022

Knogleskørhed er en tavs sygdom, der langsomt nedbryder knoglerne. Skaden det forårsager kan være irreversibel, men det er muligt at forhindre dets udseende ved at indtage fødevarer, der er rige på kalcium og opretholde en afbalanceret kost. Derudover kan naturlige midler anvendes til at forhindre knogleskørhed.

Vi tager et kig på nogle af dem i denne artikel.

Hvad er knogleskørhed?

Knogler i hænderne

Knogleskørhed er en knoglesygdom, der forårsager et fald i massefylden af knoglemassen. Denne sygdom er kendetegnet ved porøse knogler. Ved at øge størrelsen af ​​de indre celler i knoglerne bliver de skøre og brækkere lettere.

Denne sygdom er tavs, fordi den ofte går ubemærket, indtil den allerede har forårsaget lidt skade på knoglen.

Frakturer forekommer ofte i håndledene, og også i hofternes hvirvler. Dette er det mest alvorlige brud, fordi det indebærer øjeblikkelig kirurgisk indgreb og alvorlige konsekvenser for patientens helbred.

Læs også: 6 kosttips der kan hjælpe dig med at forebygge osteoporose

Hvad er årsagerne til knogleskørhed?

Der er flere faktorer, der forårsager forekomsten af knogleskørhed. Blandt dem er den største alderdom. Når du bliver ældre, reduceres din knoglemasse og det øger dine knoglers skrøbelighed. Efter 50 års alderen øges risikoen for knogleskørhed.

En anden vigtig faktor er fedme, da det er direkte relateret til knogletætheden. Genetiske faktorer har også indflydelse. Folk, hvis familiemedlemmer har lidt af knogleskørhed, har stor sandsynlighed for at lide af denne sygdom.

Tilsvarende kan sygdommen fremstå som følge af at spise en diæt, der er lav på kalcium. For kvinder er risikoen fire gange højere end hos mænd på grund af reduktionen af ​​østrogen i overgangsalderen.

Sådan forebygger du knogleskørhed

Forebyggelse af knogleskørhed er muligt ved at indtage en diæt, der er rig på kalcium, herunder nødder, blå fisk eller mejeri produkter, blandt andet.

Desuden er en stærk forebyggende foranstaltning at undgå en stillesiddende livsstil og forebygge fedme. Der er også specielle øvelser til personer med knogleskørhed, der hjælper med at lindre symptomerne på sygdommen.

Et kalcium-rigt middel til at forhindre knogleskørhed

Kalcium har som grundlæggende funktion at give styrke til knogler og tænder. Derudover intervenerer det i muskelbeskyttelsen og gennemtrængeligheden af cellemembranerne.

 • Voksne rådes til at forbruge 800 mg calcium dagligt.
 • Unge mellem 11 og 24 år, såvel som gravide, der giver mælk eller kvinder der har overstået overgangsalderen bør forbruge 1200 mg kalcium dagligt.

For at opnå det anbefalede kalciumindtag kan man forberede en af følgende juicer.

1. Broccoli, gulerod og salatjuice

Broccoli er en af ​​de grøntsager, der indeholder mest kalcium. Sammen med salat er det en glimrende kombination.

Broccoli juice

Gulerodssaft giver vanddrivende og antioxidante egenskaber, der renser kroppen, samt hjælper med at fikse kalciumet i knoglerne.

At samle disse tre grøntsager er et ideelt middel til at forhindre knogleskørhed.

Ingredienser

 • 1 kop naturlig gulerodssaft (250 ml)
 • 3 blade salat
 • 1 broccolihoved

Hvad skal du gøre?

 • Tilsæt ingredienserne i blenderen og drik den friske juice. Det er ikke nødvendigt at sigte eller søde det.
 • Det anbefales at drikke et glas hver tredje dag, selv om hyppigheden kan øges.

Se også: Behandling til at styrke knogler og led

2. Yoghurt, æble og mandel smoothie

Yoghurt er et mejeriprodukt med et højt kalciumindhold for knoglerne. På den anden side giver hver 100 gram mandler 240 mg kalcium. I mellemtiden er æbler en af de frugter med den højeste mængde kalcium.

Grøn juice

Dette er en passende blanding til at give kalcium til kroppen med en meget god cremet smag.

Ingredienser

 • 1 kop naturlig yoghurt (250 ml)
 • 1 skrællet æble uden kerner
 • 5 mandler
 • Kanelpulver (efter smag)

Hvad skal du gøre?

 • Blend yoghurt med det hakkede æble.
 • Tilsæt mandlerne og blend igen i et par minutter.
 • Hæld det i et glas og tilsæt kanel efter smag. Drik hver 3. dag.
 • For at øge virkningerne, er det tilrådeligt at udsætte dig selv for solen i korte perioder.

Du kan finde mange fødevarer, der er rige på kalcium for at hjælpe dig med at forebygge knogleskørhed. Nøglen til at undgå aldersrelaterede sygdomme er at passe på dit helbred, når du er yngre.

Ud over en diæt, der indeholder kalcium, er det også en god idé at drage fordel af disse forebyggende midler.

Det kan interessere dig ...
6 tips til at forebygge gigt
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
6 tips til at forebygge gigt

Gigt er en sygdom i knoglesystemet, som påvirker både mænd og kvinder. Her er nogle tips til at forebygge gigt på en naturlig måde.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Dodington, D. W., & Ward, W. E. (2014). Osteoporosis. In Diet, Exercise, and Chronic Disease: The Biological Basis of Prevention. https://doi.org/10.1201/b16783
 • NIH Consensus Development Panel on Osteoporosis Prevention, Diagnosis, and Therapy. (2001). Osteoporosis Prevention, Diagnosis, and Therapy. JAMA: The Journal of the American Medical Association. https://doi.org/10.1001/jama.285.6.785
 • Weaver, C. M. (2003). Calcio. In Conocimientos Actuales sobre Nutrición.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.